ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? НАТО војска прети СРБИЈИ са 17 локација! СВЕ ТО СУ ИМ ОМОГУЋИЛИ…

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? НАТО војска прети СРБИЈИ са 17 локација! СВЕ ТО СУ ИМ ОМОГУЋИЛИ…

30 маја 2020

Земљиште поред Фоче је само једна од 17 локација у РС, коју би Армија БиХ, уз помоћ Уставног суда, да укњижи на своје име, са идејом да једнога дана уз Дрину, стационира и НАТО као сталну војну претњу Србији.

То су, како објашњава аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара, јасни планови Сарајева и отуда и одлука Уставног суда БиХ о књижењу на БиХ више од 250.000 квадратних метара земљишта у општини Фоча, које је у поседу Републике Српске.Козомара за Спутњик прецизира да је Уставни суд БиХ најновијом одлуком укинуо пресуду Окружног суда у Требињу још из јануара 2018. године о власништву РС над том територијом и предмет вратио том суду на поновно одлучивање, наравно уз сугестију да одлучи да то земљиште буде додељено Министарству одбране БиХ.

НАТО на граници са Србијом

„То, осим дизања политичких тензија, стварања нових неспоразума и оптужби на рачун РС, у пракси неће произвести никаквио дејство, јер то земљиште би, као и све одлуке те врсте, требало да укњижи Управа за геодетске и имовинско правне послове РС, а она то неће укњижити“, недвосмилен је саговорник Спутњика.

У Дејтонском споразуму је, како подсећа, јасно речено да БиХ нема никакве имовине.

Проблем је, каже, што Уставни суд, такав какав је, искључиво доноси незаконите, антидејтонске пресуде које су против интереса РС.

„У пракси, дакле, то не би требало да има било какве последице, али ће имати велике политичке последице, неспоразуме, оптужбе и претње разним интервенцијама међународне заједнице, односно амбасадора земаља квинте који сада доносе све одлуке и упорављају политичким рукводством у Босни и Херцеговини“, оцена је овог аналитичара.

Реч је о великој површини на територији Фоче која припада РС и то између Фоче и Горажда које је део ентитета Федерације БиХ . Ту је објашњава Козомара, у време СФРЈ била војна касарна и полигон за обуку.

План Сарајева

На то земљиште би, према плану Сарајева, у прво време требало да се усели Војска БиХ, али он напомиње да се у БиХ надају да ће једног дана она ући у НАТО.

„Подсећам да је Фоча на самој обали Дрине, близу Србије и зато је њима толико стало да на граници буде НАТО војска, да имају сталну војну претњу према Србији. Њих занима да сутра НАТО дође у БиХ да има ракете према Србији, да онемогући такозвани малигни утицај Русије у БиХ. То су јасни планови шта намервају да ураде“, објашњава наш саговорник.

На питање шта ће се десити ако Уставни суд у коначној пресуди то земљиште додели БиХ, а РС катастарски то тако не буде хтела да заведе и може ли доћи до покушаја уласка Војске БиХ на ту територију, Козомара је мишљења да је то немогуће без папира о власништву.„То би био отворени сукоб ентитетске полиције са Армијом БиХ. До тога, међутим, готово сигурно неће доћи. Армија БиХ је формирана од три националне бригаде. Српска је стационирана у Бањалуци, бошњачка у Тузли и хрватска у Мостару и та војска је више играчка него озбиљна армија“, објашњава Козомара заштио не очекује такав сценарио.

Отимачина уз помоћ Уставног суда

Он истиче да је сада видљиво колико је било наивно руководство РС када је 2003. године укинуло Министарство одбране и Војску РС, која је по Дејтону припадала ентитетима и то препустило у надлежност БиХ.

„Када је 2003. Војска РС дата у састав Армије БиХ, тада је речено да ће сва неперспективна војна имовина припасти локалним заједницама, а сва перспективна у састав Армије БиХ. Неке комисије су селе и прогласиле шта је перспективна имовина и сада има 17 тих перспективних локација у РС које треба да припадну Армији БиХ“, објаснио је Козомара.

Он напомиње да је и споразумом о томе утврђено да Армија БиХ може само да користи те локације, али не и да буде њихов власник. То је јасно рекло и руководство РС још 2006. године, од чега не одступа, што је и у складу са Дејтонским споразумом према коме БиХ нема имовину, већ само ентитети.

У Сарајеву су, како каже Козомара, ћутали неколико година и онда покушали да то укњиже као власништво и изгубили на свим судовима и онда су се окренули Уставном суду где седе три странца и два Бошњака, који увек преглсавањем доносе одлуке мимо Дејтонског споразума, на штету РС.

Отуда и реакција српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да се ту ради о очигледној пљачки и отимачини која покушава да се легализује одлукама Уставног суда, који у континуитету крши Устав и ради против Републике Српске.

На питање како се Хрвати држе у тој причи, Козомара каже –мудро ћуте.

(Спутњик)

KOMENTARI9 коментара

 1. За Србију says:

  Водимо политику од данас до сутра. Не видимо педаљ унапред или даље од носа. А сви други планирају дугорочно, корак по корак (принцип куване жабе) и постижу своје циљеве. Немамо ми смисла за политику и планирање, геостратегију. Ни народ ни политичари. Не знам зашто плаћамо толике институте "научне" и САНУ.

 2. Gardista says:

  Sredice to Dodik sa Vuckom...mada NATO je svuda oko nas, buni me ovakav naslov ali ne bih voleo da ih vidim u Foci, gorece ima crna zemlja.

 3. Beli Orao says:

  Вратити надлежнос и погубно пристајање на армију бих , то се зна да она није бих него балиска а то значи поништити тај потпис и направити армију Србске !!! Јасно ми је да то кошта али више ће коштати ако запуца !!! А нисам сигуран да неће , јер мала провокација подметнута од балија и НАТО је вјерујем , припремљена а наш одговор зна се !!! Значи “ хтио не хтио мораш “ а ми ћемо морати , зато спремимо се , увезимо неувежено !!!

  • uddu says:

   Poštovani Beli Orle;kao prvo;zar vam nije dosta jednog rata i mnogo hiljada poginulih i još više njih unesrećenih na sve tri strane?kao drugo;primetio sam kod ljudi u Bosni i hercegovini da ,iz dana u dan,sve su manje srbi,muslimani ili hrvati,a sve su više "Bosanci".To je dobro ,jer , ako ikada nekim budalama opet padne na pamet da ratujete, e, onda ne znam kako ćete vi među vama znati sa kim ste i protiv koga ste!

   • Ivke says:

    Ne lupaj gluposti, dosta vise te propagande i prodavanja finoće.

   • gago says:

    Samo sanjaj,nije zabranjeno! Niste nas uništili iz tri puta sa moćnim saveznicima pa nećete ni lažima o nekakvoj bosanskoj naciji!

 4. persida says:

  Da sam na tvom mestu, dradu V-uddu, preselila bih se medju talibane.

 5. Nostalgicar says:

  Malo kome od vas je jasno da NATO danas kroji politiku u Srbiji, da se NATO agenti kreću zemljom bez kontrole i da imaju imunitet na sve što urade ako požele. Srbija je danas pregažena i okupirana od NATO jednako kao i druge banana državice okolo samo što Srbija nije formalno u NATO ali u praksi je potčinjena NATO-u više nego susjedi. Sve ove prile su farsa za preglupi narod, moćnici iz sjene upravljaju svijetom, iz jednog centra se kontroliše i Putin i Trump i duboka država, sve su to glumci koji odlično odrađuju predstavu, sve je namješteno što se dogadja u svijetu i ništa nije slučajno

 6. Archelay says:

  Po nekad se desi da naletim na prenos sednice parlamenta RS.I tamo,kao i svugde ima produktivnih,neproduktivnih i stetocine i poziotivce A ono sto je najvise zdravo to se zove Milorad Dodic.Inteligentan,rezonantan,pravican i odlucan tako da dok je on na kormilu nece se ostvariti igrarije belosvetskih ljudomrzeca.Kada bi mi na Balkanu imali jos jednoga poput njega stvari bi se promenili na boljem nivou.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u