ШТА СЕ ТО ДЕШАВА – ПОЉСКА ЗАПРЕТИЛА ЕУ

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА – ПОЉСКА ЗАПРЕТИЛА ЕУ

17 октобра 2020

ПОЉСКА – која се стратешки оријентише на Вашингтона, а не на Брисел – запретила је да ће ставити вето на буџет ЕУ и потезе Фонда за опоравак од коронавируса.Ово је наставак вишегодишњег спора који су испровоцирале критике Брисела на рачун „демократских стандарда“ у Пољској.

„Биће вета“, рекао је потпредседник пољске владе Јарослав Качињски који је и лидер владајуће партије.

„Тако ћемо поступити против свих који користе неку врсту уцене против нас. Поновићу ово опет јер је Пољска на правој смо страни историје“, наставио је Качињски.

Европска унија је у септембру критиковала Пољску и Мађарску у извештају о `демократским стандардима`, посебно се фокусирајући на питање независности судства.

У том извештају се тврди да су пољске правне реформе „ојачале утицај извршне и законодавне власти на правосудни систем и стога ослабиле независност судова“.

Пољска влада инсистира да су ти кораци били неопходни за борбу против корупције и уклањање „последњих остатака комунизма“ из правосудног система.

KOMENTARI2 коментара

  1. padre says:

    Nisam znao, da istorija ima strane!Ja sve mislio, da je istorija ono, što se dogodilo, pa bilo to krivo ili pravo ili vrludalo amo tamo!

  2. Miraš says:

    Čim je V. Britanija izašla iz EU bilo je jasno da Evropskoj uniji ne piše se dobro. Ubrzo se pokazalo da britanske vodje Bregzita bliske su sa Trampom. Sa Trampovom Amerikom još više nego ranije zbližila se Poljska. Najavljeni potez Poljske, ako se realizuje, ruši iznutra već načetu EU! Em bregzit, em rušilaćke ekonomske posledice zbog tkzv. pandemije. Raspadom EU nestao bi Evro kao rezervna svetska valuta, a USA dolar bi automatski postao još više tražen. Nećeš ga lako ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u