ШТА СЕ ТО ДЕШАВА – ПОЉСКА ЗАПРЕТИЛА ЕУ

ŠTA SE TO DEŠAVA – POLJSKA ZAPRETILA EU

17 oktobra 2020

POLJSKA – koja se strateški orijentiše na Vašingtona, a ne na Brisel – zapretila je da će staviti veto na budžet EU i poteze Fonda za oporavak od koronavirusa.Ovo je nastavak višegodišnjeg spora koji su isprovocirale kritike Brisela na račun „demokratskih standarda“ u Poljskoj.

„Biće veta“, rekao je potpredsednik poljske vlade Jaroslav Kačinjski koji je i lider vladajuće partije.

„Tako ćemo postupiti protiv svih koji koriste neku vrstu ucene protiv nas. Ponoviću ovo opet jer je Poljska na pravoj smo strani istorije“, nastavio je Kačinjski.

Evropska unija je u septembru kritikovala Poljsku i Mađarsku u izveštaju o `demokratskim standardima`, posebno se fokusirajući na pitanje nezavisnosti sudstva.

U tom izveštaju se tvrdi da su poljske pravne reforme „ojačale uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na pravosudni sistem i stoga oslabile nezavisnost sudova“.

Poljska vlada insistira da su ti koraci bili neophodni za borbu protiv korupcije i uklanjanje „poslednjih ostataka komunizma“ iz pravosudnog sistema.

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    Nisam znao, da istorija ima strane!Ja sve mislio, da je istorija ono, što se dogodilo, pa bilo to krivo ili pravo ili vrludalo amo tamo!

  2. Miraš says:

    Čim je V. Britanija izašla iz EU bilo je jasno da Evropskoj uniji ne piše se dobro. Ubrzo se pokazalo da britanske vodje Bregzita bliske su sa Trampom. Sa Trampovom Amerikom još više nego ranije zbližila se Poljska. Najavljeni potez Poljske, ako se realizuje, ruši iznutra već načetu EU! Em bregzit, em rušilaćke ekonomske posledice zbog tkzv. pandemije. Raspadom EU nestao bi Evro kao rezervna svetska valuta, a USA dolar bi automatski postao još više tražen. Nećeš ga lako ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *