ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Русија у кратком периоду три пута блокирала ИЗРАЕЛ ДА БОМБАРДУЈЕ СИРИЈУ

ŠTA SE TO DEŠAVA? Rusija u kratkom periodu tri puta blokirala IZRAEL DA BOMBARDUJE SIRIJU

18 septembra 2019

Uprkos sastanku izraelskog premijera Bendžamina Netanjahua i ruskog predsednika Vladimira Putina, izraelsko-ruski sukob zbog napada Tel Aviva na iranske i druge ciljeve u Siriji i Iraku i dalje traje, piše arapsko internet izdanje britanskog lista The Independent.

Isti izvor je rekao da je Rusija nedavno sprečila nekoliko izraelskih napada na mesta koja pripadaju „sirijskom režimu“, preteći da će srušiti izraelske borbene avione slanjem ruskih aviona da ih presretnu ili sistemom S-400.Ruski izvor je rekao da se tako nešto dogodilo u poslednjem razdoblju, ističući da je Moskva krajem avgusta sprečila napad na položaj sirijske vojske u Kasionu, gde je Izrael imao nameru da gađa raketnu bateriju i uređaje za praćenje ruskog sistema S-300 kog je Sirija dobila od Moskve.

Oko nedelju dana kasnije, Rusija je takođe sprečila još jedan napad na sirijske položaje na području južne pokrajine Kenitra, kao i napad koji je trebalo da cilja osetljivo sirijsko postrojenje u severozapadnoj pokrajini Latakiji.

Taj razvoj događaja naterao je Netanjahua da hitno poseti Rusiju kako bi pokušao da nagovori Putina da nastavi „politiku zatvaranja očiju“ na napade Izraela na Siriju, ali je ruski predsednik svom izraelskom gostu rekao da njegova zemlja neće dozvoliti nanošenje štete Asadovim snagama ili oružju koje je Rusija dostavila Damasku, rekavši da će se to razmotriti u dogovoru o izbegavanju incidenata sa Izraelom, pogotovo jer Rusija sebe smatra spasiteljem „sirijskog režima“, kako The Independent zove sirijske institucije, vladu i predsednika.

Netanjahu je susret pokušao da prikaže kao pozitivan i deo kontinuiteta saradnje dveju zemalja. Pokušao je da ga iskoristi i za dobijanje prednosti na izborima, ali prema informisanim izraelskim izvorima u tome nije uspeo.

Za njih je sastanak bio neuspeh i Izrael sada revidira svoje kalkulacije u vezi sa gađanjem ciljeva u Siriji i Iraku, pogotovo jer sad s ponosom najavljuje gađanja i bombardovanja, čime je „znatno sramotio Ruse u očima njihovih saveznika, sirijske vojske, Irana i njegovih milicija“, koje se zajedno s Rusima bore protiv terorista u Siriji.

Ruski izvor je za The Independent rekao da je Putin takođe izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnih koraka Izraela u Libanu, prigovarajući Netanjahuu za “napad na suverenitet Libana”, što Izraelci ranije nikada nisu čuli od ruskog predsednika.

Izvor je dodao da je u rusko-izraelskim odnosima nešto puklo, a Putin oseća da ga po pitanju Sirije i Libana neko vara i da to neće proći nezapaženo, pa je upozorio Netanjahuu da ne gađa spomenute ciljeve u budućnosti.

Izraelski izvori, koji su razgovarali sa The Independent Arab, ispričali su sličnu priču kao ruski funkcioner, iako su trenutni spor pokušali da svedu na nivo “taktičkih razlika”, a ne principijelnih.Nakon susreta s Putinom, Netanjahu hitno zove Trampa

Nakon ovog, kako prenosi The Independent, očito neuspelog susreta s Putinom, izraelski premijer Bendžamin Netanjahu je hitno telefonom nazvao američkog predsednika Donalda Trampa.

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je sa izraelskim premijerom Bendžaminom Netanjahuom o mogućnosti sklapanja sporazuma o međusobnoj odbrani između američke i izraelske strane, što bi značilo podizanje vojne saradnje dva saveznika na još viši nivo. Donald Tramp je o tome pisao na svom Twitteru.

“Danas sam razgovarao telefonom s premijerom Netanjahuom. Razgovarao sam o mogućnosti poboljšanja situacije u vezi sa sporazumom o uzajamnoj odbrani između Sjedinjenih Država i Izraela, što bi dodatno ojačalo naš zapanjujući savez”, rekao je Tramp.

Prema rečima Trampa, on se raduje nastavku ovih pregovora nakon izraelskih parlamentarnih izbora, a dodao je i da će se sa izraelskom stranom sastati u Ujedinjenim nacijama na opštoj skupštini koja će se održati krajem ovog meseca.

(logicno.com)

KOMENTARI14 komentara

 1. persida says:

  Ako je ovo tacno, Slobodanku vodim na pice.

  • guma says:

   Putin može da odahne, sad si se nakačio na Slobodanku! A za piće je problem što Slobodanka bira društvo, ne mari za neke šmajsere...

   • persida says:

    A da nisi ti Slobodankina tetka kad toliko brines o njoj? Jadni covece, pa ti si ovde zalutao nacisto.

  • Slobodanka says:

   Pre zore ne sviće, a dotle nema druge nego da se trpi. Rusija sem obuzdavanja Izraela ima za problem i Tursku, a ona je još veći potencijalni problem za Iran. O Iranu se malo govori, ali jasno je da u slučaju američkog napada na Iran sem baza južno do Irana iz UAE, Katara i Izraela, i sa brodova nosača aviona, Amerikanci bi koristili i tursku bazu Indžirlik koja je zapadno od severnog dela Irana. Bilo bi veoma glupo ući u žešći obračun sa veoma agresivnim Izraelom a pritom ne videti odakle su sve moguće pretnje za Iran! Zato su trpeli izraelske udare. Zato se operacija za preuzimanje Idliba odvija sporije > Sve dok Rusija sa svojim raznovrsnim poslovnim ponudama ne omekša Tursku. (Npr. ovog leta samo iz Rusije Tursku je posetilo od 6 miliona turista, ove ostale morske zemlje mogu samo da sanjaju toliku posetu iz Rusije. Da ne druge krupne dogovorene poslove.) Uporedo sa tim važno je da Rusija i vojno ojača Tursku sa S-400. Turska kao članica NATO-a može da kaže SAD-u da ne dozvoljava napade na Iran iz turske baze Indžirlik, medjutim SAD ne mora da je posluša, sem ako Turska ne drži dobru batinu u ruci. To može da uspe i ne uspe, ali u medjuvremenu Iran proizvodi i svoje PVO sisteme Bavar 373 i odmah ih stavlja u funkciju. Za pokrivanje tako velike teritorije Iranu treba veći broj PVO sistema, naročito u slučaju zgusnutog napada.

   • Slobodanka says:

    Ispravka : Da ne NABRAJAM druge krupne dogovorene poslove Rusija-Turska. ... Proizvodi PVO sisteme i Rusija, ali baš mnogo treba da ih proizvede, najpre za sopstvene potrebe, zatim ranije za Kinu pa ih sad proizvodi i Kina, zatim za Tursku, Indiju, itd. itd.

  • Slobodanka says:

   Zanemari malo Protokole sionskih mudraca i mapu Drevnog Izraela, nego pogledaj dobro mapu sadašnjeg Izraela. Najpre to je manja država po ukupnoj površini malo veća od Slovenije, ali ima značajno lošiji oblik države nego što ga ima Slovenija. Teritorija države Izrael je veoma izdužena, širina zemlje u severnom delu je oko 50 km, s tim da malo južnije i naspram palestinske teritorije "Zapadna obala" značajno je uža pada i na 10km. Zatim u južnom delu države nalazi se velika i beskorisna pustinja Negev. Kakvu teritoriju su oni dobili, i to od najmoćnijih država ovog sveta? Poklončić od najmoćnijih ispada da je katastrofa. U svom srednjem delu Izrael se sužava otprilike nekih 50 km u dužinu na pojas od 10-15 km. Time su ugroženi izraelski gradovi Hadera, Netanja i Tel Aviv. Takodje teritorije severnog Izraela koji je prilično naseljen mogu biti ugrožene sa Zapadne obale. I nekom drugom narodu da su UN predale teritoriju ovakvog oblika, a sa nerešenim Palestinskim pitanjem, isto bi došlo do sukoba. Pretpostavljeni neki drugi narod, a ne Jevreji, takodje bi maštao o većoj državi pravilnijeg oblika. S druge strane veoma dugo nerešeno Palestinsko pitanje daje prostora Izraelu da se veoma agresivno ponaša prema Palestincima. Zašto su najpre Liga naroda, a zatim UN to odradile ovako? U startu su namestili da Izraelci i Palestinci moraju ući u sukob. Onda treba postaviti pitanje: Da li je baš to bio i cilj moćnih "darodavaca" - da jedno dobro žarište uvek imaju na Bliskom istoku? Analizirati samo agresivni cionizam je jednostrano. Ko još stoji u poledjini?

   • persida says:

    Jeste Izrael mali geografski, ali takva je i Svajcarska, a znamo koliko je mocna u svetu bankarstva. Federalne rezerve nisu vece od omanjeg podruma, pa opet kontrolisu protok novca i drze u saci mnoge zemlje preko dolarske valute. Shvatas li koliko je tvoje razmisljanje besmisleno.

    • Slobodanka says:

     Švajcarska je skoro duplo veća od Izraela i ima pravilan oblik. Po mnogo čemu ne možeš porediti Švajcarsku i Izrael. Kao prvo Švajcarska ima neutralan status od 1815 godine, i stvarno ga ima. Dok Izrael ni slučajno nema neutralan status na Bliskom Istoku. Švajcarska je država puno dužeg postojanja od savremenog Izraela. Neutralnost je tradicionalna viševekovna unutrašnja karakteristika Švajcarske. Veoma je važno da je tu neutralnost Švajcarska dobila i spolja od evropskih sila i naravno u interesu evropskih sila. Sticajem takvih okolnosti Švajcarska ima duge periode mira, zadnji put je bila osvajana za vreme Napoleona. U sklopu svega toga naravno da Švajcarska ima prosperitet. ... Federalne rezerve nisu nezavisna država unutar SAD, nego su sebi na neki drugi način (kriminalan način) obezbedile nedodirljivost. Ne može se FED porediti sa Švajcarskom.

 2. Beli Orao says:

  Cionisti očajni Putin im veže ruke , odmah trče kod Taličnog Toma i traže podršku! Zateže se praćka na arapskom poluostrvu , svi su na neki način već učesnici u ratu iako mi taj rat nevidimo ali on već uveliko traje !!!

 3. Mile says:

  Kako god, ali izgleda da UZALUD je Netanjahu 5 dana pred izbore 12.09.2019. otrčao u Moskvu. Niko nije osvojio većinu na parlamentarnim izborima u Izraelu juče (u utorak 17.09.), ovo tvrde na osnovu anketa. AP prenosi da Netanijahu nije dobio dovoljno glasova kako bi formirao desničarsku vladajuću većinu, što bi, kako ocenjuje američka agencija, moglo da predstavlja i kraj njegove političke karijere. Ova agencija je ranije pisala da se ne očekuje da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela pristane da sedi u vladi koju predvodi neko drugi. Zatim Rojters prenosi da Liberman je pozvao na formiranje vlade jedinsta koju bi činile njegova Izrael Beitenu, Likud premijera Benjamina Netanijahua i Plavo-bela partija bivšeg načelnika Generalštaba izraelske vojske Benija Geca. „Imamo samo jednu opciju - nacionalna, liberalna i široka vlada, koja bi obuhvatala Izrael Beitenu, Likud i Plavo-bele”, rekao je Liberman na stranačkom skupu u Jerusalimu.

 4. Mile says:

  Ako se ovo potvrdi kao tačno, biće vruće pitanje s kim će se i da li će se uopšte sa nekim iz Izraela susresti Tramp u Ujedinjenim Nacijama na opštoj skupštini krajem meseca! Ipak sve što je dosad Tramp pregovarao sa Netanjahuom neće pasti u vodu, biće moguće i bez Bibija. Izrael je i dalje veoma važna odskočna daska (stepenica) za prisustvo Sjedinjenih Država na Bliskom Istoku. ...

 5. Mile says:

  Ovu činjenicu da slab je američki PVO sistem Patriot treba sada koristiti i korak po korak smanjivati broj američkih baza na B.I. Ovo bi moralo da se odradi ratom. Moguće je da baš na tome rade - prelaze u ofanzivu i "nagovaraju" ih da napuste Katar, UAE, Siriju, Irak. Za utehu ostale bi im baze u Izraelu i u Turskoj.

 6. Milan says:

  Daj Bože da ovo se i ostvari. Nakon iseljavanja kampa Rukban rastu šanse da američke trupe stvarno napuste bazu Tanf na jugu sirijske pokrajine Homs, na jugu Sirije. Sirijske izbeglice će biti evakuisane iz najtužnijeg (najkatastrofalnijeg) izbegličkog kampa na svetu „Rukban“ u narednih 30 dana od početka operacije, s tim da operacija iseljavanja počeće za devet dana - 27. Septembra. Operativni plan UN i sirijskog arapskog Crvenog polumeseca predviđa evakuaciju preostalih stanovnika kampa po grupama: 3–3,5 hiljade ljudi u narednih 30 dana od početka operacije, a procenjuju da ih ima oko 60.000. ... Napomena: U području Tanfa na granici Sirije i Jordana, i blizu granice sa Irakom nalazi se velika američka vojna baza. Kamp „Rukban“ se nalazi u zoni od 55 kilometara oko američke baze.

  • Milan says:

   Odlazak Amerikanaca iz Tanfa neće se desiti tako brzo, ali do izbora sledeće godine Tramp odnekud mora da povuče američke snage, a iz Avganistana daleko su manje šanse da se to desi. Time bi prikazao američkoj javnosti ispunjenje bar jednog dela svojih ranijih obećanja. U zoni Tanfa od oko 55 km koju kontroliše američka baza nema ni nafte ni gasa, to je baš pustinja. Ne treba im ta baza ni za eventualni sukob sa Iranom. Ako su hteli odatle da kontrolišu iranske snage prisutne u Siriji, to nema svrhe jer američki Patriot PVO sistem pokazao se kao loš. Gluvare tamo u Tanfu baš kao dokoni psi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *