ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Руска војска ствара обруч око америчке војске у Сирији!

ŠTA SE TO DEŠAVA? Ruska vojska stvara obruč oko američke vojske u Siriji!

24 novembra 2019

Američka vojska u Siriji je problem koji sprečava Damask, Rusiju i Iran, čak i Tursku, da se konačno reši sukob i zemlja ujedini pod vlašću centralne vlade u Damasku i da se političke nesuglasice rešavaju bez upotrebe oružja.

Da nema američke vojske, iako govorimo o manje od 1.000 vojnika, mogućnost brzog i mirnog raspleta sirijske krize, bez upotrebe oružja, osim za likvidaciju sirijske Al Kaide, bio bi sasvim izvestan scenario.Raspoređivanje sirijske i ruske vojske na severoistoku arapske zemlje na područjima koja su takoreći na dometu pešačkog oružja američkih trupa i zauzimanje svih graničnih prelaza, bilo onih s Turskom i Irakom, američke trupe stavlja u izuzetno nepovoljan položaj.

Njihovi životi neće biti ugroženi, ali se postavlja pitanje smisla njihove misije, posebno u okolnostima u kojima su izgubili podršku i većinu kontakata s kurdskim snagama.

Sever Sirije je važno područje kontakta interesa Sjedinjenih Država i Turske do te mere da su Vašington i Ankara tražili dodirne tačke u ovoj regiji čak i u razdobljima kada su u njihovoj javnoj retorici prevladavali oštri tonovi jednih protiv drugih.

Ako bi Rusija zaista imala novu bazu u ovoj regiji, posebno nedaleko od tursko-sirijske granice, to bi bio dodatni faktor koji bi prisilio i Sjedinjene Države i Tursku da uzmu u obzir položaj i interese i Damaska i Moskve.

Možda su priče o raspoređivanju sistema S-400 i vazduhoplovne grupe u Kamišliju prenaduvane, jer bi sa strateške tačke gledišta treća baza u Siriji za Rusiju bila prikladnija na jugu ili čak jugoistoku Sirije, što bi Moskvi dalo mogućnost da nadzire područje u pravcu Persijskog zaliva.

Istovremeno, to ne znači da su podaci o ruskoj bazi u Kamišliju obične špekulacije. Na osnovu dogovora sa Kurdima, vazdušna baza u gradu i susedne četvrti su već nekoliko godina pod kontrolom Damaska, a na tom području već postoje snažni punktovi ruskih snaga i nekoliko zajedničkih patrola sa Turcima svedoči o stvarnoj prisutnosti ruskih baza na severu Sirije.

Za pretpostaviti je da bi raspoređivanje ruskih snaga, čak i pružanje aerodroma u zakup, kako mediji kažu, bio sasvim logičan korak. Međutim, postojanje de fakto baze i davanje specifičnog “službenog” statusa vojnom objektu su različite stvari.

Čaki bez tog „zakupa“, Rusiji je baza tamo potrebna, pre svega zbog prisutnosti američke vojske u dolini Eufrata, koja tamo „štiti naftna polja“.Dakle, ako Amerikanci troše novac na konvoje kako bi ukradenu naftu iz područja Eufrata vozili u Irak i irački Kurdistan, onda itekako ima smisla da ih osujete u tom poslu.

Sa 30 miliona dolara mesečno, koliko američki funkcioneri, oficiri, obaveštajci i trgovci naftom zarade krađom sirijske nafte, plaća se i njihova prisutnost u severoistoku Sirije, a to onemogućava dovršetak političkog procesa.

Jednom kada se američki vojnici blokiraju u naftnim poljima, američka uprava će, bez novca od nafte, za plaćanje kontingenta u Siriji morati da preusmeri sredstva iz neke druge stavke, što će stvoriti velike probleme onima koji su Trampa prisilili da ostane u Siriji. Tako će, bez ispaljenog metka, ovaj kontingent pre ili kasnije morati da se povuče.

(logicno.com)

KOMENTARI12 komentara

 1. M says:

  Kako to misle blokirati USA vojnike u Siriji?!?Bez rata s njima?!?Nije li im jednostavnije preko"neidentificiranih"grupa ili čak legalnih Sirijskih vojnih jedinica,iz daljine gađati okupirana naftna polja s raketama,dronovima itd.,i to uz objašnjenje da tako sprečavaju nelegalno crpljenje nafte i financiranje terorista!?!Pa nek onda USA to spriječava diplomatski ili vojno,ali to je onda druga situacija pred licem svijets!,tad su oni napadači,i to na kvadrat!

  • Deda says:

   Vi bi ovako ili onako pokrenuli rat između Amerike i Rusije?? Znate više i od Trampa i od Putina. Hehe, blago nama, internet nas stavlja u ravan s' njima.

 2. Slobodanka says:

  Ruska vojska NE stvara obruč oko američkih snaga na istočnoj strani Sirije, nego samo preuzima sever Sirije zajedno sa snagama SAA. Dozvolu za to su dobili samo povodom zaštite kurdskog stanovništva zbog turske vojne operacije "Izvor mira", ali zasad nema političkog dogovora izmedju sirijskih Kurda i Damaska. Još uvek nije preuzet ni ceo sever Sirije! Nije preuzet onaj najistočniji deo istočno od grada Kamišli u dužini od oko 60 km. Taj deo teritorije Sirije zapravo je najseverniji i najistočniji deo njene teritorije, isturen je prema Iraku, ima oblik kljuna ili špica. Takvo područje nezgodno je i preuzimati jer u susednom Iraku prisutna je američka vojska, dakle amerikenjci smetaju koliko god mogu. Inače u tom području postoje 4 izvora sirijske nafte što je jako malo u odnosu na izvore sirijske nafte koji se nalaze južnije na istočnoj strani Sirije. Američki vojnici evo i danas patroliraju počev od Kamišlija i kreću se na istok prema granici ka Iraku. A da bi zaokružili američku vojsku u Siriji snage SAA i saveznici morali bi da preuzmu ceo taj špic i da se istočnom stranom Sirije spuštaju ka jugu. Ili mogu čak i da zanemare taj veliki špic a da izbiju na istočnu granicu Sirije prema Iraku naspram grada Al Hasaka koji je takodje na severu Sirije, ali je nešto dublje smešten u odnosu na granicu sa Turskom. I zatim da idu ka jugu. Kada bi preuzeli tu istočnu granicu tek tada bi se američka vojska prisutna oko najvažnijih sirijskih izvora nafte našla u klopci. Na kraju bilo bi smešno da se zadržavaju oko 4 manja izvora na krajnjem severu, a da su izgubili 16 većih izvora nafte. SIRIJSKI IZVORI NAFTE TEŠKO DA ĆE TJ. NEĆE BITI OSLOBODJENI NA NAČIN KAO ŠTO OVAJ TEKST PREDVIDJA.

 3. Slobodanka says:

  Za Siriju je sada važnije da se dogodi politički dogovor sa sirijskim Kurdima na miran način. Što se tiče sirijske nafte imam utisak da se Amerikanci još uvek nadaju da će pasti vlada u Damasku zbog siromaštva naroda i socijalnih nemira. Da se vratimo unazad, obratite pažnju na datume. Krajem 2017 godine bilo je jasno da ISIS, "crni" bojovnici, da su poraženo u Siriji. Zatim u aprilu 2018 godine oslobodjena je od pobunjenika od "zelenih" Istočna Guta pobunjenička oblast u okolini Damaska što je bio veliki uspeh snaga SAA. Kao "nagradu" za to trojna koalicija SAD-Francuska-V.Britanija je bombardovala Siriju, a kao povod poslužile su b laži ili nameštaljke o tome da snage SAA koristile su hemijske otrove u borbi protiv "zelenih". Ni taj vazdušni napad trojne koalcije nije dao rezultat poželjan za SAD. Šta da rade dalje? Nekoliko nedelja kasnije početkom maja Tramp objavljuje da SAD se povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma JCPOA koji su medju ostalima i SAD potpiale 2015 godine za vreme predsednikovanja Obame. Zašto im je baš tada i odjednom postalo važno? Da bi dobili povod da Iranu sprovedu žestoke sankcije. Još 2016 godine bilo je jasno da Iran značajnim svotama kreditira ratom i siromaštvom iscrpljenu Siriju. SAD izgleda da planira da ubije glavnog finansijera Sirije, pa se nadaju da posle pada Irana (glavnog finansijera) pašće i Sirija. Od tada su se značajno ostrvili na Iran, te nadali su se da će obojena revolucija dogoditi se u Iranu. Amerikenjci me mogu da ostvare pobede na vojnom polju, ali mogu da ratuju sankcijama. Isti scenario pokušali su da primenu na Venecuelu pa nisu uspeli. Uglavnom sve države koje se odupiru SAD-u zaradiće američke sankcije ili trgovinski rat a za ovo drugo najizrazitiji primer dosad bila je Kina.

 4. Slobodanka says:

  Iskreno ne vidim da će Sirija u skorije vreme preuzeti svoje naftne izvore. Ne vidim ni zgodan način da to odradi. Rusija tj- njen štićenik Sirija može da postavi S-400 u Kamišli ili južnije bliže gradu Deir ez Zor, takodje treba da postavi i Pancire itd. , ali imam utisak da Amerikanci ni tada ne bi otišli. Naprotiv, to bi im bio povod da se još žešće konfrontiraju sa Rusijom ne samo u Siriji, nego gde god mogu u svetu.

  • E.Lirsch says:

   … i da bi izbegao konfrotaciju sa "zapadnim partnerimna" POutko ce kao po obicaju da podvije rep. Njemu nije vazan ni Asad ni sirijski narod. Putko brine za SEVERNI TOK-2. Gotova prica. KO ce da crpi naftu u Siriji njega mnoigo ne tangira. Borice se ruisi u UN-u. E sad do moega. Ovu podmuklost rusa samo jos coravi ne vide.

   • Slobodanka says:

    Ne razmišljaš realno, nego baš lucidno. Tramp svoju Ameriku opasava zidom prema Meksiku da bi je sačuvao od najezde latino američkih migranata. Zašto to radi, a vidimo i da se Južna Amerika sve više pali? S druge severne strane od Kanade tradicionalno SAD_u ne preti nikakva opasnost, ali još važnije je da Kanada nije predvidjena za uvodjenje u haos. A ti bi ko budalčina Rusiju da bacaš i u vatru i u vodu. Kakav si ti brat, ako brata šalješ u rat? Jasno je da Rusija sama ne može da pobedi SAD. Ako bi Rusija sada sama ili usamljena upustila se u sukob sa SAD-om to ne bi bilo isto, ali bilo bi slično kao tokom Hladnog rata ili kao tokom drugog svetskog rata pa još gore. Rusija jeste bila pobednica u drugom svetskom ratu, ali to je bila Pirova pobeda uz izuzetno velike ljudske žrtve i uz velika materijalna razaranja. Rusija će nastojati da tako nepovoljan scenario izbegne, a ti se uzalud trudiš > sigurno nećeš nagovoriti Rusiju da uleti u reprizu ponovne katastrofe. ... Američki masoni izgleda da planiraju novi svetski rat koji bi započeo u Evropi. Ratovi se već duže vreme vode na Bliskom istoku, ali sve to što se tamo odvija nije im dovoljne veličine da bi imali svetski rat. Zato masovno naseljavaju Evropu sa migrantima. Oni su sebi već obezbedili najbezbednija mesta u svetu za period dok bi trajao novi rat, a kad se rat zakuva i to u velikim razmerama uzimajući značajne žrtve i praveći značajna razaranja, e onda se oni opet pojavljuju i to kao spasioci i finansijeri, ali i kao nesumnjivo vodeća svetska sila. Scenario je sličan drugom svetskom ratu jer pre tog rata SAD je upala u veliku krizu od 1928-1939. Posle drugog svetskog rata Evropa je bila gotovo uništena i vapila je za obnovom, a SAD više nije bila u krizi nego postala je vodeća svetska sila > ekonomska, politička i vojna. Poznat nam je izraz "Nekom' rat, nekom' brat", ali ovo je na krupnijem planu, tj. na najkrupnijem planu.

  • persida says:

   "Rusija tj- njen štićenik Sirija" citiram iz Slobodankinog teksta i pitam se koje se droge koriste u Cikagu?

 5. persida says:

  Rusi, Amerikanci, u cemu je razlika? Sirija ce biti unistena da bi Jevreji, vlasnici nafte, mogli da se jos vise obogate.

  • Miraš says:

   Manipulišeš kao tvoj omiljeni anti-lik Vučić, ama još veštije od njega. Nadmašila si ga, nesumnjivo.

  • Mile says:

   Misli su ti bolesne i to prirodno, a bez upotrebe droge. Još da ti je dati drogu, koji bi to bio cirkus.

   • persida says:

    Prihvatam kritiku samo ako je obrazlozena, ovako kako si napisao to je samo potkazivanje slicno onome na stastancima KPJ-a. Dakle, daj argumente, povezane logicki i zasnovane na cinjenicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *