ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Трећина банака у Србији затворено

ŠTA SE TO DEŠAVA? Trećina banaka u Srbiji zatvoreno

25 januara 2023

Prosečna plata u bankama u oktobru prošle godine iznosila je 125.117 dinara, prema poslednjim statističkim podacima. Zaposleni u bankama su uvek imali „dobre“ plate, međutim činjenica je da se sve manje njih može pohvaliti ovakvim zaradama.

Broj zaposlenih u ovim finansijskim institucijama je u konstantnom je padu. U poslednjih deset godina u bankama je manje za oko 6.000 radnika. Tačnije, na nivou bankarskog sektora, kako pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS) broj zaposlenih od 2012. smanjio se sa 28.394 na 22.550 koliko ih je bilo u decembru 2021. i na 22.154 u novembru 2022.Manje je i filijala za oko 840. Poređenja radi, u decembru 2012. bilo ih je 2.243, a na kraju novembra 1.402. Glavni razlozi za smanjenje broja zaposlenih su manji broj banaka, odnosno ukrupnjavanje ovog sektora koje je bilo vrlo intenzivno poslednjih godina, ali i digitalizacija.

Trenutno u Srbiji posluje 21 banka, a pre desetak godina radile su 32 što znači da je njihov broj smanjen za 11 ili bezmalo za trećinu. Iz NBS-a navode da je promena broja poslovnica, kao i broja zaposlenih, u određenoj meri posledica promena broja banaka, odnosno procesa konsolidacije.

Banke prednjače u digitalizaciji tako da za veliki broj transakcija odlazak u banku uopšte više nije potreban. Prema podacima Udruženja banaka u trećem kvartalu prošle godine 40.000 ugovora između banaka i klijenata zaključeno je na daljinu, što je 24 odsto više nego godinu dana ranije.

Broj korisnika mobilnog bankarstva porastao je na 3,3 miliona, što je takođe uvećanje od 24 procenta. U strukovnom udruženju očekuju povećanje korišćenja digitalnih usluga, jer su klijenti sve više tehnološki obrazovani i spremni da se upuste u digitalno bankarstvo.

U NBS kažu da kanali komunikacije s korisnicima i način pružanja usluga zavise od poslovnih politika banaka, pri čemu razvoj digitalnog i elektronskog bankarstva predstavlja samo dopunu tradicionalnih vidova komunikacije i postojećih usluga u bankama.

„Kao i do sada, najveći broj banka (ali ne i one koje svoj poslovni model zasnivaju na digitalnom bankarstvu od osnivanja) i dalje će imati ekspoziture u kojima je moguće obaviti isplate i uplate, ali i multifunkcionalne uređaje s kojih je moguće podizati odnosno uplaćivati novac u dinarima, a neretko i u evrima. Ukrupnjavanje banaka nije smanjilo kvalitet finansijskih usluga koje one pružaju građanima i privredi, već je, naprotiv, doprinelo većoj efikasnosti i unapređenju kvaliteta, a samim tim i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema“, navode iz NBS-a.

(Politika, Jovana Rabrenović)

KOMENTARI7 komentara

 1. milos says:

  Osnovni razlog je sto se manje uzimaju krediti za stan.

 2. Gagi says:

  Drzava nije solventna. To nam jos niko nije javio ali, kako zapadne krvopije da imaju profit ako para vise nema. To sto se kod nas stampa, to nisu realni prihodi. Mozda nam u prevari pomognu ovi rudnici zlata. Polako ali sigurno nam stize kraj naprednog zivota.

  • Zapadnjak says:

   Tako je Gagi 100% si u pravu kao da si studirao ekonomiju i političke nauke,samooo ako nisi paraplegičar,strani plačenik ili ljudski žuti otpad,osvrni se malo oko sebe,"videćeš prizore potresne,videćeš čemer,smrt i jad".pogledaj Anđele ko danas u Srbiji ima najviše para,pogledaj ko to stalno muti bistru vodu,ko gradi a ko razgrađuje.Zar si mislio da će ljutovac i ostala banda preuzeti bilo kakvu odgovornost u slučaju bilo kakve ujdurme,e pa neće,možda si mislio da će Jovanović e pa neće a znaš zašto omilile im se sveže štampane nevažeće dolarske novčanice,omilili im se prijemi u stranim ambasadama gde ih prepariraju kao svežđe smaknute lisice sa sve repom.Ponekad mi se čini da razni Gagiji odolaze ako ne sa marsa a ono izmiljuju iz britanske i inih ambasada.Da ti nešto kažem,kod nas se štampaju najlepše novčanice na svetu i za njih se još uvek mogu pazariti bakaluci i da,država je još uvek solventna i biće dok god ti i gomila pacova poput tebe a uzdajući se u rulju i metež ne napravite drugačije.Doduše,priznao si i sam da je dosada bio "napredan" život,ješćemo mi i sopstvene nokte ako tvoji nazadni zasednu pa makar i jedan dan na tron Srbije bre!

   • Gagi says:

    Zapadnjak... Mnogo si ljut i ogorcen a to nije dobro. Osim toga, tvoj pseudonim govori da si mozda iz neke od ovih ambasada koje navodis. Zbog cega ti smatras da je kritika noz pod grlom i da se sa kriticarima treba brutalno obracunati. Mozda je neka kritika konstruktivna i onima koji donose odluke nije vidljiva. Tvoja iskljucivost i vera u nepogresivost sve govori o tebi. A, samo je Bog bezgresan i naravno TI i tvoji.

   • Gagi says:

    Opet ja "zapadnjak", sto ne pohapsiste sve ove koji su svesno unakazili Srpsku drzavu, Vi danas drzite sve poluge ovog drustva. Sto sa takvima saradjujete, dajete im medijsku paznju i brinete o njima kao da su nedonoscad. Kakav je taj Vas moral kada otvorenih ociju i svesni, gledate unistitelje naseg naroda kako otvoreno i javno pljuju Srbiju i njen narod. Jesi li ti napredni "zapadnjak" iz kurvatske.

 3. VRSK says:

  Zapalili svi preko,domaće banke su neozbiljne.

 4. persida says:

  Bankari odlaze pre nego sto pocne bombardovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *