ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У АМЕРИЦИ? Српске владике основале НОВУ ЦРКВУ

ŠTA SE TO DEŠAVA U AMERICI? Srpske vladike osnovale NOVU CRKVU

28 februara 2020

PATRIJARH srpski Irinej predsedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru na Floridi. Tokom posete SAD Njegova svetost obići će i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

Poglavara SPC, koji je u pratnji člana Svetog arhijerejskog sinoda vladike šumadijskog Jovana, je otputovao u novu američku misiju, sačekao je težak zadatak rešavanja situacije u kojoj se nalazi Srpska crkva u Severnoj Americi.

U njenom središtu je samovoljni čin vladika zapadnoameričkog Maksima, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina i istočnoameričkog Irineja (Dobrijevića) koji su prošle godine na svoju ruku reorganizovali crkvu na tlu SAD. Oni su osnovali Episkopski savet SPC za SAD, ali i doneli Ustav koji bi se odnosio isključivo na prostor SAD. Ove poteze oni su napravili bez saglasnosti Sabora i Sinoda, koji im je jednostrano donete odluke odbio i zatražio njihovo povlačenje.Samovoljna reorganizacija Crkve u Americi, međutim, otkrila je i niz drugih samovoljnih rešenja, ali i ogolila dubinske razlike i neslaganje tamošnjih episkopa.

Članovi zvaničnog Episkopskog saveta za Severnu i Južnu Ameriku, kanadski vladika Mitrofan i južnoamerički Kirilo obratili su se nedavno Sinodu u Beogradu u kome su zauzeli potpuno drugačije pozicije u odnosu na trojicu vladika u SAD. Njih su, između redova, optužili i za niz samovoljnih postupaka, nepoštovanje odluka Patrijaršije, ali i manipulisanje činjenicama.

– U središtu svih problema su episkopi zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej (Dobrijević) – objašnjava sagovornik „Novosti“ iz SPC.

– Odgovornost trećeg američkog vladike Longina, nešto je manja, jer se on distancirao od dvojice američke braće. Oni su vodili kolo ne samo oko reorganizacije crkvenog ustrojstva, donošenja ustava, već i u pravnim manipulacijama crkvenim sredstvima i imovinom.

Ovaj slučaj na svetlo dana izneo je i činjenicu i da su vladike u solo akciji promenili ime SPC u Americi i tako je registrovali pred državnim organima. Bez potrebnih saglasnosti krovnih crkvenih organa, ona od 2017. godine nosi naziv „Srpske pravoslavne eparhije u SAD“.

Patrijaršija SPC, posle niza upozorenja vernika iz dijaspore, ima osnovanu sumnju da su vladike Maksim i Irinej promenom zvaničnog naziva prekinuli višedecenijski pravni subjektivitet, odnosno preko noći – osnovali sasvim novu crkvu.

– Najveći problem je što su, različitim složenim pravnim operacijama, u ovu novu organizaciju inkorporirali svojinu nad hramovima, manastirima i drugom imovinom, koju su upisali na svoje ime. To su učinili preko jednočlanih korporacija – pravne kategorije koju poznaju američki zakoni – čime su se nametnuli kao jedini gospodari crkvene imovine u SAD.

Na ovo ukazuju i vladike Mitrofan i Kirilo, naglašavajući da je ovaj potez 2017. dogovoren bez njihovog znanja i odobrenja, na tajnom sastanku episkopa Maksima, Irineja i Longina u Libertvilu 2017. godine.

Vernici u Americi od patrijarha Irineja očekuju da svojim autoritetom umanji neslogu među vladikama, ali i doprinese pojašnjenju sveukupne situacije oko statusa SPC u Americi. Od njega zavise rešenja za niz pitanja – od zaustavljanja oseke srpskih vernika, pa do obnove Hrama Svetog Save u Njujorku.

ODUGOVLAČILI ODLUKE

SUTRAŠNJI skup na koji dolazi patrijarh rezultat je naloga koji je Sveti sinod septembra prošle godine postavio episkopima u Americi. Patrijaršija je tada zatražila povlačenje svih spornih odluka, ali i sazivanje Sabora koji bi temeljno rešio situaciju, sa rokom do 1. marta 2020. Vladika Maksim i Irinej tendenciozno su izabrali termin svega dan pre isteka roka, a odluke su stavljene van snage tek 1. decembra.

(Novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Povadice oci, a samo zbog novca. Sve ostalo je prica za naivne.

 2. E.Lirsch says:

  Ravno pre cetiri godine narod iz amerike je pisao Irineju i SINODU i obavestavao sta rade pojedine vladike a li na to Niko nije reagovao? Tek sad? To Irineja pitati. I njegovog "Blagodarenog". Sad kad je podela i unistenje gotova stvar Irinej die da "spasava" sto se spasiti moze. Maxima je drzao na fakultetu godinama a ovaj je ljubio samo VELIKOG DEMONA VATIKANSKOG.

 3. Gagi says:

  Verni narod u Srbiji uopste nije upucen sta se radi po parohijama SPC u americi i svetu. Preko noci se otudjuju bogomolje i imovina SPC, potom najveci donatori i ulagaci u tu imovinu tuze crkvene biznismene. Procesi traju godinama a dobrotvori obicno gube parnice jer taj kapital nije narodni i njihov vec je vlasnistvo SPC preduzeca. Ovaj narod je pravio elektrane da nam struja bude jeftina a-nije. Pravio je narod bolnice i domove zdravlja da ima gde da se leci ali je to danas preskupo i moguce je samo preko veze. Ulagao je narod u bogomolje da ima gde da olaksa napacenu dusu, crkveni obredi su preskupi, narod i donatori nisu konsultovani kod formiranja cenovnika, crkva je danas posebno preduzece i narod tu nema vise sta da trazi.Srpskom narodu je SVE oteto na podmukao nacin, narod nema vise NISTA svoje. Decenijama unazad slusamo istu pricu uglednih politicara, kriza je ali evo, ide na bolje - samo sto nije. Za svo to vreme, pazljivo odabrana "elita" uziva za sve narodne pare rasprodajuci Srbiju.Kada bi se danas u Srbiji pojavili Nemanjici, Misic sa njegovim kolegama generalima i vojskom, bili bi ismejani i najureni kao najveci olos. Isto bi prosli kao nekada Milunka Savic.Danas je neko "novo" vreme, bolje i savremenije, danas nisu dobrodosli narodni sabornici i pregalnici,cuvari tradicije i casti ovog napacenog naroda. Otvorenih ociju gledamo kako nam beskrupolozni maheri raskucuju krvavo stecenu kucu i rasprodaju sve sto je ovaj narod stekao i,nikom nista. Zadnji stub odbrane i vere u bolje je bila "nasa"crkva, nekako smo svi verovali da je to poslednji bastion casti koju ovaj narod ima i koju mora da postuje,kad ono - medjutim. Cast Srbima u C.Gori i njihovom predvodniku protiv ljudskog zla, svetao primer u istoriji Srba.

 4. Gagi says:

  Mala ispravka i izvinjenje svima onima koji su svojim radom i zivotnim ponasanjem "kaparisali" svoje mesto ispod one Srpske sljive.

 5. Duh proroštva says:

  Pa to mu je valjda ta sloboda veroispovesti, samo u Ameriki, zemlji demokratije i ludila. Trebaće i njima jedan Amfilohije da stvari dovede u red.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *