ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У ЕУ – БРИСЕЛ ЗАНЕМЕО: Бугарски председник отишао у Русију и моли Путина да…

ŠTA SE TO DEŠAVA U EU – BRISEL ZANEMEO: Bugarski predsednik otišao u Rusiju i moli Putina da…

30 maja 2018

Gasovod koji su sabotirali Bugarska i EU po naređenjima SAD-a i Rusije, otkazan je 2014. godine.

Bugarski predsednik Rumen Radev je prvi dan svog zvaničnog puta u Moskvu iskoristio da pokuša da povrati planove za gasovod koji bi dovodio gas direktno iz Rusije do obale Crnog mora u Bugarskoj, nakon što je otkazan 2014. godine.

Radeva je prvobitno primio ruski premijer Dmitrij Medvedev, pre sastanka sa Vladimirom Putinom sutradan.

Radev, bivši pilot ruskih borbenih aviona MIG 29 i koji tečno govori ruski i engleski jezik, insistira na tome da je, kao general lojalan NATO ali kaže da se zalaže za dijalog sa Rusijom.

Medvedev je rekao da Rusija očekuje da premijer Bojko Borisov uskoro poseti Rusiju, i izrazio je nadu da će intenzitet zvaničnih kontakata između Rusije i Bugarske rasti.

Ruski premijer je dodao da su narodi obe ove zemlje povezani snažnim vezama prijateljstva i duhovne bliskosti. On je takođe naglasio potrebu za jačanjem trgovinske i ekonomske saradnje, “jer u poslednje vreme trgovina između naše dve zemlje nažalost ne raste, već opada.“

Radev je pohvalio Rusiju kao “strateškog partnera“ u energetskom sektoru, naglašavajući ulogu Moskve u snabdevanu prirodnim gasom, naftnim i nuklearnim gorivom, kao i pomoć u modernizaciji u održavanju objekata u Bugarskoj.

Predsednik je dodao da je “sigurnost snabdevanja energijom izuzetno važna i za Bugarsku i za EU. Nadam se da će naše vlade takođe pregledati mogućnost direktnog snabdevanja gasom iz Rusije preko Crnog mora.“

Bugarska se nada da će druga cev mreže gasovoda “Turski tok,“ pod drugim imenom (možda “Balkan“ ili “Bugarski tok“), stići do luke Varna u Crnom moru, umesto na evropsku teritoriju Turske.

U intervjuu za ruski dnevni list Kommersant koji je objavljen istog dana, Radev je rekao da se bugarski zahtev za “Bugarski tok“ ne razlikuje od zahteva Nemačke za “Severni tok 2,“ dodajući da bi oba ova projekta bila kompatibilna sa zakonodavstvom EU.2014. godine je Borisova vlada otkazala projekat gasovoda Južni tok, koji je planiran da donese 63 bcm ruskog gasa godišnje ispod Crnog mora.

Zaista je postojao pritisak Evropske komisije da se otkaže ovaj projekat, ali je taj pritisak bio zasnovan na tekstovima u međuvladinom sporazumu, poput obećanja da će samo bugarske, ruske i grčke firme graditi gasovod na bugarskoj teritoriji.

Rusija se odmah okrenula Turskoj, zamenivši Južni tok sa projektom “Turski tok,“ pod kojim će prva cev dovesti ruski gas na evropsku teritoriju Turske.

Nije doneta nikakva odluka u vezi sa drugom cevi, a mogućnost da bi ona mogla stići do Bugarske još uvek postoji.

Radev je rekao da je u proteklim nedeljama bugarska vlada “izašla iz letargije“ u pogledu energetskih projekata sa učešćem Rusije.

“Znate da već postoje najave za ponovno pokretanje projekta nuklearne elektrane Belene, što podrazumeva učešće Rusije. Ministar energetike je takođe bio u Rusiji, sve to je pohvalno, ali je i dalje neaktivno,“ rekao je Radev.

Šest godina nakon što je on lično zaustavio izgradnju druge nuklearne elektrane u Dunavskom gradu Belene, Borisov je nedavno najavio planove za nastavak ovog projekta.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. evangelist says:

  Svi ćemo mi moliti Putina za nešto. E da je Tesla živ pa da izmisli bežični (bezcevni) tok gasa di oćeš. On je u stvari još onomad izmislio energiju za sve di oćeš a mi više volimo da se koljemo za energetske tokove, a dobijamo samo sankcije, ograničenja, zračenje, kvarno, gmo i td.

  • goran says:

   Mi smo previse nisko da bismo shvatili i primenili Tesline izume. Ovom planetom vladaju demoni profita. Sreca jednih se shvata samo kao nesreca drugih ljudi i tako zivimo u zacaranom krugu vec hiljadama godina. Covecanstvo je na ovoj planeti suvisno.

  • Zoran says:

   Da li si znao da nafta moze sinteticki da se pravi i da je Hitler pravio na milione litara u toku rata i da se sada pravi jos u Juznoafrickoj Republici.

   • Maksa says:

    A kako se zove ta pravionica nafte u JAR, napiši mi njen sajt da se bolje informišem-pogotovo o količini! Kravari( čitaj kowboy) bi ubili po svetu i svoga oca da mu otmu naftu, inače im sledi nestanak sa mape! Danas je cena goriva u Njujorku 60 din, a u Majamiu 50 din/litar, zašto?

 2. Miraš says:

  Gvozdena Nemačka, koja je i šef EU cirkusa, ona je vazal prve kategorije te može sebi da obezbedi uvoz ruskog gasa kroz novi gasovod Severni tok 2, a svi ostali eu-ropski narodi su vazali puno nižeg reda i pravljeni su od gline ili blata te ne mogu sebi ni da pomisle da će imati to što će imati Nemci. Ako se povodom toga oglase prozvaće ih da su populisti, da nepoštuju zajedničku dogovorenu politiku EU, itd. Sličnih ekonomskih nepravdi unutar EU ima i po raznim drugim pitanjima. Znači nedemokratija sprovodi svoju diktaturu optužujući druge za populizam i neposlušnost. Au, EU je baš kuća za poželeti. Samo Srbi navalte u EU, slušajući svog "prepametnog" vodju. Neko od nas će biti novi Radoje Domanović da ovo novo ludilo opiše.

  • goran says:

   Rusi saradjuju sa Rajhom sve vreme, oni gledaju samo profit. Nisu gori od Zapadnjaka, ali za nas Srbe nisu ni bolji, sve je to ista mafija.

   • Miraš says:

    U redu je da države medjusobno saradjuju ako imaju obostrani interes. U ovom slučaju nisu problem Rusi jer prodaju gas izuzetno dobrog kvaliteta i imaju ga za duži niz godina u dovoljnim količinama. Pravila normalne trgovine postoje te zna se kako se osvaja tržište, a u tom smislu šta se nudi većim ili velikim kupcima. Nije u redu što EU globalistan ograničava slobodnu trgovinu svojim članicama i još tvrdi kako je to zajednička EU politika. Ko zapravo vlada sa diktatorskom EU? Ko EU zvaničnicima diktira da donose razna nenormalna i diskriminatorska pravila.

   • pravda says:

    blesavi sta pricas.

   • pravda says:

    blesavi sta pricas

  • Velika Metla says:

   Miraš,taj njihov "firer",koji je od žestokog radikala postao "suknjica briselska",je ogledalo naroda kojega predstavlja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *