ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У НЕМАЧКОЈ ВОЈСЦИ?

ŠTA SE TO DEŠAVA U NEMAČKOJ VOJSCI?

27 novembra 2020

U NEMAČKOJ vojsci, Bundesveru, ali i u drugim bezbednosnim federalnim i službama saveznih pokrajina, rade pojedinci sa desničarsko-ekstremističkim i nasilnim stavovima. Ovo je rezultat sveobuhvatnog, dvogodišnjeg istraživanja Kontrolnog odbora Bundestaga.

U dokumentu se navodi da „izrazito zabrinjava međusobna digitalna umreženost ranije izolovanih pojedinaca“ i sugeriše parlamentu da takvim tendencijama stane na put jer ozbiljno ugrožavaju bezbednost političkog sistema.Istraženo je na stotine dokumenata nemačkih tajnih službi, pre svih Vojne kontraobaveštajne službe MAD i Službe za zaštitu ustavnog poretka. Obavljana su i saslušanja. Tako opsežno ispitivanje nikada nije organizovano u oviru Bundestaga.

Pokazalo se da su ekstremno desno orijentisani pojedinci povezani preko društvenih mreža. Sastajali su se na berzama oružja i vežbama gađanja, piše Dojče vele. Znači li to da postoji „armija u senci“ koja bi mogla da planira državni udar? Prema procenama Službe za zaštitu ustavnog poretka i MAD, „za sada nema elemenata koji bi ukazivali na to da se planira politički prevrat“.

Postoje, međutim, „veoma zabrinjavajuća saznanja da veći broj aktera ima kontakte sa desnoekstremističkim pokretima poput „Identitarnog pokreta“, „Krila“, podmlatka Alternative za Nemačku (AfD), „Mlade alternative“ NPD, i takozvanih „Građana Rajha“. Svi oni, mahom, imaju antisemitske stavove.

Otkako je, 2017. godine, na bečkom aerodromu zbog sakrivanja oružja, uhapšen poručnik Bundesvera Franko A., vojska je goruća domaća tema. Preko tog slučaja došlo se do udruženja „Uniter“, mreže vojnika, policajaca i zaposlenih u bezbednosnim službama. Među njima su i elitni vojnici iz Komande specijalnih snaga (KSK) Bundesvera. Odatle, trag vodi do pokrajine Meklenburg – Prednja Pomeranija, ka grupi pod nazivom „Severni krst“, koju čine policajci i rezervisti Bundesvera koji se pripremaju za scenario građanskog rata. Među njima su desničarski ekstremisti, a kako sumnja državni tužilac – i desničarski teroristi.

Od jula, ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer vodi bitku za čišćenje Bundesvera od desničara. Rasformirana je jedna organizaciona jedinica specijalnih snaga (KSK) u kojoj je bilo naročito mnogo sumnjivih slučajeva. Iz skladišta je nestalo 48.000 bojevih metaka i 62 kilograma eksploziva, a istovremeno, u dvorištu jednog pripadnika KSK pronađen je deo nestalog naoružanja. Prethodno je KSK bila na tapetu zbog nacističkog pozdrava i posedovanja obeležja Trećeg rajha.

Domaći mediji, međutim, nisu impresionirani akcijom vlasti. Tvrde da je reč o zakasnelim koracima i da je već plaćena velika cena. Naročito se osuđuje činjenica da su rezultati istrage tajnih službi, ispisani na više stotina stranica, za javnost ostali tajna. Eva Hegl, poverenica za odbranu, kaže da zasad u Bundesveru nema učvršćenih desničarskih struktura, ali da pomno praćenje ostaje jedan od najvitalnijih zadataka.

ZAKAZALI

OBAVEŠTAJNA služba Bundesvera nije u dovoljnoj meri obavila svoj zadatak na suzbijanju desničarskog ekstremizma – zaključak je Kontrolne komisije. Nekim zaposlenima „nedostajala je profesionalna distanca“.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Ko o čemu...Vladajući krugovi Nemačke su Gornji Dom hitlerovaca, što se jasno vidi po njihovom sve fašističkijem stavu prema Rusiji. Srbija je dotučena tim delom nemačke hitlerovske vlasti. Ovi donji hitlerovci su samo malo otvoreniji u svojim stavovima i izjavama, a ta razlika je za spoljni svet zanemariva i svetu je svejedno ko će od ove dve struje biti na vlasti u nemačkoj. Naravno da se bore za prevlast.

  2. persida says:

    Cela Evropa ceka da se pojavi novi Hitler kako bismo najzad shvatili zasto je onaj bivsi Hitler dosao na vlast i bio podrzan od evropske elite.

  3. Gagi says:

    Nemci su uvek u istoriji bili cuvari katolickih vrednosti i izvrsioci Vatikanskih planova, zbog toga su stalne istorijske zrtve suludih planera. Nemcima ne odgovara multinacionalna drzava i muslimanska okupacija koja se realizuje. Reagovace oni sigurno, u II ratu su odlicno pokazali sta misle o drugim nacijama a buducnost njihove drzave se samo moze zamisliti. Doduse, to je ozbiljan narod koji je uvek branio i cuvao svoju drzavu napadajuci usput i unistavajuci druge. Videcemo da li ce se istorija ponoviti, da li ce se opet drznuti da cackaju Ruse, ako im se ta glupost ponovi, siguran sam da europa vise nece postojati u ovakvom obliku. Zaista je u istoriji previse njihovih zrtava, narocito na istoku. Njihova neutoljiva istorijska zedj da vladaju drugima se jednom mora prekinuti, jedino ce tada narodi ziveti slobodno i normalno. Kraljica Viktorija je svojom rodjackom politikom stvorila mir u Evropi, svi su medjusobno sklapali brakove i tako osnazivali zajednistvo i mir kontinenta. Sta je to vredelo, odmah posle njenog odlaska je nemacka pocela da lupa u ratne bubnjeve, i uvek ta katolicka nemacka sa njihovim mudrim Cezarima pocinje haos. Nedavno smo videli sta je uradila na ovom nasem prostoru i sta jos radi, mi uvek prvi nastradamo i dodjemo kao neki vesnik globalnog stradanja. U istoriji se desava jedna vrlo interesantna pojava, cudi me da ezoteristi to nisu proucili i nemaju to saznanje. Naime, kao po nekom energetskom sablonu ili reciprotitetu, kada god ugroze Srpski narod i naprave nam stetu, OBAVEZNO dolazi kazna i stradanje tih naroda koji su nam napravili zlo. Neka se svako zamisli i vrati u istorijska dogadjanja, primetice da je to bas tako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *