ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Зашто је то Путин урадио Мадуру? ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО

ŠTA SE TO DEŠAVA? Zašto je to Putin uradio Maduru? OVO NIKO NIJE OČEKIVAO

18 februara 2019

Ruska „Gasprom banka“ zamrzla je račune venecuelanskoj naftnoj kompaniji „PDVSA“ i obustavila sprovođenje svih finansijskih operacija sa njom kako bi umanjila rizike koje nose američke sankcije, prenosi „Rojters“ pozivajući se na neimenovane izvore iz ruske banke.

„Svi računi venecuelanske naftne kompanije su blokirani. Operacije ne mogu biti sprovođene“, precizirao je.

Britanska agencija podseća da je prošle nedelje PDVSA prenela pojedine bankovske račune zajedničkih naftnih kompanija zbog američkih sankcija kako bi finansijske operacije mogle da se sprovode i uprkos sankcijama.

SAD su 28. januara uvele sankcije Venecueli, između ostalog i naftnoj kompaniji PDVSA i na taj način blokirale svu aktivu na američkom tržištu, i to u vrednosti od sedam milijardi dolara.

Istovremeno, Amerika je omogućila samoproglašenom venecuelanskom predsedniku Huanu Gvaidu da raspolaže svim tim sredstvima.

(Novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kulak says:

  Putin nije finansijski stručnjak.Neko mu je ovo savetovao.

  • Slobodanka says:

   Ovo je spinovanje (medijska manipulacija): "Zašto je to Putin uradio Maduru?" Nastoje da zavrte priču u pravcu koji njima odgovara, da se ne pominje i zaboravi da je SAD nezakonito, razbojnički i snažno nagazila ekonomski Venecuelu, nego evo samo je Putin problem. Istovremeno nastoje da naprave još veću štetu državnoj naftnoj venecuelanskoj kompaniji: evo gase joj račune čak i Rusi i niko joj neće pomoći. Prve njoj štetu kod drugih mogućih partnera i još narodu u Venecueli hteli bi da dignu strahovanja do eksplozije. Naravno cilj je da prikažu svetu slabog Putina. ... Treba da stoji: KAKO ĆE SADA PUTIN POMOĆI VENECUELI, NAKON ŠTO JE SAD STAVIO ŠAPE NA VELIKI NOVAC KOMPANIJE PDVSA I NA NJENO DALJE POSLOVANJE? ili "NAKON ODVRATNOG POTEZA AMERIKE PREMA VENECUELANSKOJ NAJVEĆOJ NAFTNOJ KOMPANIJI DA LI SLEDI I KAKVA BI MOGLA BITI POMOĆ RUSIJE? ... Kada bi znali sledeće korake koji bi pomogli PDVSA, o onda bi se spremili na rušenje toga. Ovo je najverovatnije lažna vest, kompanija PDVSA je već opovrgla ovo pisanje Rojtersa, a u Rusiji zasad uopšte ne komentarižu. Zašto bi neka bilo koja ozbiljna banka davala javno podatke o računima svojih klijenata? Ko su klijenti, kakve račune imaju i stanja na tim računima za bankare svuda u svetu je to uobičajena poslovna tajna, počev od portira i spremačice pa do direktora banke. Nije normalno da banka daje javno podatke, u ovom slučaju to bi bio odgovor na novinarske patke, i da odaje ko su sve njeni klijenti tij. čije račune ima, koliko otvorenih računa neki klijent ima i za šta oni služe, pa još da kaže i koliki je promet i stanje. "Najbolje" da izlista kartice računa po datumima, sa prometom i saldima i da to pusti u medije; hoću da kažem da to se ne radi.

  • Slobodanka says:

   Ovo je ekonomski rat te provokativno i nestrpljivo špijuniraju šta bi sad mogla preduzeti PDVSA - velika kompanija koju su napali, da li i kako će joj neko pomoći, pa da to spreče.

 2. dr says:

  Naravno,u ovu "vest" niko pa nija ne verujem!I ovo je metod "rusofobije" u negativnom kontekstu jer niko pa ni Maduro nije baš toliko naivan da preda novac banci a da ga ona - blokira!Ovo,ni kod dece ne prolazi !!!

 3. Milan says:

  Propoagandni rat radi preko mejnstrim medija. Novinari sigurno znaju kako teče međunarodna trgovina i kako se odvijaju međunarodna plaćanja, ali kad radiš za mejnstrim medij onda se piše onako kako šef naredi. Naslov ovog članka i prethodnog članka na istu temu, a i sadržaje vesti kao da je smislio Soroš lično. Venecuelanskoj kompaniji PDVSA blokirali su u januaru sve račune u SAD da bi Venecuela ostala bez prihoda od izvoza nafte u SAD, a povod da li su bile prethodno u decembru najavljene ruske investicije u Venecueli. SAD je tim sankcijama blokirao inostrane račune venecuelanske velike kompanije i sredstva od 7 milijardi dolara i te sankcije će biti oslabljene samo ako Huan Gajdo dobije kontrolu nad celom kompanijom PDVSA. Američkoj marioneti bi da stave na raspologanje i vojsku Venecuele i najveću kompaniju Venecuele. ... Zatim jure rusku Gasprom banku sa raznim poluvestima. Kad bi još blokirali i tu banku, npr. njene račune kod svih banaka i kod banaka u Evropi onda da li bi i ruski Gasprom ostao bez prihoda od izvoza gasa u Evropi, kao što je venecuelanska PDVSA ostala bez prihoda od izvoza nafte u SAD. ... Gasprom banka je pre nedelju dana već opovrgla vest Rojtersa da se vrši prevođenje računa venecuelanske firme PDVSA u Gasprom banku odnosno da nisu otvarali nikakve nove račune toj vencuelanskoj kompaniji. Šta bi još hteli? Da odrede i ko će biti direktor Gasprom banke, zatim direktor Gasproma, a možda bi da odrede i ko će biti "direktor" cele Rusije. ... Na fone političeskogo krizisa v Venesuэle SŠA užestočili sankcii protiv stranы — v konce яnvarя pod ograničeniя popala PDVSA. Vašington takže zaяvil o zamorozke aktivov kompanii na summu 7 mlrd dollarov. SŠA gotovы oslabitь sankcii tolьko v tom slučae, esli kontrolь nad kompanieй pereйdet k lideru venesuэlьskoй oppozicii Huanu Guaйdo, kotorый obъяvil sebя ispolnяющim obяzannosti prezidenta stranы.

 4. Milan says:

  Da bude jasno SAD već vodi rat protiv Venecuele, ovo je ekonomski rat. Zatim tu je i propagandni i diplomatski rat. Merkelova je pre neki dan kukala kako se raspada postojeći svetski poredak, Da, on puca po svim šavovima. Nije joj palo na pamet da kaže da ovakve piratske blokade računa u inostranstvu kao što je primenjeno na Venecueli takođe doprinose raspadu postojećeg svetskog poretka. Možda misli propašće samo Venecuela, ovakva Venecuela? Koliko još nacionalnih ekonomija mogu da pokušaju da uruše na veoma sličan načino? Time stvaraju ogromno nepoverenje u medjunarodni sistem plaćanja, u medjunarodno bankarstvo, kidaju medjunarodnu trgovinu, uništavaju medjunarodne izvozne i uvozne poslove i to rade u vremenu kada je svet proizvodno i na sve druge načine povezan više nego ikad. Kolika će biti ukupna šteta? Koliko kompanija u svetu može da stane zbog na ovaj način otežanih uslova poslovanja? Koliko će biti ljudi bez plata, talasa nezadovoljstva i protesta? To bi bio potop. Izgleda da ceo svet treba da crkne da bi živela samo Amerika. S kim će trgovati samoživa i egoistična Amerika, ako prethodno sve ekonomski poubija? U tom najcrnjem scenariju masovnog finansijskog piratstva ra;una kod banaka i celokupnog ekonomskog ratovanja, na kraju ni dr\ava SAD ne bi imala odakle da uvozi, a ni gde da izvozi.

  • Milan says:

   ... raČuna ... drŽava ....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *