ŠTA SE TO DOGODILO U DREZDENU OD 3. DO 15. NOVEMBRA 1928. GODINE: Rodila se patološka mržnja prema Srbima

ŠTA SE TO DOGODILO U DREZDENU OD 3. DO 15. NOVEMBRA 1928. GODINE: Rodila se patološka mržnja prema Srbima

12 новембра 2014

petokraka 4354Šta se to dogodilo u Drezdenu od 3. do 15. novembra 1928. godine na četvrtom kongresu KPJ? Ko je bio tamo?

Da li je taj skup jugoslovenskih komunista zaista naduo jedra ustaškog pokreta, ohrabrio svako antisrpsko djelovanje u budućnosti, postavio temelje budućih nezavisnih država, a na štetu Srba, stvorio embrione budućih naroda koji će nastati iz srpskog bića i živjeti na patološkoj mržnji prema Srbima? Svaki odgovor na ova pitanja je potvrdan.

Dakle, u Drezdenu je na početku kongresa, u analizi političkog stanja u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca(SHS) konstatovano da su stvaranjem te države Južnih Slovena pod vlast velikosrpske buržoazije stavljeni Slovenci, Hrvati, Crnogorci, ali i znatna albanska, bugarska i mađarska područja. Ova konstatacija i ono što slijedi izvučeno je iz dokumenata KPJ i ne predstavlja ni najmanju tajnu. Ne upotrebljavaju se navodnici iz razloga što su sve te tvrdnje bukvalno prepisane i nesumnjivo su autentične.

KPJ je označila srpsku buržoaziju i vojsku monarhije kao svog glavnog neprijatelja, podvlačeći da se borba mora prenijeti u samu Srbiju, kao bazu ovog režima, a da ta borba mora da započne priznavanjem otcjepljenja etničkim zajednicama koje to žele i oružanim ustankom, odnosno izazivanjem oružane pobune u zemlji, njenim rasturanjem i stvaranjem novih država na ruševinama Kraljevine SHS.

To se vrlo precizno navodi u dokumentu kongresa, nazvanom „Rezolucija o privrednom i političkom položaju“, gdje stoji da će se KPJ boriti za stvaranje nezavisne Hrvatske, nezavisne Crne Gore, Makedonije i nezavisne Slovenije, dok će mađarskoj manjini u Vojvodini dati pravo na otcjepljenje. Posebna pažnja posvećena je „albanskom pitanju“, za koje su delegati četvrtog kongresa KPJ rekli da je suštinsko.

Konstatuje se da je poslije Prvog svjetskog rata jedna trećina sveukupnog albanskog stanovništva pala pod vladavinu režima velikosrpske buržoazije i naglašava da je „oslobođenje tog naroda od srpske okupacije moguće samo kroz sveopšti ustanak“.

KPJ u datim okolnostima počela je sa jasnim i vedrim ciljevima, ali se kasnije obrušila na jedinstvo i uprla ciljeve protiv svih naroda koji su živjeli na tlu Kraljevine. To je očigledno. Društveno-političke prilike u Kraljevini SHS uticale su na produbljivanje klasnih suprotnosti i stvarale povoljne mogućnosti za širenje revolucionarnog radničkog pokreta. Politički život, iz kojeg je radnički pokret bio zakonom isključen, bio je obilježen sve oštrijim suprotnostima i borbama između vladajuće srpske buržoazije i buržoazije ostalih naroda, a to je uzrokovalo sve dublje političke krize.

…Posebno su negativne posljedice imali stavovi koje je zauzela Kominterna na svom petom kongresu četiri godine ranije (Moskva, 1924) o jugoslovenskom nacionalnom pitanju. Princip samoodređenja bio je izražen u zahtjevu za razbijanje Jugoslavije i za stvaranje federacije radničko-seljačkih republika na Balkanu, čime se isključivala mogućnost rješenja nacionalnog pitanja u okviru Jugoslavije. Prihvativši stav Kominterne, KPJ se našla izvan tekućih političkih zbivanja u zemlji koja su nosila pečat borbe između vladajuće srpske buržoazije i buržoazija ostalih naroda. Upravo je u godini 1924. sukob između vladajuće Radikalne stranke i Hrvatske republikanske seljačke stranke (HRSS) izazvao duboku političku krizu, koju je režim pokušao da riješi zabranom HRSS.

– Borbe u vrhovima KPJ poprimile su grupaški karakter.

Kongres KPJ je naglasio stav da u Kraljevini SHS predstoji buržoasko-demokratska revolucija koja će brzo prerasti u proletersku. Usvojen je stav Kominterne o socijaldemokratiji kao blizancu fašizma, a članstvu KPJ zabranjeno je da ulazi u reformističke sindikate i djeluje unutar buržoaskih opozicionih partija. Najzad, u vezi s pojačanom opasnošću „od imperijalističke intervencije protiv SSSR“, ponovo je potenciran stav o razbijanju Jugoslavije kao „vještačke versajske tvorevine“ i dijela „sanitarnog kordona“ i o stvaranju nezavisnih nacionalnih država.

Uglavnom, sve je mirisalo na povećane težnje razbijanja jedinstvene države i udaljavanja od Srba. Samo 13 godina kasnije desio se na ovom prostoru krvavi rat – zlo za sve i izgibija svih…

(Glas Srpske)

KOMENTARI7 коментара

 1. Paštrović says:

  "zlo za sve i izgibija svih…" Je li, dokle ću da čitam i da ronim suze za nesrećama onih krvničkih naroda koji sve od sebe daju da Srba ne bude - ni za pod Mitrovu šljivu? Kad ovo čitam, gadi mi se narod kojem i sam pripadam. Dokle više, i kako vam ne presahnu već jednom te poltronske, antisrbske suzetine?

 2. Paštrović says:

  Kako vas i nas nije konačno sramota da ikad više zablejimo o "zajedničkoj državi"? Koji to narod osim LUDAKA zvanih Srbi... na ovoj planeti pravi zajednicu sa krvnicima, de mi kažite, pa da i ja "progledam"?

 3. dr. Danilo says:

  ova priča je isforsirana i pogrešna , pošto je i sama KPJ mijenjala svoju politiku više puta.što ne bi smo gledali stavove KPJ iz 1918 ili 1941, ili 1945 ?

 4. miki+ says:

  "Drugovi i drugarice" kad čovek malo razmisli, a tome nije ni danas toliko strano kao što je to bilo nekad gotovo nepoznato i izvan demokratske volje narodnih masa, i danas pored neverovatnog postojanja i prisustva u najvećem broju domaćinstava modernog sredstva za prenos "misli" ili informacija, kompjutera odnosno interneta, nama i dalje upravljaju iste one sile od nekad, jer smo neinformirani, oblikujući našu svest tako po onom principu poželjno, nepoželjno, vrediš koliko imaš ili posao, ili privilegije, ili ih nemaš. Laž i neznanje uz upitnu egzistenciju je najbolji način da ti novac pomuti pamet i usmeri tvoju volju gde stvarni kontrolori žele ili misle da treba. Sve odluke mudrosti i delovanja treba gledati kroz to i nastojati se odbraniti istinom i znanjem o sebi i drugima te stvoriti poželjnost kod drugih, a ne u "lenosti" prepuštati se volji drugih.

 5. buchkalo says:

  Ovce drzi na okupu jedan ili dva kera. Njima je dobro pasu travu i bleje a uveče ih pomuzu. to je i ovde slučaj stalno je neka djukela tu od koje ovce strepe a na sve to samo bleje i cekaju da se pomuzu. Dok se svest i hrabrost ne skupe tako če biti i nadalje.

 6. Za Srbiju says:

  Za Paštrovića: pratim vaše komentare sa velikim zadovoljstvom. Pozdrav.

 7. Paštrović says:

  "Za Srbiju": prvo, ne moraš, a i ne smiješ da mi se obraćaš sa VI, jer je to automatski ograda... pregrada, ledeni brijeg. Ja pratim svako tvoje slovce, veoma pomno. I ne dao ti bog da me razočaraš, na'eb'o si, hehe... Eno se bačih da branim Sonju ustašicu (ovaj sajt), pa svrni malo i "tamo"...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u