ШТА СЕ ТО СПРЕМА? Хитан разговор руских и јерменских званичника!

ШТА СЕ ТО СПРЕМА? Хитан разговор руских и јерменских званичника!

5 октобра 2020

Руски и јерменски високи званичници расправљају о могућем излазу из ситуације у Нагорно-Kарабаху, саопштило је Министарство спољних послова Русије.Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров позвао је данас на моментални прекид ватре у Нагорно Kрабаху и рекао да је Москва спреман да помогне у тражењу излаза из конфликта преко ОЕБС-а.

Лавров је такође свом колеги из Јерменије рекао да је Русија забринута због пораста жртава сукоба који су избили крајем септембра, написао је на свом сајту.

Азербејџан је саопштио да су јеремнске снаге гађале град Гању и да је у напду страдаом један цивил , а четворо рањено и запретили да ће узвратити уништавањем војних циљева у Јерменији.

KOMENTARI19 коментара

 1. Zorana says:

  Toliko o ODKB i Rusima kao saveznicima. Fuj

  • miki says:

   Da samo si zaboravila da se Jermenija okrenula NATO i posebno Francuskoj. Yabili Rusiji noz u ledja.

 2. Avangard-Kinzal says:

  Jermenija će da pozove Rusiju da uđe vojno kao Sirija ili Libija što su uradile.

 3. Риста says:

  Није било исто, али данас јесте. КАДА БИ турска напала Бугарску па Бугарска затражила помоћ Русије, било би најближе опису ситуације у Јерменији. Јерменија није у НАТОу, али окреће леђа Русији слично као и Србија. Народ засро са "пролећем" као и у Србији. Колико би Русији било потребно да се залаже за Бугарску? Стратешки? Није у стању да проширује стратешка залагања на том простору, јер Бугари су у НАТО и ЕУ. Пријатељски? Па Бугари се не понашају пријатељски. Братски? Браћа се замрзила и сада је брат Бугарин добар са силама које су непријатељске према Русији. И не ради се толико о Јерменији, него о Нагорно Карабаху. А сви медији игноришу Нагорно Карабах, који је урадио супротно од КиМ на националном нивоу, али исто као и КиМ на државном нивоу. Напад Азербејџана на Јерменију и Нагорно Карабах би био исто као када би Србија напала Албанију и КиМ. Нагорно Карабах се отцепио од исламске државе Азербејџана јер у њему живе православни Јермени. То је више као Република Српска, мада званично није призната. За наводно "замрзавање" сукоба Нагорно Карабаха и Азербејџана, колико је мени познато оно што зна народ Јерменије, заложила се Русија и постигла договор са Азербејџаном да се сукоби прекину а руске мировне снаге су онда биле смештене тако да Јерменија нема приступ Нагорно Карабаху, осим трговачки. Азербејџан има празан простор и кроз њега је напао Нагорно Карабах. То што Лазански прича је дипломатска прича и нигде не спомиње руско наоружање које Азербејџан купује од Русије. Азербејџан има силне паре и користи их да купује оружје од свих а вероватно тренутно није употребио руско наоружање јер није хтео да повреди Русију. Зато је Русија замрзла проблем Нагорно Карабаха, јер јој тренутно не одговара да га реши. Надаље ће ствар решавати Руси и Азербејџанци све док се не уплету и закомпликују решење Турци и Американци, а они сигурно не седе скрштених руку. Јерменија је помало секундарна у том решавању, јер међунаородно право је на страни Азербејџана, стим што ће га Америка овде подржати за разлику од Србије и КиМ. На крају ће преко Турске ући и Американци и закомпликовати живот и Русима и Јерменима и Нагорно Карабаху. Русија око себе има таквих конфликата небројено, где је малтене блокирана да интервенише превише и мора да води рачуна и о својим тренутним интересима, мада је то "вођење рачуна о тренутним интересима" неповољно по Русију на дуже стазе. Дакле, као и свуда, Русија је и овде у шах ситуацији и требаће време да се из свега тога извуче, стим што ће неке фигуре бити жртвоване. А јој. Које?

  • miki says:

   Rusija moze da resi sve te sitne probleme za cas, da hoce, ali nece. Tacno je da je Jermenija izdala Rusiju (ili su Rusi dopustili da se postave prozapadni politicari na vlast), ali je isto tako u jako dobrim odnosima sa azerbejdzanom, naravno zbog para.

   • Slobodanka says:

    Ne zbog para. Azerbejdžan je deo istorijskog prostora Rusije, koji Rusija neće prepustiti ni Zapadu ni Turskoj zato što se nalazi blizu ruskih granica. Takođe Azerbejdžan je deo kaspijske petorke (Iran, Azerbejdžan, Rusija, Kazahstan, i Turkmenistan), pomenute države su se 2018 godine sporazumele da neće dozvoliti strane vojne baze na svojoj teritoriji. Rusija će uporno nastojati da ceo Južni Kakvkaz (bude u njenoj sferi, a ne u rukama Zapada, takodje da kaspijski region ne prepusti neprijateljima. Niti će dozvoliti da osamostaljena Turska, Turska kao imperija tojest kao država na čelu turkijskih naroda, da dobije uticaj na turkijske narode unutar Ruske Federacije. Procena je da unutar Ruske Federacije ima oko 11 miliona turkijskih naroda, ali oni zauzimaju i značajnu teritoriju. Pritom ne treba zaboraviti da susedni Kazahstan od 18,6 miliona stanovnika ima oko 15 miliona turkijaca. Najverovatnije videćemo i pokušaj preotimanja Kazahstana zato što ta država ima prilčno dugačku granicu sa Rusijom od 6.846 km.

   • Slobodanka says:

    Rusiji pripada severni Kavkaz koji ima 8 federalnih subjekata: Adigeja, Dagestan, Ingušetija, Kabardino-Balkarija, Karačajevo-Čerkezija, Čečenija, Krsnodarska pokrajina i Stavropoljska pokrajina. Već po nazivima sećamo se mnogih sukoba i ratova na ovom prostoru, a posebno onih tokom raspada SSSR. Rusija neće dozvoliti da se nemiri i sukobi iz Južnog Kavkaza (države Gruzija, Jermenija, Azerbejžan) prenose na severni Kavkaz i na Rusiju. Zato ne može sad da stane samo na stranu Jermena, nego nastupaće kao stariji brat koji mora da smiri malu i nemirnu mladju braću.

 4. Риста says:

  Tренутни интереси Русије су да не напада Азербејџан, Украјину и Грузију иако се у свим тим државама на дуже стазе, ствара неповољна ситуација за Русију. Због сталног сукоба са Западом, Русија нема снаге да реши ове конфликте како треба и тренутно је добро да их не решава али на дуже стазе, то ће бити места са којих ће Русија евентуално бити нападнута. Ето, то је ситуација у Јерменији, Азербејџану и Нагорно Карабаху. По наслеђу комунистичког СССРа које је Америка потпуно прихватила, а то је распад по републикама, Русија НЕМА права да решава украјинско питање на свој начин, а Азербејџан има та међународна права са Нагорно Карабахом, као што Србија има то исто право са КиМ и то по међунаордним законима прихваћиним и од Русије и од Америке. Ето вам сада где је Србија. Исто тамо где и Азербејџан и има тиста права према КиМ као и Азербејџан према Нагорно Карабаху. То дипломате избегавају да вам јасно кажу. Али иако Србија има то исто право са Косовом, Запад ће подржати Азербејџан али Србију неће. Ето вам политичке и стратешке заврзламе која вас чуди, јер вас дипломате и остали који могу по медијима да вас запљускују интересним изјавама и овог пута дебело лажу. Дакле, гледано са Српске стране и наших проблема, Србија треба да подржи Азербејџан. Јесте, није згодно за разматрање и сви дивови муком замукоше а кад проговоре лажу вас дебело. На другој страни, у Јерменији имамо исту слику као и у Србији што се тиче Запада. Америка је продрла у Јерменију и има све већи утицај, а контакти Јермена и Русије су истог значаја и нивоа као контакти Србије и Русије. Русија је ту тренутно у некој врсти "заглавка" као и у Србији. Народ засро. Можда неко каже да би Србија добила поен уколико подржи Азербејџан, што је савим логично али није људски, и превариће се. Америка није на страни Јерменије исто као што није на страни Србије и то је оно зло које Русија тренутно нигде не може да реши. Даље муљајте сами а ја сам вам отворено изнео све чињенице које ја знам и све што знам.( У једном коментару вам је Слободанка објаснила далеко јасније баш тај део Америка - Јерменија - Србија и колико се сећам, подвукала је и посрано јерменско пролеће, нешто слично што је и српски народ засро. Мислим да је то један од данашњих или јучерашњих Слободанкиних коментара. Прочитајте их)

  • test01 says:

   Slazem se Risto osim sto nije narod kriv, narod je svugde isti (to znam iz iskustva) nego to zapad radi prefrigano. Prvo dovedu na kljucna mesta svoje ljude (petu kolonu - pohlepne likove bez morala) i onda na celo drzve postave okupacionog upravnika koji im preda drzavu na dlanu a zauzvrat moze da pljacka narod i drzavu (sa tim ga jos bolje kontrolisu). E upravo to se desilo i sa Srbijom !

 5. Риста says:

  Видите како светска политика прави проблеме Србији, која их ионако има превише, била у праву понекад или не. Слично срање као и Јерменија и пролеће у Јерменији, мада не тако великих размера је направио и Лукашенко са "тактичким" окретом Западу и довео Србију у ситуацију да мора да подржи резолуцију ЕУ којом се Лукашенко криви за нереде у држави, иако уопште није крив. Није крив, али сам потез куповине од Америке је гурнуо један део народа на тај пут. Ко их гурнуо? Па Лукашенко! То је било Лукашенково мини политичко "пролеће" у Белорусији а на крају му се то обило о главу. Са таквим стварима се не иогра и Лукашенко је направио грешку која је све нас заиста изненадила. Сећам се само како сам ја зинуо на тај његов маневар и колико сам био изненађен. Јесте, Лукашенко је први наоправио пролеће у Белоруији, мада мини, ипак пролеће. Коњина матора. Зато је и платио дебело. У том делу осуде Лукашенка и прихватања резоулуције ЕУ од СТРАНЕ србије је заиста крив Лукашенко, а не Србија. Лукашенко је купио нафту и гас од Америке за казну Русији и наравно, појео гоно. Србија се нашла у процепу. Није добро да га осуди али није добвро ни да га подржи и на крају је нашла неко средње решење и подржала резолуцију ЕУ. Дакле, забрљао Лукашенко а Србија платила казну без везе. Ми сви скочили на Вучића а он нити месо јео нити на лисицу викао. Стављен у ситуацију безизлаза од стране ЕУ, матиран потезом Лукашенка са куповином нафте и гаса из Америке, Вучић је исправно одлучио и подржао резолуцију. Јер Лукашенко делимично јесте крив за пролеће у Белорусији. То што ми не волимо ништа што је против наше браће, нешто је друго и понекад мање вредно. Ко је терао Лукашенка да уцењује Русију? Срећа па је то мање више био папирни скандал и Лукашенко није имао људско право да нам то замери, јер он је "кажњен" за практичну ствар и окретање Америци. Молим лепо, да се зна, Вучић није погрешио у том случају. Уосталом, то је било неозбежно алармантно звоно за Лукашенка и истог момента је погодио у Русију. Као и Јермени сада, иако су Јермени и "Пашиленко" отишли много даље од Лукашенка и наоправили низ других грешака. Јерменија не може тек тако једноставно да очекује од Русије оно што је добила Белорусија, јер Белорусија реаговала на време иако у задњем моменту. Тај задњи моменат је за Јерменију прошао и сада ће Русији бити знатно теже да им помогне.

  • Слободанка says:

   Нешто си занемарио, а важно је. Јермени де факто држе територију Нагорног Карабаха и других окупираних територија и неће дозволити да Азербејџан током овог рата оствари неки значајан успех. То је сасвим супротно од стања који Србија има на КИМ. Зато не треба да подржавамо Азербејѕан, а због Турске која може да нас запали са мигрантима, итд. најмудрије је да ћутимо... У мом најновијем коментару код текста "Огласио се Лазански" пренела сам један текст из руске штампе: "Служба одговора на глупа питања о рату у Нагорном Карабаху". Последња реченица је кључна: Азербејџан је желео блицкриг, а добио је рат војно економских потенцијала. Дакле на томе ће се истопити и ослабити сила Азербејџана. Ако поред Турске затраже директну помоћ од САД за то имају слабе шансе. Азербејџан исто као и Украјина, Молдавија, Грузија има проблем да не контролише целу своју територију те не може да постане чланица НАТО алијансе. Ако крену слично као Украјина, могу да добију из Јерменије пуно прецизних погодака по својим рафинеријама. У Бакуу за тај ризик знају и сада. Да ли им се то исплати? Једина карта на коју може да игра Алиев је успешан блицкриг. Али то неће остварити.

  • Слободанка says:

   На крају кад прва азербејѕанска рафинерија буде на нишану, имајте у виду да Алиев није глуп, те мораће да замоли Москву да посредује за хитно примирје и то без постављања услова. Засад Алиев изјављује да јесте за примирје али поставља услове. Тако може док има наде за љегов блицкриг. До краја певаће он другу песмицу. Не заборавите да у Јерменији постоји руска војна база. Замислите нас да ми имамо руску војну базу на КИМ-у или близу КИМ-а.

  • Слободанка says:

   Видели смо сад скоро случај Белорусије. Лукашенко је покушао да се додвори Западу, зато и да мало се удаљи од Русије, али кад су га напали он нема куд него да се окрене у чврст загрљај Русије. Овде ће се исто догодити, али двоструко, јер на крају и Јерменија и Азербејџан, окренуће се ка Русији. Зашто ће се десити тако у случају Азербејџана? Братска Турска им нуди само ратно решење, а то значи све веће пропадање Азербејџана. Исто то понудио би им и Запад. Докле? До последњег Азербејџанца! Азери нису баш толико глупи, а ни толико залуђени.

   • Риста says:

    Споменуо сам пар пута да имам познанике јермене и мало сам био тужан када су ми причали у каквом је стању Јерменија. Не познајем ни једног Азербејџанца иако имам једну Индијску породицу која ме третира као пријатеља, ето, азербејџанца немам. На страни сам Јермена душевно и ту нема сумње за кога "навијам". Хвала вам за разјашњења.

  • Cp6a says:

   Вучкоид сам, тим се дичим, ха, ха, ха!

   • Риста says:

    Ћут бре. Неће те овакви напади беса повратити из депрсије. Тренутно си ад акта. Нема ту љубави према Вучку него реалност ситуације. Нити је Вучко прецедник нити ја сматрам да је нешто више од квислиншке гњиде али ипак неопходне. Само те ствари теби не иду у главу. Овај твој генијално историјски коментар те заиста прославио. Ето имаш моје коментаре и имаш опширан додатак на моје коментаре и седи и учи. Ти коментари горе са проширеним разматрањима у додатку су као енкциклопедија тренутка. Учи како се гледа на живот. Мало си залутао али ти си ипак Србољуб па ми те некако жао. Зато, учи брате.

 6. E.Lirsch says:

  Kremaljskoj jajari ne odgovara da resava Probleme. I ne samo to. Ne odgovara mu ni cinjenica da mora da se opredeli za jednu stranu, da donese jednu odluku, a za to nije sposoban. I on bi kao i mindzousti alrep8 na vise stolica) i da ceka da se zapad smrdljivi urusi sam od sebe sto ce se i dogoditi. Kasnije moze da slavi VELIKE POBEDE. U ovom sukobu ne bi me iznenadilo ako bi Armenija krenula na "pregovore" a Nagonjo Karabach da zavrsi kao i nas KiM.

  • Suzuki Vitara says:

   Krvatska jajaro, ko je vise od Putina posle propasti SSSRa, podigao pokleklu Rusiju? Vidim da vama i naprednjacima, strasno smeta jacanje Rusije i to sto Srbi vise vole Putna, od nekih nazovi nasih jajara.

 7. Слободанка says:

  Ево изгледа да већ почелаје фаза рата опасна по Азербејџан. Азербејџан је известио да је ракетни удар покренут на Мингечауру, где се налазе највећа термоелектрана у Азербејџану и брана. О важности овог објекта сведочи чињеница да током несреће на овој хидроелектрани 2018.године већи део Азербејџана остао је без електричне енергије. Сходно томе, разградња овог постројења могла би имати кобне последице по азербејџанску индустријску и цивилну инфраструктуру. А да се и не спомињу могуће последице уништења бране, које могу довести до поплаве територије и под водом ће бити подоста села у централном Азербејџану. Неколико сати пре напада, бивши секретар Савета безбедности Карабаха објавио је снимке екрана са координатама Мингечаура на свом Фејсбук налогу. Азербејџанци кажу да Јермени нису погодили термоелектрану и брану, али ракете су пале у град, где је било рањених цивила. У Карабаху углавном негирају да је извршено такво гранатирање - према њиховим речима, до сада нису пуцали на Мингечаур и целокупно гранатирање је изум азербејџанске пропаганде. Јерменско Министарство одбране такође је прогласило лажне изјаве Азербејџана. Тешко је рећи да ли су Јермени циљали на термоелектрану или је то било само упозорење (ако су уопште пуцали). Али ово је подсетник да Азербејџан има позадину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u