ШТА СЕ ТО СПРЕМА? Хитан разговор руских и јерменских званичника!

ŠTA SE TO SPREMA? Hitan razgovor ruskih i jermenskih zvaničnika!

5 oktobra 2020

Ruski i jermenski visoki zvaničnici raspravljaju o mogućem izlazu iz situacije u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao je danas na momentalni prekid vatre u Nagorno Krabahu i rekao da je Moskva spreman da pomogne u traženju izlaza iz konflikta preko OEBS-a.

Lavrov je takođe svom kolegi iz Jermenije rekao da je Rusija zabrinuta zbog porasta žrtava sukoba koji su izbili krajem septembra, napisao je na svom sajtu.

Azerbejdžan je saopštio da su jeremnske snage gađale grad Ganju i da je u napdu stradaom jedan civil , a četvoro ranjeno i zapretili da će uzvratiti uništavanjem vojnih ciljeva u Jermeniji.

KOMENTARI19 komentara

 1. Zorana says:

  Toliko o ODKB i Rusima kao saveznicima. Fuj

  • miki says:

   Da samo si zaboravila da se Jermenija okrenula NATO i posebno Francuskoj. Yabili Rusiji noz u ledja.

 2. Avangard-Kinzal says:

  Jermenija će da pozove Rusiju da uđe vojno kao Sirija ili Libija što su uradile.

 3. Rista says:

  Nije bilo isto, ali danas jeste. KADA BI turska napala Bugarsku pa Bugarska zatražila pomoć Rusije, bilo bi najbliže opisu situacije u Jermeniji. Jermenija nije u NATOu, ali okreće leđa Rusiji slično kao i Srbija. Narod zasro sa "prolećem" kao i u Srbiji. Koliko bi Rusiji bilo potrebno da se zalaže za Bugarsku? Strateški? Nije u stanju da proširuje strateška zalaganja na tom prostoru, jer Bugari su u NATO i EU. Prijateljski? Pa Bugari se ne ponašaju prijateljski. Bratski? Braća se zamrzila i sada je brat Bugarin dobar sa silama koje su neprijateljske prema Rusiji. I ne radi se toliko o Jermeniji, nego o Nagorno Karabahu. A svi mediji ignorišu Nagorno Karabah, koji je uradio suprotno od KiM na nacionalnom nivou, ali isto kao i KiM na državnom nivou. Napad Azerbejdžana na Jermeniju i Nagorno Karabah bi bio isto kao kada bi Srbija napala Albaniju i KiM. Nagorno Karabah se otcepio od islamske države Azerbejdžana jer u njemu žive pravoslavni Jermeni. To je više kao Republika Srpska, mada zvanično nije priznata. Za navodno "zamrzavanje" sukoba Nagorno Karabaha i Azerbejdžana, koliko je meni poznato ono što zna narod Jermenije, založila se Rusija i postigla dogovor sa Azerbejdžanom da se sukobi prekinu a ruske mirovne snage su onda bile smeštene tako da Jermenija nema pristup Nagorno Karabahu, osim trgovački. Azerbejdžan ima prazan prostor i kroz njega je napao Nagorno Karabah. To što Lazanski priča je diplomatska priča i nigde ne spominje rusko naoružanje koje Azerbejdžan kupuje od Rusije. Azerbejdžan ima silne pare i koristi ih da kupuje oružje od svih a verovatno trenutno nije upotrebio rusko naoružanje jer nije hteo da povredi Rusiju. Zato je Rusija zamrzla problem Nagorno Karabaha, jer joj trenutno ne odgovara da ga reši. Nadalje će stvar rešavati Rusi i Azerbejdžanci sve dok se ne upletu i zakomplikuju rešenje Turci i Amerikanci, a oni sigurno ne sede skrštenih ruku. Jermenija je pomalo sekundarna u tom rešavanju, jer međunaorodno pravo je na strani Azerbejdžana, stim što će ga Amerika ovde podržati za razliku od Srbije i KiM. Na kraju će preko Turske ući i Amerikanci i zakomplikovati život i Rusima i Jermenima i Nagorno Karabahu. Rusija oko sebe ima takvih konflikata nebrojeno, gde je maltene blokirana da interveniše previše i mora da vodi računa i o svojim trenutnim interesima, mada je to "vođenje računa o trenutnim interesima" nepovoljno po Rusiju na duže staze. Dakle, kao i svuda, Rusija je i ovde u šah situaciji i trebaće vreme da se iz svega toga izvuče, stim što će neke figure biti žrtvovane. A joj. Koje?

  • miki says:

   Rusija moze da resi sve te sitne probleme za cas, da hoce, ali nece. Tacno je da je Jermenija izdala Rusiju (ili su Rusi dopustili da se postave prozapadni politicari na vlast), ali je isto tako u jako dobrim odnosima sa azerbejdzanom, naravno zbog para.

   • Slobodanka says:

    Ne zbog para. Azerbejdžan je deo istorijskog prostora Rusije, koji Rusija neće prepustiti ni Zapadu ni Turskoj zato što se nalazi blizu ruskih granica. Takođe Azerbejdžan je deo kaspijske petorke (Iran, Azerbejdžan, Rusija, Kazahstan, i Turkmenistan), pomenute države su se 2018 godine sporazumele da neće dozvoliti strane vojne baze na svojoj teritoriji. Rusija će uporno nastojati da ceo Južni Kakvkaz (bude u njenoj sferi, a ne u rukama Zapada, takodje da kaspijski region ne prepusti neprijateljima. Niti će dozvoliti da osamostaljena Turska, Turska kao imperija tojest kao država na čelu turkijskih naroda, da dobije uticaj na turkijske narode unutar Ruske Federacije. Procena je da unutar Ruske Federacije ima oko 11 miliona turkijskih naroda, ali oni zauzimaju i značajnu teritoriju. Pritom ne treba zaboraviti da susedni Kazahstan od 18,6 miliona stanovnika ima oko 15 miliona turkijaca. Najverovatnije videćemo i pokušaj preotimanja Kazahstana zato što ta država ima prilčno dugačku granicu sa Rusijom od 6.846 km.

   • Slobodanka says:

    Rusiji pripada severni Kavkaz koji ima 8 federalnih subjekata: Adigeja, Dagestan, Ingušetija, Kabardino-Balkarija, Karačajevo-Čerkezija, Čečenija, Krsnodarska pokrajina i Stavropoljska pokrajina. Već po nazivima sećamo se mnogih sukoba i ratova na ovom prostoru, a posebno onih tokom raspada SSSR. Rusija neće dozvoliti da se nemiri i sukobi iz Južnog Kavkaza (države Gruzija, Jermenija, Azerbejžan) prenose na severni Kavkaz i na Rusiju. Zato ne može sad da stane samo na stranu Jermena, nego nastupaće kao stariji brat koji mora da smiri malu i nemirnu mladju braću.

 4. Rista says:

  Trenutni interesi Rusije su da ne napada Azerbejdžan, Ukrajinu i Gruziju iako se u svim tim državama na duže staze, stvara nepovoljna situacija za Rusiju. Zbog stalnog sukoba sa Zapadom, Rusija nema snage da reši ove konflikte kako treba i trenutno je dobro da ih ne rešava ali na duže staze, to će biti mesta sa kojih će Rusija eventualno biti napadnuta. Eto, to je situacija u Jermeniji, Azerbejdžanu i Nagorno Karabahu. Po nasleđu komunističkog SSSRa koje je Amerika potpuno prihvatila, a to je raspad po republikama, Rusija NEMA prava da rešava ukrajinsko pitanje na svoj način, a Azerbejdžan ima ta međunarodna prava sa Nagorno Karabahom, kao što Srbija ima to isto pravo sa KiM i to po međunaordnim zakonima prihvaćinim i od Rusije i od Amerike. Eto vam sada gde je Srbija. Isto tamo gde i Azerbejdžan i ima tista prava prema KiM kao i Azerbejdžan prema Nagorno Karabahu. To diplomate izbegavaju da vam jasno kažu. Ali iako Srbija ima to isto pravo sa Kosovom, Zapad će podržati Azerbejdžan ali Srbiju neće. Eto vam političke i strateške zavrzlame koja vas čudi, jer vas diplomate i ostali koji mogu po medijima da vas zapljuskuju interesnim izjavama i ovog puta debelo lažu. Dakle, gledano sa Srpske strane i naših problema, Srbija treba da podrži Azerbejdžan. Jeste, nije zgodno za razmatranje i svi divovi mukom zamukoše a kad progovore lažu vas debelo. Na drugoj strani, u Jermeniji imamo istu sliku kao i u Srbiji što se tiče Zapada. Amerika je prodrla u Jermeniju i ima sve veći uticaj, a kontakti Jermena i Rusije su istog značaja i nivoa kao kontakti Srbije i Rusije. Rusija je tu trenutno u nekoj vrsti "zaglavka" kao i u Srbiji. Narod zasro. Možda neko kaže da bi Srbija dobila poen ukoliko podrži Azerbejdžan, što je savim logično ali nije ljudski, i prevariće se. Amerika nije na strani Jermenije isto kao što nije na strani Srbije i to je ono zlo koje Rusija trenutno nigde ne može da reši. Dalje muljajte sami a ja sam vam otvoreno izneo sve činjenice koje ja znam i sve što znam.( U jednom komentaru vam je Slobodanka objasnila daleko jasnije baš taj deo Amerika - Jermenija - Srbija i koliko se sećam, podvukala je i posrano jermensko proleće, nešto slično što je i srpski narod zasro. Mislim da je to jedan od današnjih ili jučerašnjih Slobodankinih komentara. Pročitajte ih)

  • test01 says:

   Slazem se Risto osim sto nije narod kriv, narod je svugde isti (to znam iz iskustva) nego to zapad radi prefrigano. Prvo dovedu na kljucna mesta svoje ljude (petu kolonu - pohlepne likove bez morala) i onda na celo drzve postave okupacionog upravnika koji im preda drzavu na dlanu a zauzvrat moze da pljacka narod i drzavu (sa tim ga jos bolje kontrolisu). E upravo to se desilo i sa Srbijom !

 5. Rista says:

  Vidite kako svetska politika pravi probleme Srbiji, koja ih ionako ima previše, bila u pravu ponekad ili ne. Slično sranje kao i Jermenija i proleće u Jermeniji, mada ne tako velikih razmera je napravio i Lukašenko sa "taktičkim" okretom Zapadu i doveo Srbiju u situaciju da mora da podrži rezoluciju EU kojom se Lukašenko krivi za nerede u državi, iako uopšte nije kriv. Nije kriv, ali sam potez kupovine od Amerike je gurnuo jedan deo naroda na taj put. Ko ih gurnuo? Pa Lukašenko! To je bilo Lukašenkovo mini političko "proleće" u Belorusiji a na kraju mu se to obilo o glavu. Sa takvim stvarima se ne iogra i Lukašenko je napravio grešku koja je sve nas zaista iznenadila. Sećam se samo kako sam ja zinuo na taj njegov manevar i koliko sam bio iznenađen. Jeste, Lukašenko je prvi naopravio proleće u Beloruiji, mada mini, ipak proleće. Konjina matora. Zato je i platio debelo. U tom delu osude Lukašenka i prihvatanja rezoulucije EU od STRANE srbije je zaista kriv Lukašenko, a ne Srbija. Lukašenko je kupio naftu i gas od Amerike za kaznu Rusiji i naravno, pojeo gono. Srbija se našla u procepu. Nije dobro da ga osudi ali nije dobvro ni da ga podrži i na kraju je našla neko srednje rešenje i podržala rezoluciju EU. Dakle, zabrljao Lukašenko a Srbija platila kaznu bez veze. Mi svi skočili na Vučića a on niti meso jeo niti na lisicu vikao. Stavljen u situaciju bezizlaza od strane EU, matiran potezom Lukašenka sa kupovinom nafte i gasa iz Amerike, Vučić je ispravno odlučio i podržao rezoluciju. Jer Lukašenko delimično jeste kriv za proleće u Belorusiji. To što mi ne volimo ništa što je protiv naše braće, nešto je drugo i ponekad manje vredno. Ko je terao Lukašenka da ucenjuje Rusiju? Sreća pa je to manje više bio papirni skandal i Lukašenko nije imao ljudsko pravo da nam to zameri, jer on je "kažnjen" za praktičnu stvar i okretanje Americi. Molim lepo, da se zna, Vučić nije pogrešio u tom slučaju. Uostalom, to je bilo neozbežno alarmantno zvono za Lukašenka i istog momenta je pogodio u Rusiju. Kao i Jermeni sada, iako su Jermeni i "Pašilenko" otišli mnogo dalje od Lukašenka i naopravili niz drugih grešaka. Jermenija ne može tek tako jednostavno da očekuje od Rusije ono što je dobila Belorusija, jer Belorusija reagovala na vreme iako u zadnjem momentu. Taj zadnji momenat je za Jermeniju prošao i sada će Rusiji biti znatno teže da im pomogne.

  • Slobodanka says:

   Nešto si zanemario, a važno je. Jermeni de fakto drže teritoriju Nagornog Karabaha i drugih okupiranih teritorija i neće dozvoliti da Azerbejdžan tokom ovog rata ostvari neki značajan uspeh. To je sasvim suprotno od stanja koji Srbija ima na KIM. Zato ne treba da podržavamo Azerbejѕan, a zbog Turske koja može da nas zapali sa migrantima, itd. najmudrije je da ćutimo... U mom najnovijem komentaru kod teksta "Oglasio se Lazanski" prenela sam jedan tekst iz ruske štampe: "Služba odgovora na glupa pitanja o ratu u Nagornom Karabahu". Poslednja rečenica je ključna: Azerbejdžan je želeo blickrig, a dobio je rat vojno ekonomskih potencijala. Dakle na tome će se istopiti i oslabiti sila Azerbejdžana. Ako pored Turske zatraže direktnu pomoć od SAD za to imaju slabe šanse. Azerbejdžan isto kao i Ukrajina, Moldavija, Gruzija ima problem da ne kontroliše celu svoju teritoriju te ne može da postane članica NATO alijanse. Ako krenu slično kao Ukrajina, mogu da dobiju iz Jermenije puno preciznih pogodaka po svojim rafinerijama. U Bakuu za taj rizik znaju i sada. Da li im se to isplati? Jedina karta na koju može da igra Aliev je uspešan blickrig. Ali to neće ostvariti.

  • Slobodanka says:

   Na kraju kad prva azerbejѕanska rafinerija bude na nišanu, imajte u vidu da Aliev nije glup, te moraće da zamoli Moskvu da posreduje za hitno primirje i to bez postavljanja uslova. Zasad Aliev izjavljuje da jeste za primirje ali postavlja uslove. Tako može dok ima nade za ljegov blickrig. Do kraja pevaće on drugu pesmicu. Ne zaboravite da u Jermeniji postoji ruska vojna baza. Zamislite nas da mi imamo rusku vojnu bazu na KIM-u ili blizu KIM-a.

  • Slobodanka says:

   Videli smo sad skoro slučaj Belorusije. Lukašenko je pokušao da se dodvori Zapadu, zato i da malo se udalji od Rusije, ali kad su ga napali on nema kud nego da se okrene u čvrst zagrljaj Rusije. Ovde će se isto dogoditi, ali dvostruko, jer na kraju i Jermenija i Azerbejdžan, okrenuće se ka Rusiji. Zašto će se desiti tako u slučaju Azerbejdžana? Bratska Turska im nudi samo ratno rešenje, a to znači sve veće propadanje Azerbejdžana. Isto to ponudio bi im i Zapad. Dokle? Do poslednjeg Azerbejdžanca! Azeri nisu baš toliko glupi, a ni toliko zaluđeni.

   • Rista says:

    Spomenuo sam par puta da imam poznanike jermene i malo sam bio tužan kada su mi pričali u kakvom je stanju Jermenija. Ne poznajem ni jednog Azerbejdžanca iako imam jednu Indijsku porodicu koja me tretira kao prijatelja, eto, azerbejdžanca nemam. Na strani sam Jermena duševno i tu nema sumnje za koga "navijam". Hvala vam za razjašnjenja.

  • Cp6a says:

   Vučkoid sam, tim se dičim, ha, ha, ha!

   • Rista says:

    Ćut bre. Neće te ovakvi napadi besa povratiti iz deprsije. Trenutno si ad akta. Nema tu ljubavi prema Vučku nego realnost situacije. Niti je Vučko precednik niti ja smatram da je nešto više od kvislinške gnjide ali ipak neophodne. Samo te stvari tebi ne idu u glavu. Ovaj tvoj genijalno istorijski komentar te zaista proslavio. Eto imaš moje komentare i imaš opširan dodatak na moje komentare i sedi i uči. Ti komentari gore sa proširenim razmatranjima u dodatku su kao enkciklopedija trenutka. Uči kako se gleda na život. Malo si zalutao ali ti si ipak Srboljub pa mi te nekako žao. Zato, uči brate.

 6. E.Lirsch says:

  Kremaljskoj jajari ne odgovara da resava Probleme. I ne samo to. Ne odgovara mu ni cinjenica da mora da se opredeli za jednu stranu, da donese jednu odluku, a za to nije sposoban. I on bi kao i mindzousti alrep8 na vise stolica) i da ceka da se zapad smrdljivi urusi sam od sebe sto ce se i dogoditi. Kasnije moze da slavi VELIKE POBEDE. U ovom sukobu ne bi me iznenadilo ako bi Armenija krenula na "pregovore" a Nagonjo Karabach da zavrsi kao i nas KiM.

  • Suzuki Vitara says:

   Krvatska jajaro, ko je vise od Putina posle propasti SSSRa, podigao pokleklu Rusiju? Vidim da vama i naprednjacima, strasno smeta jacanje Rusije i to sto Srbi vise vole Putna, od nekih nazovi nasih jajara.

 7. Slobodanka says:

  Evo izgleda da već počelaje faza rata opasna po Azerbejdžan. Azerbejdžan je izvestio da je raketni udar pokrenut na Mingečauru, gde se nalaze najveća termoelektrana u Azerbejdžanu i brana. O važnosti ovog objekta svedoči činjenica da tokom nesreće na ovoj hidroelektrani 2018.godine veći deo Azerbejdžana ostao je bez električne energije. Shodno tome, razgradnja ovog postrojenja mogla bi imati kobne posledice po azerbejdžansku industrijsku i civilnu infrastrukturu. A da se i ne spominju moguće posledice uništenja brane, koje mogu dovesti do poplave teritorije i pod vodom će biti podosta sela u centralnom Azerbejdžanu. Nekoliko sati pre napada, bivši sekretar Saveta bezbednosti Karabaha objavio je snimke ekrana sa koordinatama Mingečaura na svom Fejsbuk nalogu. Azerbejdžanci kažu da Jermeni nisu pogodili termoelektranu i branu, ali rakete su pale u grad, gde je bilo ranjenih civila. U Karabahu uglavnom negiraju da je izvršeno takvo granatiranje - prema njihovim rečima, do sada nisu pucali na Mingečaur i celokupno granatiranje je izum azerbejdžanske propagande. Jermensko Ministarstvo odbrane takođe je proglasilo lažne izjave Azerbejdžana. Teško je reći da li su Jermeni ciljali na termoelektranu ili je to bilo samo upozorenje (ako su uopšte pucali). Ali ovo je podsetnik da Azerbejdžan ima pozadinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *