ШТА СЕ ТО СПРЕМА? Кина се ужурбано наоружава

ŠTA SE TO SPREMA? Kina se užurbano naoružava

16 jula 2019

AMERIČKA i japanska zaziranja da će Kina formirati svoj vojni blok u Aziji počela su još pre nekoliko godina.

U Vašingtonu već izvesno vreme ne kriju da će novi veliki rat biti vođen u Istočnoj hemisferi i za to se spremaju.Kinu već počinju da nazivaju supersilom, a njen predsednik – Si Đinping – u junu se u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana, sreo sa liderima evroazijskih država koje su uključene u Savetovanje o saradnji i bezbednosti u Aziji i predložio im da porazmisle o „konstrukciji bezbednosti regiona koja bi uzela u obzir sve njegove osobenosti“.

Neki su u ovome već videli ambiciju Pekinga da stvori svojevrsni „azijski NATO“.

Međutim, Kina neće žuriti, niti će formalno formirati antizapadni azijski pakt (blok). Između ostalog i zato što bi to za sve njegove članove bilo problematično.

Zbog čega je Si sa svojom „konstrukcijom bezbednosti“ istupio baš sada i zbog čega su se njegove reči odmah privukle pažnju?

Početkom juna – dve nedelje pre Sijevog nastupa – pojavio se izveštaj Pentagona u kojem se Tajvan naziva „državom“, a vlast u Pekingu oštro kritikuje za autoritarnost i „ekspanziju“.U tom izveštaju su kritikovane i Rusija i Severna Koreja, ali najviše i najoštrije – Kina.

Kina je u obruču američkih saveznika – Japana, Australije, Južne Koreje, pa i Indije, a Amerikanci sami i neposredno kotrolišu Avganistan. .

Kini uopšte nije potrebno da se postavlja kao otvoreni antagonista SAD, niti da oko sebe pravi vojni blok, ali će i dalje praviti partnerstva.

Neke zemlje regiona, kao Singapur, otvoreno stavljaju do znanja da ne žele da staju ni na američku ni na kinesku stranu.

Formiranje vojno-političkih saveza još je izvan planova kineskog rukovodstva. Međutim, Peking forsirano povećava svoju vojnu moć.

Kolektivno rukovođenje državom – jedan je od zaveta Deng Sjaopina. Si i njegova garnitura su taj zavet već likvidirali.

Ko zna šta je još na redu za veliko preispitivanje.

KOMENTARI4 komentara

 1. e. says:

  U Vašingtonu već izvesno vreme ne kriju da će novi veliki rat biti vođen u Istočnoj hemisferi i za to se spremaju.KRAJNJE JE VREME DA SE JEDAN SVETSKI RAT VODI NA TERITORIJI AMERIKE.

 2. A akoM says:

  Eto,USA,Kina i još neki se spremaju za Veliki Rat u istočnoj sferi,a koji bi trebao riješiti neke njihove probleme!Nadam se da se i Rusi(osim za neke druge ratove)spremaju i za taj rat,da ga i oni iskoriste,direktno ili indirektno(asimetrično)za rješavanje nekih svojih problema!Daklen tamo,ili na Blistoku,ili u istočnoj Europi,itd.Kao asimetričan odgovor USA planovima-akcijama! Zato mislim da USA nije glupa,da se i sama toga boji,odnosno njen šef,i da tu neće ni započinjati Veliki Rat po svojoj želji-interesima,nego po šefovskima,na Blistoku i istočnoj Europi,čuvajući snage za to!A trebat će joj?

 3. padre says:

  Kina nikad ništa ne radi "užurbano", možda brzo, ali nije to isto!Znaju oni da žurba donosi greške, a to je više zapadni stil!Kinezi predviđaju i pripreme se, da ne bi posle žurili!

 4. teoretičar says:

  Taman ja da naletim, ali rešim da prvo pročitam komentare i vidim ovaj A AkoM me pretekao. Znači, naši ljudi shvataju a vidim da nisu promašili ni ovaj put. Ali, ja sam teoretičar pa moram malo...Samo kratko. I ja vidim da bi Rusija dobro uradila da im nikom ne staje previše na žulj i da se nekako provuče dok stranske države ne zaratuju, a onda lepo kao Merika u zadnjem ratu, sačeka ko će kome kosti više izlomiti pase onda pragmatično odmorna sruči na već izmrcvarenog komšiju u ime demokratije i građanskih sloboda. A pre toga, jedno bar jednu godinicu da im izvozi na tone esove ma koje vrste bili i da im pokupi lovu. Onda mi Srbi zaigramo kazačok danas, sutra rokenrol i lepo vratimo sve naše zemlje. Valda Ameri neće zaboraviti na svom putu da zgaze i Tursku, pa da padnemo u sevdah, najzad. Pa nije baš neka mašta. Ima tu mogućnosti, samo, kao i uvek, sve zavisi od Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *