ШТА СЕ ТО СПРЕМА НА САБОРУ СПЦ? У току је писање веома важне одлуке о Косову!

ŠTA SE TO SPREMA NA SABORU SPC? U toku je pisanje veoma važne odluke o Kosovu!

16 maja 2019

U okviru Svetog arhijerejskog sabora SPC trenutno se radi na izradi odluke – stava o KiM, a o njoj bi trebalo da bude reči danas na popodnevnom delu zasedanja.

Za sada je neizvesno da li će SPC ponoviti identičan stav o statusu KiM i mišljenje o ostalim problemima – dijalogu, povratku i položaju preostalih Srba, kao i statutu Crkve, ili će doći do izmene.Deo vladika predložio je Nacrt odluke o Kosovu i Metohiji koji sadrži stav da nema priznanja, podele i razgraničenja, već samo nastavka dijaloga kojim bi se pobiljšala prava Srba i SPC.

Druga grupa vladika je na Nacrt reagovala različitim komenatrima – da nema potrebe da se iznova ponavlja već poznati stav, nekima nije odgovaralo zašto se pominje razgraničenje, a neki smatraju da bi trebalo ublažiti stav.

Navodi se da bi konačna odluka trebalo da bude razmatrana popodne ili sutra ujutru, a po završetku zasedanja Sabora, SPC će izdati saopštenje o svim odlukama Crkve koje su razmatrane, dok će stav – odluka o Kosovu biti zasebna.

KOMENTARI6 komentara

 1. Zdravko Kupusar says:

  Cim se tu oko toga raspravlja, znaci da ni u SPC Srbi nisu ni prevaga ni vecina. Mozda da promene naziv u PC.

 2. Petar says:

  Niti jedan pravi narod osim kukavičkih Srba nije dao mirnim putem deo svoje države. Zašto hrvati nisu Srbima mirno predali Krajinu u kojoj su Srbi bili većina? Pa nisu kukavice ko Srbi a nisu imali izdajnika ni za lek ne rađa se to u hrvatskoj. Ali kod nas zemlja prepuna petokolonaša, izdajnika, jugoslovena, odnarođenih Srba, ustaša i njihovih slugu. A tek da njihova crkva priča o podeli ili davanju dela hrvatske pa nema toga to mogu jedino naši bednici.

  • opet ja says:

   Na žalost u pravu si.

 3. Đorđe says:

  Sabor treba da izda saopštenje gde će reći da je trenutna politika i prema kosovu i prema građanima Srbije pogubna.

 4. Uf says:

  Nemozemo se nicem dobrom nadati od bradatih govnara. Sve su to papisti, ekumanisti!

  • Zoran says:

   Komunisticki talog. I njih su komuniti postavljali i skidali, ne kao ostale, ali jesu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *