ШТА СЕ ТО СПРЕМА? ПЕНТАГОН ПРЕТВАРА ГРЧКУ У ВОЈНУ ТВРЂАВУ!

ŠTA SE TO SPREMA? PENTAGON PRETVARA GRČKU U VOJNU TVRĐAVU!

23 februara 2021

AMERIKANCI šire i pojačavaju svoje vojno prisustvo u Grčkoj.

Najnovija verzija grčko-američkog sporazuma o vojnoj saradnji omogućava Pentagonu da u narednim godinama koristi desetine novih vojnih objekata na teritoriji Grčke.Taj dokument predviđa proširenje američke baze Suda, omogućava Amerikancima da koriste infrastrukturu grčkih vojnih baza baza Stefanidis, Larisa i Aleksandrupolis.

Amerikancima će biti dozvoljeno da – u dogovoru sa zvaničnom – koriste bilo koji vojni objekat u Grčkoj.

Ranije su SAD imale samo vojnu bazu na Kritu.

Prema atinskom listu „To Vima“, Vašington sada insistira i na tome da sporazum važi barem pet godina – da ne mora da se iznova osnažuje svake kalendarske godine.

SAD žele i nove lokacije. Navodno je Pentagon već „tipovao više od 20“.

„To Vima“ navodi: „O otvaranju nove stalne baze poput one na Kritu zasad se ne razgovara. U oblastima u kojima Amerikanci žele raspoređivanje svojih vojnika – grčke i američke trupe već prolaze zajedničku obuku ili se tamo već nalazi infrastruktura NATO. Zato primena sporazuma neće biti teška“.

Mnogi u Grčkoj intenziviranje vojne saradnje sa SAD povezuju sa dolaskom u Atinu Džefrija Pajeta koji je od 2013. do 2016. bio američki ambasador u Ukrajini, a u Moskvi smatraju da je odigrao ključnu ulogu u izvođenju 2014-te državnog prevrata u Kijevu.

Neki vojni eksperti ukazuju da se američki vojni interes za Grčku naglo pojačao otkako je Turska kupila ruske raketne PVO sisteme S-400.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista says:

  Nije to radi kontrole Turske, jer Turska ima ulogu trostrukog agenta prema Rusiji. A ove baze će biti podrška Turskoj koja ima stratešku glavnu ulogu napada sa južne strane a usput i pomoć Turskoj kada dođe do blokiranja Bosfora i Dardanela, mada će na neki način i Grčka za to vreme biti sigurnija od najezde Turaka. Treći cilj je sprečavanje širenja Ruske flote po Mediteranu. Slično su uradili i na Crnom moru. Kako je umrtvljen ruski Južni tok? Pa preorijentisan je u Tursku a onda je bio zatvoren. Šta se dalje dogodilo i koliko radi nisam kasnije našao podatke, mada smatram da pomalo i radi. Taman koliko Turskoj treba a to nije bila svrha Južnog toka. Bugari mogu sada da čupaju kose zglave. Propustili su šansu i krava muzara završila u Turskoj i kad tad će ipak početi da je muzu. Malo Ukrajina, malo Turska, malo se Nemačka otima za Tok 2 a ponajviše muze Kina, samo njeni sirevi završavaju u Americi. Zato se niko sa Zapada nije bunio kada je ta ruska sramota započela sa Kinom.

  • Suzuki Vitara says:

   Rista-stari, to bi ti voleo da bude tako, ali na tvoju zalost ja sam upravo dobio gas zahvaljujuci Ruskom toku iz turske pa preko bugarske pravo u Srem do moje kuce u sred Srbije. Mozes da puknes od muke, samo se izmakni poizdalje malko, jer ce da zasmrdi. Pun si rusomrzackih brabonjaka.

 2. milorad 5 says:

  baza "suda" je bila jedna od glavnih hiterovih baza u mediteranu za vreme 2 sv.rata.Svako ko dodje u tu bazu sa strane je realno gledano, okupator grčke,jer ta baza kontroliše kompletan vazdušni prostor grčke i istočnog mediterana.DECIDNO kontroliše , toliko je bitna i važna.Polako se uvlači čitava ta zona u RAT,neobjavljen rat koji će eskalirati.Sirija je trnu u peti amerikanaca i oni neće odustati od potpune okupacije te države a sada im se komplikuje situacija,u iraku i sa iranom, a pritisak koji vrše ne egipat neće proizvesti željene posledice , naprotiv.Očigledno je da je na delu uspostavljanje prve faze neke nove otomanske imperije pod dirigentskom palicom USA armije,medjutim mislim da svi ostali oko turaka nemaju baš mnogo želje da im se ponovo vlada iz konstantinopolja.(istambula)."sukob" grka i turaka je upravo to, navodni sukob, koji se podgreva radi plašenja grčke pravoslavne javnosti turskom islamističkom pretnjom i time se daju odrešene ruke i turskoj i grčkoj vojnoj hunti da radi šta hoće,a oni rade za NATO.Jasno je da se priprema napad na ruse i da je sve ovo u sklopu tog napada,uvod u prodor prema kavkazu.Pa nisu oni džabe podizali i naoružavali čečene.Rat NATO i rusije je već počeo i sada ulazi u svoju novu fazu,a to garantuje sve veću spiralu nasilja.Samo se pitam ko će prvi da lansira?

 3. Gagi says:

  UVEK je i UVEK u istoriji meta bila Rusija. NIKADA se nije povinovala zapadnim lazima Hriscanstva koji su ONI nemilosrdno zloupotrebljavali da bi na taj nacin manipulisali narodima. Sta je njihova perfidna izmisljotina, INDULGENCIJE, pa naravno materijalno - pare. Sin Bozji je razbacao tezge trgovaca, tim cinom nam je pokazao da bi trebali biti savesni i da ne iskoriscavamo Bozje delo naseg postojanja i da medjusobno budemo ljudi. Naravno, lose preovladava jer se danas u svetu forsiraju materijana pravila. Kako da zive neradnici inkorporirani u drzavu ako se narod ne oglobi. Pljacka stanovnika na zemljinoj kugli je nevidjena, neradnici i hohstapleri nemaju skrupula, najvise otimaju od onih koji su vredni i koji jos nesto proizvode. Ovo vreme je strasno lose, mnogo je onih koji su se "namazali" i naucili da pricaju a, nista ne rade. Do nekog sloma mora da dodje, nista vise logicki nije normalno.

  • Gagi says:

   Turska je UVEK bila eksponent Britanske politike, onog najodvratnijeg dela izvrsioca katolicke hegemonije. Turska je to bila i 1389 god. za tudj racun su oni ovde haracili. TO je pokazalo vreme sa drugacijim nasrtajima na Srpski narod. Ista pamet, ista tehnologija. Srpski narod je bio velicanstven,imali smo Bozju ulogu da se borimo protiv svakakvog olosa i protivnika Bozje volje, da njegovo delo bude uspesno. Hipnoziteri i madjionicari su nas ubedili da nije moguce skoncati bez para i podvala,to je samo jedan nas trenutak koji se desi sa parama ili bez. Uopste tada to nikome nije vazno. Bozji otpad je stvorio tehnologiju da manipulise zivotima i da im svi budemo na raspolaganju, to je njihova (okupatorska komunisticka) drzava i zakoni koji nisu nasi vec njihovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *