Шта се то спрема у комшилуку? ОПАСНО АМЕРИЧКО ОРУЖЈЕ НА 110 КМ ОД СРБИЈЕ!

Šta se to sprema u komšiluku? OPASNO AMERIČKO ORUŽJE NA 110 KM OD SRBIJE!

25 maja 2019

Vojska SAD instaliraće u svojoj bazi u rumunskom Deveselu, na samo 110 kilometara od granice sa Srbijom, sistem SM-3, koji može da ispaljuje rakete ‘tomahavk’ dometa do 2.500 kilometara!

Kako tvrdi „Raša tudej“, velika je verovatnoća da će Amerikanci, u sklopu modernizacije kompleksa u južnoj Rumuniji, uskoro dopremiti i moćne “tomahavke”, kojima su, između ostalog, gađali našu zemlju tokom NATO agresije 1999.– To bi mogao da bude prvi povratak “tomahavka” u Evropu posle više decenija i prvo njegovo dopremanje iz SAD još od kraja Hladnog rata. Kada se završi kompletno sređivanje, postoji velika verovatnoća da će na to mesto dopremiti i ove rakete – ocenio je za „Raša tudej“ ruski vojni analitičar Mihail Hodarenok i dodao da je ubeđen kako modernizacija Devesela predstavlja ozbiljnu pretnju, pre svega, Rusiji.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da bi zbog ovoga trebalo da postoji ozbiljna zabrinutost i u Srbiji.

– Reč je o sistemu koji može da lansira rakete za presretanje, ali isto tako, vrlo lako može da bude modifikovan i da služi za ofanzivno lansiranje “tomahavka”, čiji je domet do 2.500 kilometara. Zato su Rusi na Krimu postavili lanser raketa “Iskander”, kao i avione-bombardere i lovce. U slučaju bilo kakve krize ili nekog konflikta, baza u Deveselu će biti prva na udaru ruskih snaga i raketa, a taj grad je samo 110 kilometara udaljen od granice sa Srbijom – ističe Lazanski, uz opasku da je sistem SM-3 noćna mora za Rusiju.

I vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je baza u Deveselu direktno uperena protiv Rusije i širenja njenog uticaja.

– Rusiji je jasno da u ovoj bazi postoje lanseri raketa SM-3, koji mogu da lansiraju i “tomahavke” s bojevim glavama. Baza u Deveselu i jeste napravljena da bi odatle moglo da se dejstvuje po teritoriji Rusije – naglašava Radić.

(Informer)

KOMENTARI7 komentara

 1. Gardista says:

  Ima u Vrscu i Beloj Crkvi napustenih kasarna koje bi mogle da se kompenzuju sa Rusima za postavljanje sistema anti sm-3. Vrlo prakticno i brzo resivo.

 2. samostalan says:

  Cemu briga, Rusi su nas upozorili.

 3. Slobodanka says:

  Da li bi se usudili da iz baze Deveselu gadjaju Krim? Time bi SAD ušla u direktan vojni sukob sa Ruskom Federacijom, a da li bi se baš toliko Amerikanci usudili. Za čega im onda služi ova baza? Da li je ona namerno postavljena kao opasna pretnja prema teritoriji Rusije, posebno ako bi se Rusija npr. usudila da pomogne Iranu? Ujedno ta baza je stražar da Rusija ne može rekom Dunav da pošalje ratne brodove ka Srbiji, kao nekad u prvom svetskom ratu. Od slovenskih zemalja imaju osvojene: Poljsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Bugarsku, Crnu Goru i Makedoniju. Da bi zaokružili osvojene teritorije nedostaju im Srbija i BIH, a posebno i ponajviše Ukrajina. Ako bi uspeli da slome Iran onda bi ratna igračka Ukrajina opet dobila na značaju i zato se unapred spremaju. (Dalje bi se verovatno širili na Kazahstan, Belorusiju, itd). Zašto su Amerikanci sada dozvolili dolazak Zelenskog koji će nastojati da popravi odnose Ukrajine sa Rusijom? Da bi se politika Rusije našla u naivnoj nadi i u ćorsokaku u važnim geopolitičkim igrama na svetskoj šahovskoj tabli. Amerikanci će nastojate da vreme ruske naivnosti iskoriste da slome Iran. A posle toga ne bi se povukli ni iz Avganistana nego bi nastavili prema Kazahstanu i odatle samo teroristi (da se ne vidi agresija američke vojske) produžili bi prema ruskom Povoložju koje je bogato naftom. Tek tada bi Ukrajina dobila ponovo na značaju za sukobljavanje sa R.F. Ovaj scenario biće aktuelan narednih nekoliko godina! Taman dotle odgovara ima da je na čelu Ukrajine Zelenski i da sprovodi (kobojagi) miroljubiviju politiku prema Rusiji.

 4. Slobodanka says:

  Poredjenje Ukrajina-Srbija. Ukrajina nema pod kontrolom Donbas i Krim, takav gubitak teritorije čini da Ukrajina ne može u NATO članstvo, a suprotno od nje Srbija može u NATO ako pristane na gubitak teritorije KIM. Na Ukrajini i Srbiji vidimo dve veoma različite i sasvim suprotne pravde koje sprovodi Amerika! Srbija je puno bliže NATO članstvu od Ukrajine. Srbijica samo da izvrši priznanje monstrum države Kosovo za pravu pravcatu državu i takva krnja i skrnava Srbijica može odmah da dobije poziv za članstvo u NATO alijansi. Ukrajina u odnosu na nas ima puno teže zadatke: da preuzme Donbas što ne može ni politički ni vojno da ostvari, i još da preuzme Krim. O eventualnom preuzimanju Krima od strane Ukrajine da se i ne govori.

 5. milorad2 says:

  rumuni su u opasnoj situaciji , vrlo opasnoj ovo ej ludilo da oni dozvoljavaju amerikancima da rasporedjuju nuk.oružje na njihovoj teritoriji.Prvi tomahavk koji zaluta odatle će biti okidač masivnog udara po rumunskim vojnim bazam i to odmh iz rusije,neće čak ni razmišljati o tome jer nema vremena za razmišljanje.To bi onda bilo to i kad se prašina u rumuniji slegne onda će ssae videti da li je to samo nATO provokacija ili sledi totalni obračun.U svakom slučaju rumuni će biti PRVI i to čak i ako je u pitanju GREŠKA.LUDILO BUKUREŠTA JE NEOPISIVO.

 6. mrzim sve hrvacko says:

  Ma to je šaka jada. Srbija treba da pristupi ODKB-u. Dobro je da smo pristupili Evroazijskoj Uniji ali vojni savez sa Rusijom garantuje nam povratak KiM i ostale teritorije V.Srbije i nedodirljivost.

 7. padre says:

  Pa nije Srbija 2500 kilometara udaljena, pa da su to zbog nje namestili!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *