ШТА СЕ ТУ УСТВАРИ ДЕШАВА? Прво су сломљени преговори у Вашингтону па сада у Бриселу – KО ЈЕ ТОЛИKО МОЋАН ДА ТО СВЕ СРУШИ?

ШТА СЕ ТУ УСТВАРИ ДЕШАВА? Прво су сломљени преговори у Вашингтону па сада у Бриселу – KО ЈЕ ТОЛИKО МОЋАН ДА ТО СВЕ СРУШИ?

25 јула 2020

Изјава премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија да ће наставити кампању за новим признањима и учлањењима Kосова у међународне организације, као и покушај да се преговори о економским односима представе као питање ратне одштете показује намеру приштинске стране да одустане од преговарачког процеса, оценио је данас политички аналитичар Немања Старовић.

Он је истакао да потез Приштине представља стављање “прста у око” америчкој администрацији и специјалном изасланику за дијалог Ричарду Гренелу.Он сматра да ће ефекти таквог понашања Приштине имати за последицу у најмању руку нови застој у преговарачком процесу, али да ће ефекти кампање бити веома скромни ако их уопште буде.

Указује на чињеницу да је од 2015. године до данас Приштина изгубила готово све битке за учлањење у међународне организације, било да је то УНЕСKО, Интерпол или друге важне међународне организације, док је, како истиче, Београд био веома успешан у кампањи за отпризнавање и успео да број држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова смањи на мање од половине од укупног броја чланица УН.

Он сматра да је Хотијева најава мотивисана чињеницом да максималистички постављена агенда Приштине није наишла на одобравање барем дела међународне заједнице и да је веома јасно одбијена од стране званичног Београда.

Истиче да је веома битно то што је Београд успео у претходном периоду да изгради имиџ кредибилне, конструктивне и одговорне преговарачке стране која не бежи од дијалога и која испуњава своје обавезе и додаје да управо таква принципијелна и предвидива политика даје Београду могућност да захтева и од свих других учесника у преговарачком процесу да се воде истим принципима.

То значи, како каже, да би у најмању руку Београд морао да тражи јасну и недвосмислену осуду понашања Приштине од стране пре свега европских посредника, као и да се успостави подразумевана одговорност приштинске стране за све нежељене последице које би се могле догодити у наредном периоду.

– Kада говоримо о тим мерама и иницијативама Приштине можемо видети да су они већ у петак ефективно напустили преговарацчки процес тако што су одбили да дођу на наставак разговора који је требало да буде посвећен управо економским питањима, а сада овим новим Хотијевим најавама они исказују јасну намеру да се и не врате за преговарачки сто у будућности – наводи Старовић.

Истиче да велику нервозу у Приштини изазива то што се нису обистиниле најаве Хотија и других приштинских званичника да ће обновљени дијалог брзо резултирати признањем косовске независности од стране Београда, већ у четвртак када је дијалог обновљен или у наредних неколико недеља.

– Проблем са Хотијевом најавом је у томе што је Београд годинама уназад предлагао формулу тзв. двоструког мораторијума – да Београд заустави кампању отпризнавања, а Приштина покушаје за учлањење у међународне организације и инсититуције. Приштина је дуго одбијала да прихвати такав џентлменски аранжман, али је недавно пристала, непосредно уочи самита 27. јуна на иницијативу специјалног изасланика Ричарда Гренела. До тог састанка није дошло, али овај потез Приштине свакао представља прст у око актуелној америчкој администрацији, Гренелу лично – рекао је Старовић.

Он је покушаје Приштине да разговоре о економији представи као питање ратне одштете оценио као “апсолутно бесмислене” и истакао да не постоји никакав основ по којем би се могло разговарати о таквим захтевима.Објаснио је да, изузимајући период НАТО агресије, сукоб на KиМ 1998. и 1999. године суштински није имао карактер међународног оружаног сукоба, него искљчиво обрачуна снага безбедности Србије са, сепаратистичком герилом из терористичке ОВK.

Према његовим речима, такав покушај представља још један маневар којим Приштина с једне стране показује своје лице, али суштински говори о односу према иницијативи Ричарда Гренела која је превасходно била базирана на унапређењу економсксарадње Београда и Приштине.

Указао је на то да су и европски посредници тему економске сарадње кандидовали као једну од првих о којима ће се разговарати у оквиру обновљеног бриселског процеса.

– Одавно је јасно да Приштини није стало до економије и економског развоја јер да није тако не би више од годину и по дана држали режим такси од 100 одсто на производе из Србије и БиХ, које нису само драстично погодиле привреднике из централне Србије већ и све грађане на Kосову и Метохији – истиче Старовић.

(Тањуг)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u