ШТА СЕ ВАЉА ИЗА БРДА? Американци опет пласирали причу о СРБИМА, НЕМЦИМА и ШИПТАРИМА

ŠTA SE VALJA IZA BRDA? Amerikanci opet plasirali priču o SRBIMA, NEMCIMA i ŠIPTARIMA

3 maja 2020

Američki balkanolog i bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta Džejms Huper tvrdi da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači već postigli dogovor o KiM, „koji uključuje teritorijalnu komponentu“ i da je na specijalnom izaslaniku Bele kuće Ričardu Grenelu da ubedi EU da prihvati taj navodni sporazum. Hupera ne interesuje to što je Vučić u više navrata demantovao da postoji „tajni dil“ Beograda i Prištine.

EU, tačnije Nemačka, se tome protivi, kaže Huper, i kritikuje to kao „provincijalno“ stanovište.Hupera i ekipu blisku tzv „dubokoj državi“ očigledno ne interesuje to što je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata demantovao da postoji „tajni dil“ Beograda i Prištine. Štaviše!

Vučić poručuje da navodi kako je konačni dogovor Beograda i Prištine postignut dolaze od analitičara bliskih centrima moći koji žele da „Srbiju vide poniženu“

– Da postoji dogovor o Kosovu, rekao bih vam, od naroda ništa nisam krio – jasno je više puta istakao Predsednik Srbije!

Politički analitičari tvrda da Huper nije slučajno baš u ovom trenutku izašao sa tvrdnjama da su Srbija i Priština postigli dogovor. Oni ističu da Srbiju očekuju izbori, dok Priština čeka na formiranje vlade.

– Kosovo će sigurno biti jedna od važnih tema u izbornoj kampanji u Srbiji, a to što saradnici „duboke države“ baš u ovom trenutku plasiraju priče o navodnom dilu Vučića i Tačija smišljeno je kako bi se oslabila pozicija predsednika Srbije, ali i umanjila očekivana pobeda SNS ma izborima. Važno je da u parlament uđe opozicija u što većem broju, kad već na izborima ne mogu da sruše aktuelnu vlast u Srbiji – ističu oni.

S druge strane, Huper ne odustaje od svojih navodnih „insajderskih“ informacija da je glavna kočnica postizanju „istorijskog sporazuma“ Srba i Albanaca Nemačka.

– Najbolji korak za EU je da pruži podršku sporazumu, ponudi ubrzan proces članstva za Srbiju, kao i da obezbedi da Hrvatska ne blokira ozbiljne i dobronamerne napore Beograda da ispuni zahteve Brisela za svako poglavlje o članstvu u evropskom bloku – ocenjuje on za Glas Amerike.

Huper smatra da sveobuhvatni sporazum „mora da uključi teritorijalnu komponentu“ i da bi EU to trebalo da prihvati.

Beograd, po njegovom mišljenju, insistira na tome da sveobuhvatni sporazum mora da sadrži teritorijalne elemente i na članstvu u Uniji, kao ishodu sveobuhvatnog sporazuma.

Ukazuje, međutim, da se EU, a to znači Nemačka, protivi takvom dogovoru.

– Vučiću je izgleda lakše da se sporazume sa Tačijem, nego da ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da prihvati njihov dogovor. To nije bio očekivani ishod pregovora između Srbije i Kosova – rekao je Huper, a prenosi Glas Amerike.

Smatra da je na Grenelu, za kojeg kaže da radi na promovisanju mogućeg mirovnog sporazuma, da pomogne da se „otkloni nespremnost Evropske unije, koja drži veto, da prihvati sporazum koji ukljucuje teritorijalnu komponentu“.

– Ukoliko specijalnom izaslaniku SAD-a ne pođe za rukom da ubedi EU da prihvati sporazum koji je već dogovoren, biće ugašena i aktuelna povoljna prilika za okončanje konfrontacije između Srbije i Kosova – upozorava on.

Huper smatra „unutrašnja politička previranja u Srbiji i na Kosovu ne predstavljaju prepreku za sveobuhvatan dogovor dve strane“.

Kako Srbiju tek očekuju izbori, za koje se u tekstu Glasa Amerike tvrdi da će biti 28. juna, dok Priština čeka na formiranje vlade, Huper kaže da bi Grenel u maju i junu mogao da radi na tome da EU prilagodi svoj stav u odnosu na navodni način razmišljanja Vučića i Tačija.

Ocenjuje i da je podsticaj za SAD da se drži ovog kursa to što su lideri dve strane, kako kaže, postigli ogroman napredak u prevazilaženju uzajamnih nesporazuma i neslaganja.

Smatra i da je navodni postignut napredak sam po sebi dostignuće, za koje, kako navodi, zvaničnici EU ne odaju priznanje.

– Vučić i Tači su postigli više od dogovora, oni imaju osnovu za uspostavljanje potpuno novih odnosa između dve zemlje – ocenjuje Huper.

Za EU kaže da pokazuje znakove provincijalnog razmišljanja u sprečavanju poštovanja navodnog sporazuma dve strane.

Huper, takođe, kaže da ne postoji mogućnost pregovaračkog plana B posle eventualnog odbacivanja postojećeg dogovora.

(Tanjug)

KOMENTARI10 komentara

 1. Istina says:

  Nema ništa od toga, prvi srbski predsednik koji bude priznao Kosovo i Metohiju kao državu biće pojeden od vlastitog naroda. Zar narod posle pogroma i proterivanja da glasa za predsednika koji će izdati vlastiti narod i vlastitu teritoriju. Neka samo probaju. Svi znamo da sa teroristima nema pregovaranja tako to rade velike države a tako će raditi i Srbija...

  • Za Srbiju says:

   Misliš na zombirani narod, odvojen od pameti???

 2. Kosovac says:

  Američki balkanolog i bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta Džejms Huper, nam se baš popeo na onu rabotu. I ovaj analitičar što je napisao ovaj članak. Nam se popeo. ……….Sve informacije u stilu kao Ovaj je rekao, ako je to tačno, onda ne valja, ako je pogrešno opet ne valja ali je malo bolje.

 3. Gardista says:

  Koji dogovor bre, o tome neka pricaju svi koji su branili KiM, pa Srbi sa KiM, pa seljaci iz Srbije i onda gradjani. Politicari u misije rupe, sram vas bilo, prodane duse. Sta majke poginulih junaka da kazu, olosi jedni bez morala.

 4. petrovgrad says:

  Znači Skadar i Drač za Preševo i Djakovicu. Može

 5. filip says:

  Nije mi jasno kako Vučić može da se dogovara u ime naroda a da ga za to ništa ne pita Da li misli da svoj dogovor provuče kroz skupštinu kao što je uveo vanredno stanje Taj dogovor niko neće da usvoji jer svaka druga vlast može posle da ga obori jer ne počiva na ustavu tako da je to zaludan posao

  • Za Srbiju says:

   Skupšina će da glasa nakon potpisivanja, na već 100 puta viđen način preglasavanjem. Uostalom, nakon potpisivanja, Skupština više ne može da menja međunarodni potpis zvaničnog predsednika države, odnosno da poništava međunarodni dogovor i Ugovor. Kasno Marko na Kosovo stiže.

 6. Cp6a says:

  Neki moji prijatelji veruju u takve priče o minimalnoj korekciji granica i priznanju. Za mene je to skoro nemoguće.

 7. Pravda stize polako ali sigurno stize says:

  Nemoze i ne smiju se mijenjati granice bez referenduma gradjana. Pa niti jedan normalan Srbin nece to dozvoliti. Ako Vucic to ucini njega ce vlastiti narod rastrgati golim rukama. Nece od njega ostati ni fleka na asfaltu, ja vam to kazem.

 8. Penzioner says:

  Samo slep i gluv ne zna šta stoji u protivustavnom Briselskom sporazumu. Tim sporazumom ugašene su sve institucije Republike Srbije na KiM i prenete u nadležnost "Republike Kosovo", kako je naziva Briselski sporazum (žandarmerija, policija, sudstvo i tužilaštvo, obrazovanje, civilna zaštita, telekomunikacije, energetika). Izgleda da je ulogu Informera preuzeo Tanjug koji je, kao jugoslovenska novinsko informativna agencija, davno trebao biti ugašen. Zašto RTS, niti bilo koji medij u Srbiji nikad nije objavio sadržinu Briselskog sporazuma? Zašto Vučić naziva Kosovo državom na tom javnom medijskom servisu, a ta bruka od RTS u više navrata prikazuje mapu Srbije bez Kosova i Metohije u svom sastavu, poslednji put je prekrivajući maskom. Pominje li Vučić ikad Metohiju? Nisu li svi njegovi mediji ispirali mozak narodu o "razgraničenju"? Nije li i njegov sadašnji ministar odbrane Julim izjavio da Srbija treba da se razgraniči, da bi se znalo gde su joj granice. Što nije pitao one junake sa Košara koji su puna tri meseca kampovali ispred zgrade predsedništva gde su bile granice Srbije koje su branili. Dok su njihovi saborci ginuli na karauli Košare i Paštriku Julin se baškario u hotelu sa bazenom, a sad se baškari u vili vrednoj više od dvesta hiljada evra, koje mu je pozajmila suprugina tetka iz Kanade. Mnogo izdašna tetka. Može li nam gospodin Julin objasniti zašto je dan posle potpisivanja Briselskog sporazuma podneo ostavku na mestro ministra za Kosovo i Metohiju, da bi se naprasno predomislio? S kim to Srbija treba da se razgraniči? Sa delom sopstvene teritorije, kakvom je predviđa i Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244 OUN? Nije li Vučić bezbroj puta ponovio kako na Kosovu ništa nije srpsko? Ko mu i danas sedni u Vladi Kosova? Njegova Srpska lista. Hoće li Tanjug objaviti ovu vest koju je objavila Slobodna Evropa "Operator prenosnog sistema Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) izašao je iz regulatorne mreže Srbije i od sada funkcioniše u sklopu regulatornog bloka kosovskog i albanskog energetskog sistema. Kosovo je jedan takav sporazum potpisalo sa albanskim operatorom prenosnog sistema 2. decembra. U ponedeljak 20. aprila usvojen je i sporazum o uključenju između Kosova i Evropske energetske mreže operatora struje (ENTSO), saopštila je ministarka za trgovinu Rozeta Hajdari". A šta je gospodar Vučić svojim medijskim čaušima govorio: "Ne dam Gazivode"! Gledajte RTS, Pink, Hepi i čitajte Informer, Srpski telegraf, blic, pa kad budete pozvani na referendum o prihvatanju pravno obavezujućeg sporazum sami ćete svojeručno potpisati priznavanje nezavisnosti Kosova, preuzimajući odgovornost za ono što je drugi protivustavno uradio davne 2013. godine u Briselu, ne hajući ni za ustav ni volju naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *