ШТА СЕ ВАЉА ИЗА БРДА? Драстично повећана умешаност САД и НАТО-а у сукоб у Украјини

ŠTA SE VALJA IZA BRDA? Drastično povećana umešanost SAD i NATO-a u sukob u Ukrajini

6 februara 2023

Kapacitet učešća SAD i NATO zemalja u sukobu u Ukrajini drastično se povećava i to predstavlja jednu vrstu pokazatelja da su u panici. Naoružanje o kojem se raspravlja u zapadnoj javnosti umnogome se već nalazi u Ukrajini kao što su rakete dalekog dometa i samo se čeka odobrenje da one mogu da se primene, upozorava advokat Goran Petronijević.

Neshvatljiva je, smatra on, potreba Ukrajine da, pored tenkova, traži borbene avione od zapadnih zemalja pored jake i savremene ruske protivvazduhoplovne odbrane kao što su S-300, S-400 i S-500. Razumeo bih, kaže, da su tražili dronove koji su se pokazali kao moderno i korisno naoružanje. Međutim, rusko vazduhoplovstvo je veoma jako, njihovi jurišni avioni su najmodernijih generacija i toliko premoćni u vazduhu da bi dobili svaki okršaj sa zapadnim.„Postoji jedna stvar koja se valja iza brda, a to je taktičko nuklearno oružje. Ubeđen sam da će i ono da dođe na red, a to je momenat kada će sukob zaista početi. Trenutak kada se ispali prvi taktički nuklearni projektil bio bi momenat početka nuklearnog rata. A razlika i mogućnost upotrebe nuklearnih sistema nakon upotrebe taktičkih nuklearnih sistema je veoma mala i tu granice gotovo da nema”, ističe on.

Globalni rat u rukama američkih izbora

Ovaj scenario jedino može da spreči početak američke predizborne kampanje koja je, prema mišljenju našeg sagovornika, jedan od krivaca i silne žurbe i torture koja se sprovodi nad Srbima, odnosno neophodnosti rešavanja kosovskog pitanja.
Petronijević ipak veruje da ne može biti govora o potencijalnom sukobu, osim ako ga iz daljine ne podstaknu Amerikanci.

„Sve ono što se Kurti seti su zapravo njihove pakosti. U stvari, svedočimo jednom fenomenu, a to je da je u ovom istorijskom vremenu nemoguće naći rešenje za kosovski problem.”

Rat između suverenizma i globalizma

Petronijević ističe da se vodi rat između suverenizma i globalizma, između SAD i NATO protiv Rusije, a u zaleđu imaju nerešen problem na Balkanu. Pritom, ispada da Srbija jeste onaj remetilački faktor na Balkanu i Evropi, jer ne sluša zapadna pravila i, kako primećuje Petronijević, toliko je tvrdoglava da se drži međunarodnog prava i ne uvodi nezakonite sankcije Rusiji.

„A da je globalizam u panici i da izlazi sa najogoljenijom varijantom, najbolje se vidi na aktiviranju raznoraznih emisara po svetu. Globalizam traži podređivanje države, nacije, vere, porodice, dok suverenizam zagovara i traži odnose među državama na osnovu međunarodnog prava.“

Ludi globalisti se ponašaju kao Hitler

Ipak, dolazak suverenizma u Ameriku, što će se, uveren je naš sagovornik, i dogoditi, velika je šansa za svet da se spreči naum ludih globalista koji se ponašaju kao Hitler u vreme kada su Rusi prilazili Berlinu – kada su Nemci počeli da mobilišu decu i da ih guraju na front. On smatra da se nešto slično sada dešava u Ukrajini, ali da to ne radi Zelenski, već njegovi nalogodavci, a upozorava i na druga potencijalna žarišta.

„Bojim se ovako ubrzane mašinerije izazivanja sukoba u svetu. Čačka se Istok, Južna i Severna Koreja, Tajvan i Kina. Oni su do te mere napravili i zakopali mine koje mogu da aktiviraju u svakom trenutku, a koje su najčešće mine između istih ili sličnih naroda. U toj svojoj strategiji izazivanja sukoba jako dobro koriste fenomen o kojem je još Frojd pisao – takozvane „opasnosti malih razlika“ – da su mnogo krvaviji sukobi naroda koji su jako bliski ili slični što smo mogli da vidimo i na našim, ali i na afričkim prostorima,“ podseća Petronijević.

Poslednji ropac SAD

Sve što se dešava on vidi kao rezultat je toga što su se SAD dugogodišnjom globalističkom politikom samoizolovale, jer decenijama izazivaju i vode sukobe i iz njih izvlače korist – one rastu na sukobima. U poslednjem ropcu, dodaje, žele da izazovu što više sukoba koji bi mogli da prerastu u globalni.

Ne treba, kako kaže, prenebregnuti ni činjenicu da Zapad započinje i vodi ratove da bi ih vodio, a ne dobio u šta možemo da se uverimo kada malo zavirimo u istoriju.

„Koja im je narandžasta revolucija uspela? To je samo dokaz pada njihove moći. Oni ratove vode na tuđim teritorijama gde se uništavaju i međusobni, i međunarodni odnosi, ginu ljudi i prodaje naoružanje. To su ciljevi koje oni ostvaruju.”

Ipak, njihova samoizolacija kroz globalizam, zaključuje Petronijević, pokazuje da se u svetu gotovo 150 zemalja ujedinilo upravo na suverenističkoj liniji, dok je Zapad faktički tom bahatom globalističkom politikom amputirao odnose sa tri četvrtine zemalja sveta.

(Sputwik)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Kauboji, kauboji, kukala vam majka. Trazicete decu sa Gajgerovim brojacem, a dece nece biti.

  • Zeka says:

   Ako bude potrebe za Gajgerovim brojačem, svakako se ta potreba neće svesti samo na decu kauboja. U tome i jeste ironija sudbine ljudske vrste i dovodjenja civilizacije na ivicu Armagedona. Ko to ne razume, ništa ne razume.

 2. Gagi says:

  Apsolutno tacna, dobra i kvalitetna analiza uvazenog Gorana Petronijevica. Treba jos dodati, bice i predstoje nam tek teski jadi. Kao sto je autor lepo procenio, ovo su danas sve bolesnici i ludaci, svakakvi zavisnici od hemije i raznih konspirativnih vampirskih ucenja. Svasta ce ti ludaci jos da naprave, to se vidi po ovim nebuloznim i ishitrenim aktivnostima koje preduzimaju. Sve je ociglednije da su u teskoj vremenskoj iznudici,da im ponestaje prevarantske energije za ocuvanje dominantne politicke pozicije u svetu. Sada se ponasaju kao ono nevispitano i histericno dete kada mu nesto nije po volji, bacaju i lome sve oko sebe, usput se deru i urlaju iz sve snage. Namerno sam naveo ovaj primer, danas je mnogo takvih politicara koji jos nisu odrasli vec su samo velika razmazena i histericna deca. Tog "velikog histericnog brata" jedino moze da smiri, dobar bagremov prostac ili cvornovata bukova japija. Oni bez dobrih batina nisu u stanju da se smire i vrate pameti, nazalost, to ih nece izleciti. Cim budu sanirali i oporavili prebijena rebra i kosti, eto njih opet da stvaraju probleme, ta njihova bolest je neizleciva. Takav im je zivotni zlocinacki duh, on ih uvek vodi tom njihovom zlocinackom zivotnom stazom. Strah u svetu bi danas morao da bude ogroman jer je "majmun usao u tenak", to nikako ne sluti na dobro.

 3. Zeka says:

  Delim stavove g. Petronijevića u vezi sa pogubnim delovanjem zapadnjačkih globalista u svetu. Ovo se posebno odnosi na period posle famoznog tzv."pada berlinskog zida" i raspada SSSR-a koji je usledio. Zapad je proglašen pobednikom Hladnog rata i, shodno tome, njegova sujeta, ali, što je još pogubnije, njegova pohlepa je višestruko uvećana. Umesto obećanog blagostanja "demokratije koja je pobedila komunizam", a na koju su se političku propagandu upecali milioni po Evropi i šire u svetu, mnogi su postali svedoci urušavanja medjunarodnog poretka. Postepeno je to danas dovelo do opasnosti izbijanja rata na nivou čitave planete. S druge strane, nisam saglasan sa g.Petronijevićem u vezi sa aktuelnim stanjem SAD. Ja još uvek ne vidim "poslednji ropac SAD". Ropac je stanje pred neposrednu smrt tj. propast. Ukoliko izuzmemo neposrednu mogućnost izbijanja svetskog rata sa onda neizbežnom upotrebom nuklearnog oružja (a pri čemu bi to bio ropac ne samo za SAD, nego i za ceo svet), SAD trenutno izvlače maksimalnu korist. Naravno, ta "korist" nije opšteamerička i svetska, nego je korist u smislu želja upravo oligarhijskih i globalističkih vrhova koje Petronijević pominje. Rat se vodi u Evropi, preciznije na teritoriji stare Rusije medju zavadjenim slovenskim i pravoslavnim narodima, a ne na američkom kontinentu i izmedju SAD i Teksasa. Drugo, najveći ekonomski i finansijski teret pada najpre na zaraćene strane, zatim na dezorijentisanu EU, potom i na sve zemlje Evrope, što se tek posledično, u manjoj meri, širi i na ostatak sveta, pa delimično i na SAD. Teško je proceniti ko je tu "u poslednjem ropcu". Ekonomski, vojni, industrijski, ljudski i finansijski kapaciteti velikih sila su mnogo veći nego što bi neko pretpostavio. Zato i jesu tzv. velike sile. Poslednji ropac tj. pad i slom bilo koje od njih nije ni na vidiku. U tome i jeste opasnost od njihovog medjusobnog obračuna koji bi tek u budućnosti pokazao gde će dovesti i kakav će to budući "novi svet" da izroni. Možda zaista bude bolji, kao što to optimistički predvidja Petronijević, ali, nije nemoguće da će osvanuti u uslovima Mesečeve površine sa perspektivom nekog 4.sv.rata koji će se "voditi lukom i strelom"(Ajnštajn).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *