Шта се зна о најмоћнијем НУКЛЕАРНОМ МАЧУ РУСИЈЕ

Шта се зна о најмоћнијем НУКЛЕАРНОМ МАЧУ РУСИЈЕ

23 јуна 2023

Најновије руске интерконтиненталне ракете система Сармат ускоро ће ступити на борбено дежурство, најавио је председник Владимир Путин. Руски војни експерти објашњавају да је Сармат моћна ракета која лети лудом брзином, а непријатељски циљ може да гађа летећи и преко Северног и Јужног пола. Притом не постоје системи ПВО који могу да је пресретну.

Сармат ће, истичу експерти, бити поуздана гаранција безбедности и суверенитета Русије јер иако колективни Запад вероватно кује агресивне планове против Москве, ако непријатељ зна да руска држава има овакво оружје, неће смети да изврши никакав напад јер би то за њега било равно самоубиству.Према речима руског председника, прве јединице опремљене новом тешком ракетом Сармат ступиће на борбено дежурство у најскорије време. Поред тога, Путин је нагласио да ће Москва и даље развијати нуклеарну тријаду.

„Системима Јарс опремљена је половина јединица ракетних снага стратешке намене. Оружје тријаде обезбеђује глобалну равнотежу“, поручио је он и додао да је у току и опремање руских снага модерним ракетним системима са хиперзвучним системима Авангард.

Један Сармат у стању да уништи цео Тексас

Како објашњава за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, РС-28 Сармат је балистичка ракета нове генерације.

„Руске оружане снаге добиће модерне балистичке системе који могу да се лансирају у било ком правцу. Бојева глава ове ракете достиже висину на којој непријатељско противракетно оружје не може да је пресретне“, истиче саговорник Спутњика.

Руски војни експерт Виктор Литовкин прецизира да Сармат има домет више од 16.000 километара.

„То значи да ово оружје може да нападне непријатељски циљ не само преко Северног пола, запада, истока, већ и преко Јужног пола. Посебна карактеристика Сармата је што његове бојеве главе могу да лете непредвидим путањама. Њих противник никако не може да пресретне“, констатује саговорник Спутњика.

Руски војни експерт Виктор Баранце истиче да је најновија руска ракета Сармат јединствена је из неколико разлога.

„Она погађа циљеве на удаљености од 18 хиљада километара. Затим, због снаге њених бојевих глава. Ова ракета може да носи између 10 и 15 бојевих глава. Ако се сумира њихова укупна борбена моћ, добијамо више од 11 мегатона ТНТ-а. Ово говори о томе да је један Сармат способан да уништи комад земље величине, на пример, Француске или државе Тексас“, упозорава Баранец.

Још једна битна ствар код Сармата је, према његовим речма, хиперсонични блок Авангард, који може да достигне брзину од 27 маха.

„Овај блок је способан да маневрише на висини и креће се „лудом“ брзином. Он „излуђује“ сваки радар који постоји на свету. У свету не постоје такви системи ПВО који би могли да пресретну ову бојеву главу. Неки стручњаци су чак рекли да такав систем неће постојати ни у наредних педесет година“, истиче Баранец.

Москва зна да Запад кује агресивне планове

На питање због чега је Русија уопште одлучила да развије ову моћну ракету, руски војни експерт Алексеј Леонков каже да се сама идеја о развоју Сармата појавила због могућих претњи са Запада.

„Американци су развили сопствени систем противракетне одбране. Поред тога, направили су копнене компоненте у близини наших граница. Овде се ради о позиционим рејонима у Пољској, Румунији, на Аљасци. Истовремено, покушали су да нас убеде да овај противракетни систем није направљен против нас, већ против Кине и Ирана. Такође, направили су разараче који су служили као носачи противракетног система „Иџис“. Треба напоменути да су истовремено развијали и стратегију тренутног глобалног удара који би могао да лиши неку земљу њеног нуклеарног потенцијала“, истиче саговорник Спутњика.

Леонков напомиње да Москва зна да колективни Запад и данас кује агресивне планове против ње. Због тога је и одлучила да унапреди и обнови стратешку нуклеарну тријаду, пре свега – интерконтиненталне балистичке ракете.

„Они не крију да се спремају за рат са Русијом. Због тога, присуство оваквог савременог наоружања попут „Сармата“, које непријатељу неће дати шансу да преживи у рату ако га покрене, представља један од најмоћнијих фактора одвраћања од њихових могућих суманутих планова. Противник треба да буде свестан да Сармат неће моћи да заустави“, наглашава наш саговорник.

(Спутњик)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad5 says:

    sarmat ide posle kinžala..malo posle,par minuta posle...jer kad kinažali roknu ovi neće ni videti sarmat niti će moći da ga zaustave..neće imati čime...to znači da i starije ruske balističke interkontinentalne rakete mogu biti upotrebljen u drugom ili trećem talasu..što se za američke minutmene bilo koej generaciej ne može reći .USA više namaju strateške nuk snage sa kopnenim baziranjem u silosima....neupotrebiljivo je to...kinžali mogu efikasno dda razore voje npotencijale ..sarmati su predvidjeni za industrijske mete i infrasturkturu i verovatno veće gradove...to je oružje sa prostornim delovanjem....de udari NEMA prostora više:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u