ШТА СМО ДОЖИВЕЛИ: Касарне на лицитацији!

ШТА СМО ДОЖИВЕЛИ: Касарне на лицитацији!

10 јуна 2015

Uzice,Војска Србије огласила је јуче продају 21 војне парцеле широм Србије. Складишта, касарне, клубови и земљишта продају се од Вршца, Зрењанина, Панчева, Беле Цркве и Новог Сада до Пожаревца, Такова и Сурдулице. Цена земљишта варира од 8,3 милиона евра, колика је снижена почетна цена касарне „Танаско Рајић” у Чачку до војног комплекса у Зрењанину, чија је почетна цена око 20.000 евра. Заинтересовани купци имају петнаест дана да конкуришу за куповину неког од имања, а након закључења уговора рок за плаћање је свега осам дана. Сви учесници конкурса, осим услова које морају да испуне, мораће да обезбеде и депозит, који износи око 10 одсто процењене вредности имања. Продаја побројаних војних комплекса предвиђена је мастер планом, документом усвојеним 2006. године, који је предвидео отуђење 531 имања који нису неопходни за функционисање Војске Србије. Занимљиво је да ће војни комплекс „Буковац” у Новом Саду, земљиште код Нове Пазове, део комплекса „Стари Бановци”, касарну „Царина” код Смедерева и „Белегиш” у Старој Пазови потенцијални купци морати о сопственом трошку да испитају и очисте од неексплодираних убојитих средстава. Претпоставља се да су побројана имања загађена током НАТО бомбардовања. Сви остали војни комплекси моћи ће да буду разгледани 15. и 16. јуна, а купци немају право на накнадне рекламације.

У складу са мастер планом до сада је продато 75 војних комплекса, а како кажу у Министарству одбране, укупна вредност до сада уговорених прихода износи 185 милиона евра. Око 15,7 милиона евра биће уплаћено у новцу, а остатак у становима. До сада је кроз реализацију мастер плана обезбеђен 1.081 стан за активне и пензионисане припаднике Министарства одбране и Војске Србије.

На овај начин, како су оптимистично најављивали представници Министарства одбране, требало би да буде решени стамбени проблеми 12.500 војних лица. За куповину војних објеката веома често су заинтересоване локалне самоуправе, које уместо новца Војсци дају станове.

Недавно је постигнут споразум о размени касарне „Алекса Дундић” у Земуну и Грађевинске дирекције Србије, а процену вредности радила је Пореска управе Министарства финансија. Касарна је процењена на око 11 милиона евра, а требало би да буду обезбеђени станови у градовима широм Србије у којима има највише војних лица која годинама чекају на стамбено збрињавање.

Чини се да је у већим градовима ипак лакше наћи купца него у мањим срединама. Понекад су објекти веома урушени, па чак и небезбедни, одржавање је скупо, а потенцијални купци, поготово у мањим срединама, немају довољно новца.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Elliot Ness Chikago says:

    ZAR JE POTREBAN KOMENTAR, TUGA JAD I BEDA NAPREDNJACKA SRBIJA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u