ШТА СМО ДОЖИВЕЛИ: Касарне на лицитацији!

ŠTA SMO DOŽIVELI: Kasarne na licitaciji!

10 juna 2015

Uzice,Vojska Srbije oglasila je juče prodaju 21 vojne parcele širom Srbije. Skladišta, kasarne, klubovi i zemljišta prodaju se od Vršca, Zrenjanina, Pančeva, Bele Crkve i Novog Sada do Požarevca, Takova i Surdulice. Cena zemljišta varira od 8,3 miliona evra, kolika je snižena početna cena kasarne „Tanasko Rajić” u Čačku do vojnog kompleksa u Zrenjaninu, čija je početna cena oko 20.000 evra. Zainteresovani kupci imaju petnaest dana da konkurišu za kupovinu nekog od imanja, a nakon zaključenja ugovora rok za plaćanje je svega osam dana. Svi učesnici konkursa, osim uslova koje moraju da ispune, moraće da obezbede i depozit, koji iznosi oko 10 odsto procenjene vrednosti imanja. Prodaja pobrojanih vojnih kompleksa predviđena je master planom, dokumentom usvojenim 2006. godine, koji je predvideo otuđenje 531 imanja koji nisu neophodni za funkcionisanje Vojske Srbije. Zanimljivo je da će vojni kompleks „Bukovac” u Novom Sadu, zemljište kod Nove Pazove, deo kompleksa „Stari Banovci”, kasarnu „Carina” kod Smedereva i „Belegiš” u Staroj Pazovi potencijalni kupci morati o sopstvenom trošku da ispitaju i očiste od neeksplodiranih ubojitih sredstava. Pretpostavlja se da su pobrojana imanja zagađena tokom NATO bombardovanja. Svi ostali vojni kompleksi moći će da budu razgledani 15. i 16. juna, a kupci nemaju pravo na naknadne reklamacije.

U skladu sa master planom do sada je prodato 75 vojnih kompleksa, a kako kažu u Ministarstvu odbrane, ukupna vrednost do sada ugovorenih prihoda iznosi 185 miliona evra. Oko 15,7 miliona evra biće uplaćeno u novcu, a ostatak u stanovima. Do sada je kroz realizaciju master plana obezbeđen 1.081 stan za aktivne i penzionisane pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Na ovaj način, kako su optimistično najavljivali predstavnici Ministarstva odbrane, trebalo bi da bude rešeni stambeni problemi 12.500 vojnih lica. Za kupovinu vojnih objekata veoma često su zainteresovane lokalne samouprave, koje umesto novca Vojsci daju stanove.

Nedavno je postignut sporazum o razmeni kasarne „Aleksa Dundić” u Zemunu i Građevinske direkcije Srbije, a procenu vrednosti radila je Poreska uprave Ministarstva finansija. Kasarna je procenjena na oko 11 miliona evra, a trebalo bi da budu obezbeđeni stanovi u gradovima širom Srbije u kojima ima najviše vojnih lica koja godinama čekaju na stambeno zbrinjavanje.

Čini se da je u većim gradovima ipak lakše naći kupca nego u manjim sredinama. Ponekad su objekti veoma urušeni, pa čak i nebezbedni, održavanje je skupo, a potencijalni kupci, pogotovo u manjim sredinama, nemaju dovoljno novca.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Elliot Ness Chikago says:

    ZAR JE POTREBAN KOMENTAR, TUGA JAD I BEDA NAPREDNJACKA SRBIJA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *