ШТА СМО ТО ЈЕЛИ?! ЕУ годинама забрањивала месо вакцинисаних српских свиња!

ŠTA SMO TO JELI?! EU godinama zabranjivala meso vakcinisanih srpskih svinja!

15 avgusta 2023

Kod klasične kuge svinja mi smo decenijama primenjivali vakcine nabavljane uglavnom iz zemalja EU. Ono što je najproblematičnije je zašto je Evropska Unija zbranila da Srbija izvozi žive svinje koje su preventivno vakcinisane protiv klasične svinjske kuge, kao i prerađevine od svinjskog masa, pa čak i tranzit. Šta to oni znaju, a da mi nismo znali, upitao je prof. dr Miladin Ševarlić, agrarni ekonomista i profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji, prilikom gostovanja u emisiji Luča kanala Pravi odgovor.

Kako je rekao, najzdravije smo se hranili tokom sankcija, jer sve što je bilo zdravo nismo mogli da izvezemo.– Jedino smo izvozili maline, jer je srpska malina tražena, i to smo radili preko Makedonije koja je imala svoj deo zarade. Tih godina Makedonija je bila „najveći“ uzgajivač i izvoznik malina, iako se ranije nikad nije bavila uzgojem malina – objasnio je Ševarlić kako je funkcionisao taj izvoz.On je, govoreći o afričkoj kugi svinja, rekao da je ona uvezena iz Bugarske i Rumunije, a da još nismo saznali šta je tamo urađeno na njenom suzbijanju.

– Postoji mnogo otvorenih pitanja na koja nema odgovora, a možda je koleginica iz Hrvatske, gde se takođe pojavila afrička kuga svinja, u pravu kada je rekla da je sve ovo jedna svinjarija – kazao je Ševarlić.

Ševarlić je izneo podatke kako se u Srbiji odavno, prema njegovim rečima, sprovodi „plansko uništavanje stočnog fonda“, a uništava se i živina. On je otkrio i koliko godina je potrebno da se obnovi fond krava, svinja, koza, ovaca i kokošaka, za svaku vrstu pojedinačno.

Govorio je i o tajkunskoj konverziji zemljišta, o odbijanju režima da donese rezoluciju o NDH genocidu, a bacio je predsedniku Aleksandru Vučiću rukavicu u lice, izazvaši ga na TV megdan.

KOMENTARI9 komentara

 1. VRSK says:

  Nije tu sad poenta napasti Vučića,traje to mnogo duže od vladavine radikala. Trajalo je to od kada postoji Srbija i Srbi. Uvek je neko u našem narodu zarad neke finansijske koristi trovao sopstveni narod. Bilo je tu svačega…od deponovanja nuklearnog otpada do sada ovih vakcina i zatrovanog mesa. Bilo je i nedozvoljenih pesticida u voću i povrću koje smo sopstvenoj deci davali. Definitivno smo kao narod dno dna. A pri tome ne postoje kontrole na pijacama i prodavnicama ili ako postoje to je čisto pro forme. Nikada niko nije odgovarao za trovanje sopstvenog naroda u Srbiji a trujemo se svakodnevno. Narkotici slobodno cirkulišu društvom a država štiti Jovanjicu.

  • Djole says:

   Profesor je u pravu. Pobise onolike svinje, krave i sad uvozimo sirovine i preradjevine od mesa koje su za pljunuti. Gadi mi se koliko je srpski obraz jeftin. Prodali smo veru za veceru. Zao mi svinja ni krivih ni bolesnih sto ih pobise na pravdi Boga. Sad zimu cekamo gladni. Vucic ce prvi da strada. Nece narod da jede onu njegovu podrigusu koju reklamira na tv. Hocu da vidim i osetim ukus mesa ,a ne smeca i izbljuvotine.

 2. persida says:

  Na Srbima svako moze da zaradi, Srbe svako obmanjuje. Srbima ostalo samo kme, kme...

 3. Cp6a says:

  Sa EUrobskom unijom su veleizdajnik Dinkić i komp. potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2008. kojim su otvorili granice za robu iz EU. Pošto se radilo o veleizdajnicima i zapadnim čmaroliscima, oni su se na račun svih nas pravili baje, pa su potpisali da se sporazum odnosi, ne na fazno obostrano uklanjanje carinskih barijera za pojedine vrste robe, nego da mi sa naše strane otvaramo granice za svu njihovu robu i to odmah. Oni ne da nisu učinili isti korak, nego su nam se zbog toga otvoreno smejali, kao okupiranim ludacima koji daju i više nego što im se naređuje. Da naša tragedija bude još veća, taj čin je predstavljen kao veliko dostignuće, a ne kao katastrofa, i na osnovu toga je žuta bolest dobila još jedne izbore. Tada sam shvatio poražavajuću životnu istinu da je sve u prezentaciji, a mnogo manje u činjenicama. Kao po običaju, zapadni lažovi ni takav asimetričan sporazum nemaju nameru da primenjuju, nego su njihova tržišta zabetonirali za našu robu tzv. vancarinskim ograničenjima, pa tako u kartonskoj ambalaži Jafa keksa ima previše laka i to se objavljuje na sva zvona, kao da smo mi u Srbiji neki zločinci trovači i kao da se taj karton jede. Tako i sa vakcinacijom svinja na klasičnu kugu svinja. Smatram da to nije nikakva zavera protiv našeg zdravlja, nego je to prosto izgovor da se naša svinjetina ne uvozi kod njih. Da nisu vakcinisane, ograničenje bi bilo zato što nisu vakcinisane. Nisam siguran, mislim da se zbog toga već nekoliko godina ne radi ta vakcinacija. Ako je to istina, koji je onda njihov novi izgovor?

  • Cp6a says:

   Inače, da slika bude potpunija, uvoz zapadne robe ide svakodnevno u velikom obimu i bez ikakvih ograničenja. Ta roba se kontroliše u mreži naših laboratorija. Dešava se, ne toliko retko, da bude pronađena neka koja nije bezbedna po zdravlje i vraćena sa granice, ali to uvek bude u tišini, bez medija. Stavljanje tih podataka u evropski elektronski sistem alarmiranja o neispravnim proizvodima je za nas toliko iskomlikovano, da je praktično nemoguće, što naravno nije slučajno.

   • lekovito bilje says:

    SrbA-ajde potpisujemo peticuju da se ponisti sporazum ssp tog đINKIĆA,djindjic ko ono bese? potpisano na stetu SRBA!!!!!

 4. Gagi says:

  Odavno je u Srbiji instalirana "podobna" drzavna struktura koja "brine" o zdravlju nacije i drugim zivotnim dobrobitima. Kao sto vidimo i svedoci smo, to se nastavlja istim tempom nezavisno od razlicitih politickih ciljeva i predstavljanja. U drzavi Srbiji NIJE moguce da castan politicar i patriota dodje do vlasti, bez upliva i kontrole onih koji su nas okupirali i oteli drzavu jos 45-e godine. Svaka nasa vlast je marionetska tvorevina okupacione uprave. Danas je jasno i kristalno vidljivo, svi oni koji rade na stetu Srbije, svetlosnom brzinom napreduju ka profesionalnom i zivotnom statusu. Humanost, sabornost i zajednistvo su nekada krasili nas narod, danas se "nas" uspeh zasniva na samozivosti, narcisoidnosti, bahatoj nekontrolisanosti uma. Znam da ce biti negativnih komentara tkzv. nacionalista i patriota koji jos vole svoju kolevku i zemlju gde su zapoceli svoje postojanje. Njima bih porucio, da se jave kada budu uspeli da iz Srbije presele i izmeste simbol nase okupacione muke, onog copavog okupatora. Svo ostalo busanje u junacke grudi i nacionalno urlanje nije merodavno i nema stvarnu moralnu tezinu. Jos se koprcamo i opstajemo samo iz jednog razloga, braca Rusi su nam pomogli u sklapanju i obnovi naseg zivotnog i istorijskog mozaika, sam Putin nam je u tome licno pomogao. To bi nam trebala biti vecna pouka i zahvalnost. Sa druge strane, od zapadnih okupatora smo preplavljeni latinicom i svakakvim zivotnim otrovima koji nas svakim danom sve vise unistavaju.

 5. Gagi says:

  UVEK su se u istoriji politicki sistemi SAMO menjali narodnim revolucijama, to su oni momenti kada narod podivlja od bezgranicnog maltretiranja i izivljavanja onih koji bi trebalo da rade u njihovom interesu. Kada je neki protest ili peticija smenila neku autokratsku vlast, te inicijative osim dobrih zelja nemaju nikakvu tezinu. UVEK se i JEDINO neki sistem menjao kada je na to pristala i zelela vojska i policija, sve druge inicijative i pokusaji su bajke.

 6. Djole says:

  Profesor je u pravu. Pobise onolike svinje, krave i sad uvozimo sirovine i preradjevine od mesa koje su za pljunuti. Gadi mi se koliko je srpski obraz jeftin. Prodali smo veru za veceru. Zao mi svinja ni krivih ni bolesnih sto ih pobise na pravdi Boga. Sad zimu cekamo gladni. Vucic ce prvi da strada. Nece narod da jede onu njegovu podrigusu koju reklamira na tv. Hocu da vidim i osetim ukus mesa ,a ne smeca i izbljuvotine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *