Шта смрди у Саудијској Арабији?

Šta smrdi u Saudijskoj Arabiji?

12 decembra 2015

550226_121208c4_f-620x330U osvrtu na presudnu ulogu Saudijske Arabije u izgradnji i finansiranju radikalnih islamističkih organizacija, autor INFO KOPA Vilijam Engdal navodi da je saudijski kralj Salman, između ostalog bio izvor novca za finansiranje Al Kaide u Bosni i Avganistanu. On je bio tesno povezan sa Bin Ladenovim ljudima u saudijskoj tajnoj službi, tadašnjim šefom saudijske tajne službe princom Turkijem al Fejsalom i sa Muslimanskom svetskom ligom, koju je finansirala Saudijska Arabija.

Kralj Salman je vodio tada saudijski Visoki komesarijat za oslobađanje Bosne i Hercegovine, koji je u „90-im godinama bila glavna frontovska organizacija Al Kaide na Balkanu. Prema jednom istraživanju UN, Salman je tih godina prebacio preko 120 miliona dolara sa provizornih konta pod njegovom kontrolom, kao i sa svojih ličnih računa na lažnu humanitarnu organizaciju „Third NWorld Relief Agency“, koja je zapravo bila organizacija Al Kaide i glavni kanal za dopremanje oružja mudžahedinima na Balkanu. Osama bin Laden je bio u to neposredno umešan, piše autor Infokopa.

CIA ih podržavala

U podužem tekstu se takođe navodi da su Vašington i CIA usko sarađivali sa tom saudijskom mrežom, koja se sastojala od kralja Salmona, Osame bin Ladena i princa Turki al Fejsala. Amerikanci su doveli bin Ladena i druge važne Saudijce u Pakistan, da bi zajedno sa tamošnjom tajnom službom izgradile i obučile ISI, od kojih su kasnije postali avganistanski mudžahedini.

Saudijska Arabija, pakistanske i američke tajne službe su stvorile mudžahedine, kako bi „80-ih godina u operaciji „Ciklon“ (koju je vodila CIA) pobedili sovjetske snage u Avganistanu. Moskva je trebalo da bude namamljena u „medveđu klopku“, a Sovjetskom Savezu je pripreman „ruski Vijetnam“.

Bitka za naftu

Kada se odbace lažne religiozne maskarade, radi se o saudijskoj nameri da osvoji neke od najvećih naftnih rezervi, koje leže u sunitskom delu Iraka i Sirije. Kralj Salman i njegov sin princ Salman već decenijama finansiraju terorizam pod lažnim verskim izgovorima kako bi sproveli svoje plutokratske planove. Sve to nema nikakve veze sa religijom, nego samo sa novcem i naftom, zaključuje se u tekstu Infokopa.

Današnja Islamska država u Iraku i Siriji, kao i Al Kaida-al Nusra front u Siriji, kao i drugim terorističkim džihadističkim bandama, sa kojima ratuje Asadov režim zajedno sa Rusijom, imaju svoje korene u Saudisjkoj Arabiji i aktivnostima kralja Salmana. I pored nekih naznaka, poslednjih meseci, da su Saudijci navodno prestali da finansiraju terorističke organizacije protiv Asada u Siriji, stvarnost pokazuje suprotno.

Kupljeni diktator Erdogan

Mnogo više pažnje, međutim, trenutno okupira turska diktatura Erdogana, naročito nakon što su njegove vazdušne snage oborile ruski Su-24 iznad sirijske oblasti. Ono što mnogi previđaju su veze Erdogana i njegove AKP sa saudijskom monarhijom i to da je njegovu predsedničku kampanju u avgustu 2014. godine finansirala Saudijska Arabija poklonom od 10 milijardi dolara.

Posle tako kupljene pobede, Turska je širom otvorila vrata za tajne centre za obučavanje onih od od kojih je kasnije nastala tzv. Islamska država. Turska tajna služba MIT je u maju prošle godine poslala specijalni voz pun oružja i terenskih vozila marke tojota, koje je obezbedila Saudijska Arabija.

Šeici protiv SAD

Ako se na karti pogledaju oblasti ID između Iraka i Sirije, tačno se vidi da su se oni ciljano namerili na naftne rezerve ove dve suverene države. Kontrola Saudijske Arabije nad tim zalihama preko njihove produžene ruke ID, ima za cilj da isključi američku konkurentnu sintetičku naftu i da saudijsku monarhiju, kako planira Rijad, učini još bogatijom, zbog čega će je bogati belci i zapadno društvo još više respektovati, tumači autor teksta.

Iza ID se, dakle, ne krije samo Erdoganov kriminalni režim nego još mnogo važnije – kraljevina Saudijska Arabija sa saveznicima Kuvajtom, Ujedinjenim arapskim emiratima i Katarom, tvrdi autor teksta.

(B. Božin / Vesti)

KOMENTARI2 komentara

  1. otac Satarije says:

    ŠTA SMRDI,SMRDE ARAPI.

  2. Miraš says:

    Mirišu "naši" prijatelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *