ШТА СРБИ ЗАИСТА МИСЛЕ О РУСИМА: Ево колико је Русија помагала Србима!

ŠTA SRBI ZAISTA MISLE O RUSIMA: Evo koliko je Rusija pomagala Srbima!

25 februara 2017

2-28 Ustanak Srbija 46t

Doktor Nikita Bondarev odgovara na najpopularnije pitanje srpskog Gugla: „Zašto Rusija nije nikada pomogla Srbiji“ i raskopčava najpoznatije mitove u srpsko-ruskim odnosima.

Tradicija da se u Moskvu ide i traži pomoć od Rusije kao od jedine pravoslavne države koja je u tom trenutku bila nezavisna, nastala je upravo u to doba i trajala je kroz istoriju rusko-srpskih odnosa, prolazeći kroz ozbiljna iskušenja. Takvo iskušenje je bio Prvi srpski ustanak. Najpre ga je Rusija podržala, pružila je srpskim ustanicima novčanu pomoć i diplomatsku podršku, periodično je slala svoje vojne jedinice u pomoć Karađorđu, a uvela je i samostalne vojne operacije protiv Turaka. Na srpskoj zemlji su tada poginuli mnogi ruski vojnici i oficiri, kao što je general Jegor Cukato.

To je bilo 1807. godine. Pokušaj pregovora i primirja sa Turcima Srbi su dočekivali vrlo negativno: „Ja sam lično bio izložen opasnosti da postanem žrtva očajanja Srba i jedva sam uspeo, uz pomoć ljudi meni privrženih, da malo-pomalo smirim uzburkane duhove i da ih ponovo vratim na pravi put“, pisao je 1807. godine ruski opunomoćenik u Beogradu Konstantin Rodofinikin, koji je tamo otputovao čim je Rusija sklopila Tilzitski mir.

Godine 1811, posle Kutuzovljeve pobede nad Turcima kod Ruščuka i sklapanja Bukureštanskog mira uoči Napoleonove intervencije, Srbima su ponovo „okrenuta leđa“.

I pored toga što Rusija nije otišla iz Srbije tek tako, nego je u dogovoru sa Turcima utvrdila odredbe o amnestiji svih učesnika ustanka i o autonomiji Beogradskog pašaluka, postavivši na taj način temelje za obnavljanje srpske državnosti, Turci su iskoristili to što je Rusija zauzeta oko Napoleona, ignorisali su dogovor i ugušili ustanak 1813. godine. Kako god bilo, 1815. godine je Rusija posle pobede nad Napoleonom, svom svojom diplomatskom moći države pobednice podržala rezultate Drugog srpskog ustanka i neposredno doprinela da Srbija zvanično dobije autonomiju u okviru Turske.

KOMENTARI12 komentara

 1. test says:

  Rusija je oduvek pomagala (kada je mogla) Srbiji. Srbija bi NESTALA u vise navrata da nije bilo Rusije i to se nikada NE SME zaboraviti! Bratski narod koji nas je pomagao i zrtvovao svoje vojnike za nasu slobodu. Druga je prica kako su se 'Srpski vladari' ukljucujuci i ove danasnje iz-dajnike ponasale )i ponasaju) prema Rusiji!!!

  • Car Dušan says:

   Nije uvek Jelcin nas je prodao za flašu Votke.

   • kuka says:

    Kad misliš da nas je prodao? Jel' ono kad je drogirani NATO bombardovao Republiku Srpsku ili kad je US-ambasador sa osmehom na licu kao u trijumfalnoj povorci predvodio kolonu srpske sirotinje koja je bežala iz ustaške Hrvatske u Srbiju? Ne verujem da si mislio na onu zgodu kad se NATO silasija obrušila na Srbiju, a Klinton iz oralne sobe ozarena lica posmatrao i u ekstazi komandovao: "Tooo, samo nastavite, tako, tako! Uh!" Nemoguće da na to misliš, jer tad pijani Jeljcin više nije bio na vlasti.

    • kuka says:

     Ili možda jeste bio na vlasti, ali nije bio pri vlasti.

   • Jovan says:

    Uvek kada su mogli i kada su u Rusiji bili Rusi na vlast. Ako mislis na vreme Kozara, pa on je unistio i Rusiju kada je izvrsena najveca pljacka Rusije u 1000 godina.

 2. Predrag says:

  Obe babe ivana groznog su bile srpkinje. Srbi su osnovali rusko carstvo posle pada vizantije. Naravno ti srbi su se utopili u ruse. U opšte nije slučano zašto i srbija i rusija imaju istu pravoslavnu veru. Kako i zašto je ruski narod prihvatio pravosljavlje. Mnogi danas ne znaju i ne mogu da shvate te veze. Posebno među političarima i jednim i drugim koji se vode slepim pragmatizmom.

 3. kuka says:

  Mislim da bi mnogo bolje pitanje bilo "Zašto je nama kroz istoriju bila potrebna ruska pomoć?" "Ko nas je nebrojeno puta dovodio do ruba propasti, pa su Rusi morali da nam pomažu da opstanemo?" Valjda je preče pravilo da niko nikog ne sme da ubija nego da treba pomoći onom ko je u nevolji. Treba odbaciti svaku raspravu na ovu temu i razgovarati samo o onima koji su nas napadali i ubijali, utoliko pre što se oni spremaju da ponove zločin.

 4. Zoran iz Sumadije says:

  Da ponovimo izjavu Koste Novakovica, predsednika vlade Srbije iz 1878 godine posle Ruske podrske Bugarskoj na racun Srbije: "Tesko nam je sa Rusijom, ali jos teze bez nje." Inace, Kosta Novakovic je bio Austrofil i smatrao je da u svojoj spoljnoj politici Srbija treba da se oslanja na nju.

 5. komita says:

  Bugarska je bila miljenica rusije pa evo kako su se proveli. Takodje i ukrajina i sve one druge zemlje bivseg sssr-a za koje smo mi bili amerika. To naravno ne znaci da treba okretati ledja braci rusima. Trebali bi da se druzimo sa svima, bas kao i sto sami rusi to rade. A da su pomagali, jesu. I nije u redu da pojedini pricaju kako je to nedovoljno.

 6. Starina Novak says:

  Bog na nebu - Rusi na zemlji. Za Krst časni i slobodu zlatnu.

 7. Mare says:

  "braca" rusi su nas izdavali uvek kad im je tako odgovaralo i sklapali dilove sa nasim neprijateljima koji su postajali njihovi partneri. Najsveziji primer je kad je jeljcin predlozio klintonu da rusija i USA zajedno bombarduju Srbiju.

 8. Mile says:

  Samo mrtvi Rusi su dobri Rusi, sada rusku stoku i ukrainsku stoku ubijaju, meni je drago- a ja sam Srbin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *