ШТА СРБИЈА СВЕ ДОПУШТА! Ево како ШИПТАРИ планирају да матирају Вучића и Дачића

ŠTA SRBIJA SVE DOPUŠTA! Evo kako ŠIPTARI planiraju da matiraju Vučića i Dačića

29 jula 2017

Unesko je dečija igra prema onome što kosovski zvaničnici mogu uraditi sa članstvom u Interpolu, kaže za Sputnjik Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija.

Samoproglašena država Kosovo ima velike šanse da postane članica Interpola na septembarskoj sednici Generalne skupštine te organizacije. Ukoliko se to dogodi, kaže za Sputnjik Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, Kosovo dobija poluge neograničene moći, što bi za Srbiju imalo katastrofalne posledice.

„Oni mogu da stave bilo koga na Interpolovu poternicu, na primer Vučića, Dačića, Stefanovića ili bilo kog drugog političara iz Srbije zbog navodnih ratnih zločina ili huškanja na rat. Imali smo primer Olivera Ivanovića — uvek možete da iskonstruišete optužnicu i nađete neke svedoke. To lice neće moći da mrdne iz zemlje i na to Srbija ni na koji način neće moći da utiče“, napominje Nicović.

Diplomatski imunitet srpske zvaničnike ne bi zaštitio od hapšenja ukoliko bi se našli na Interpolovim poternicama, ukazuje Nicovicći dodaje da bi sa poternice mogla da ih skloni samo zemlja koja ih je na nju stavila.

„Ako stave recimo Vučića na listu poternica, samo Kosovo može da ga skine sa te liste. On može da ima diplomatski imunitet, ali imali su ga i Haradinaj, Tači i Čeku, pa su opet bili hapšeni na graničnim prelazima. Istina, puštani su na pritisak američkih lobija, ali hapšenjem bilo kog srpskog zvaničnika biće ponižena Srbija jer će ta lica biti tražena od strane Kosova. Još veća bruka bi bila da ih uhapse, pa isporuče Kosovu“, napominje Nicović.

Ne samo da će ulaskom u Interpol kosovski zvaničnici imati moć da bilo koga stave na poternicu, dodaje Nicović, već će i saznavati oko kog lica se na međunarodnom planu vodi potraga, uključujući svoje državljane. Kako kaže, mogućnosti Kosova za zloupotrebu članstva u Interpolu su beskrajne, a samo mašta je granica.

„Unesko je dečija igra prema onome što kosovski zvaničnici mogu da urade sa članstvom u Interpolu. Ne samo što se na neki način uključujete u svetsku mrežu obaveštajnih struktura koje prate globalni terorizam i kriminal, nego isto tako imate mogućnost da na poternicu stavite bilo kog čoveka za koga recimo mafija plati da se nađe na poternici. Kosovo za novac to može da odradi, a mogu i da prodaju podatke Interpola o potragama za određenim licima drugim mafijaškim strukturama u svetu — italijanskoj i ruskoj mafiji, kineskim trijadama, japanskim jakuzama“, kategoričan je Nicović.

Prema njegovim rečima, kosovski zvaničnici već godinama lobiraju preko Amerikanaca za prijem u Međunarodnu asocijaciju kriminalističkih policija. U prilog tome govori i godišnji izveštaj Stejt departmenta o terorizmu u svetu, u kojem se između ostalog navodi šta sve Kosovo preduzima u borbi protiv terorizma, a kao prepreka za bolju saradnju sa međunarodnim organizacijama navodi se činjenica da Kosovo nije članica UN, Interpola i Evropola zbog čega „Unmik i Euleks deluju kao posrednici, što usporava procedure i saradnju“.

Nicović kaže da ta situacija otkriva celokupno licemerje američke strane.

„Haradinaj, Tači, Kurti… svi oni imaju državne i političke funkcije, ali istovremeno rukovode delovima mafijaških organizacija koje kontrolišu Kosovo. Time što Kosovo postaje članica Interpola otvara se mogućnost da sadašnji šefovi tih političkih struktura na Kosovu mogu da znaju šta se dešava u svetu potraga kriminalističkih policija. To je paradoksalno jer će zahtevi evropskih policajaca prema Kosovu biti da se neko lice sa Kosova stavi na listu i isporuči za recimo ubistvo u Nemačkoj. Evropa je to shvatila i žestoko je bila protiv prijema Kosova u Interpol“, kaže Nicović za Sputnjik.

Naš sagovornik veruje da su ogromne šanse da će Kosovo u septembru biti primljeno u Interpol jer se vrlo retko dešava da Generalna skupština odbije nečije članstvo.

Podsećanja radi, Interpol je peta po veličini međunarodna organizacija po broju država-članica, posle Univerzalne poštanske unije, FIBA, Ujedinjenih nacija i FIFA. Ima 190 zemalja-članica i one mu obezbeđuju budžet od 59 miliona dolara. Sedište organizacije je u Lionu u Francuskoj.

(Sandra Čerin (Sputnik))

KOMENTARI3 komentara

 1. deda mraz says:

  I treba da ih stave jer su kriminalci koji ne postuju ustav Srbije.

  • Arsić says:

   I treba da ih stave samo neće jer i Dačić i Haradinaj i Vučić i Tači imaju istog gazdu koji će ih verovatno zajedno u paketu maknuti kada im više ne budu potrebni.

 2. Batina says:

  Kamo srece da se to desi, tek tad bi Srbija bila slobodna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *