ШТА СРБИМА ЗНАЧИ ВИДОВДАН? (ВИДЕО)

ŠTA SRBIMA ZNAČI VIDOVDAN? (VIDEO)

23 oktobra 2021

Kosovski boj, atentat na Franca Ferdinanda, koji je označio uvod u Veliki rat, ali i njegovo okončanje – važni su istorijski događaji, a iako ih dele vekovi, decenije i godine, svi su se dogodili na današnji dan – 28. juna. Spisak događaja značajnih za Srbe, vezanih za ovaj dan, tu se ne završava.

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI6 komentara

 1. Sekst Gramaticus says:

  Na Vidovdan, 28. juna 1168. godine, Danci predvođeni biskupom Absalonom i kraljem Valdemarom uništili su glavni centar slovenske religije, grad, tvrđavu i svetilište Arkonu, najsvetije mesto severozapadnih Slovena. Vidovdan, dan na koji se desila ova pošast po Slovene, izabran je namerno. To je bio praznik Svetog Vita Korvejskog, čime su hrišćanski pobednici želeli jednom za svagda da učine kraj kultu vrhovnog slovenskog boga Svetovida i da ga zamene praznikom hrišćanskog sveca, sličnog imena. Žitelji poražene države su preobraćeni u hrišćanstvo. Uspostavljena je monarhija na ostrvu pod danskim patronatom. Istorijska slika Lauritsa Tuxena iz 1894. godine označava ovaj, za Dance neobično važan istorijski događaj. Utemeljenje danske države počiva na slomu paganske Slovenske religije.Sloveni su se u to vreme zvali Srbi.

  • Kosovac says:

   @ Sekst Gramaticus, …..Znači, na Vidovdan su Biskup i Danski kralj pobili neke Srbe koji tada NISU bili hrišćani rimokatolici. I, kažeš, žitelji su preobraćeni u „rimokatoličko hrišćanstvo“. Ti kao potomak tih preobraćenih, došao si ovde da drviš o nekim Srbima za koje kažeš da su imali neku poganu Slovensku religiju, pa hajde da napadnemo malo i Pravoslavne. Pravoslavni su svi Srbi listom. Znači rešio si kao novoistoričar da se proslaviš, neka, a evo ja ću takođe da se proslavim, sa jednom čuvenom rečenicom od pre neki dan: „J.bo ti pas mater istoričarsku“.

  • Stefan says:

   Sloveni su kao pagani bili slabi kad su se krstili u Hristovo ime i postali pravoslavni dobili su svoj put i naznačenje a i državno utemeljenje i snagu.

 2. Gagi says:

  Srbima je Vidovdan nereca i stradanje, bar je do sada to tako bilo. Od Kosovskog boja kada smo na taj dan strasno postradali, nasi neprijatelji su to stradanje i taj dan zapamtili i uvrstili ga u svoje nove projekte obracuna sa Srbima. Svakako da su to ezoterijske namestaljke koje daju rezultate, kao sto je takodje bila ezoterijska namestaljka u Krajini gde je narod nesvesno poceo da se pakuje i bezi a da nisu imali nikakvu informaciju da je napad na Srbe poceo. Neko bi rekao da je narod nesto "osetio", ja bih rekao da su napravljeni uslovi da narod to "oseti". Bave se "nasi zapadni prijatelji" svim i svacim da bi postigli cilj, narocito je poznato koliko su se Hitler i njegova kamarila bavili ezoterijom. Ko je nama kriv sto u nasa slavlja nismo uvrstili dan poraza Napoleona, da taj dan proslavljamo uz narodno veselje, ciku i vrisku. Ah da, mi smo Rimska provincija koja ima svoje okupatorske namesnike, gde bi to smeli i mogli.

  • Stefan says:

   Okultizam vodi u pakao, pravoslavna hrićanska vera i evangelske vrline u raj!

 3. Kosovac says:

  Na Vidovdan 1847. godine, Vuk Stefanović Karadžić je napisao Predgovor za svoje ćirilićno izdanje Novog Zavjeta Gospoda Isusa Hrista. I rezervisao sebi mesto među nebeskim Srbima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *