ШТА СТЕ ВИ?

ШТА СТЕ ВИ?

17 јануара 2022

Америчка амбасада кроз своју кампању „Ви сте свет“ нема истинску потребу да нам укаже на јунаке наше прошлости, које смо ми, такви какви смо, наводно заборавили, него да кривотворећи наше хероје фалсификује и нашу прошлост, у нади да ће тако, орвеловским методом, преузети и нашу будућност.

Овај тужни покушај је прави доказ да је она глупост од тврдње да је и лоша реклама добра потпуно нетачна. Уместо да покажу да нису зли, овом кампањом Амери упорно доказују не само да су глупи, него да то мисле и за нас – рекао је поводом кампање „Ви сте свет“ америчке амбасаде у Београду један познаник који се озбиљно бави маркетингом. „По свему судећи, делује да људи знају занат, али недостаје једна ситница – искрена посвећеност резултату и клијентовим циљевима“, додао је. У маркетинг се не разумем и склон сам да му верујем да је тако када се ради о нечему што је искључиво реклама.Чињеница је да међу људима са којима контактирам ова кампања изазива више мучнину, него осећај захвалности Јенкијима што имају високо мишљење о нама и што нас храбре да и ми о себи тако мислимо, упркос свему. Као да нам је потребан њихов штамбиљ да бисмо знали ко смо и шта смо. Као да они имају ексклузивно право да издају лиценцу за то ко јесте, а ко није свет. Можда би неко свеобухватније истраживање у нашем народу показало другачије резултате, можда би се показало да је кампања усмерена на неку сасвим другачију циљну групу и да је у том сегменту друштва успешна. Мислим, међутим, да добро познајем свој народ и да је то просто немогуће. Да ће се на ту удицу упецати тек они малобројни, који су већ ухваћени у њихову мрежу.

Али шта је онда циљ? Уверен сам да Амери нису толико глупи, како то мисли познаник из „струке“, него да су покварени и препредени. Не мисле они да ће нас овом кампањом навести да их волимо, колико ће фалсификовати поруке и вредности које су нам оставили преци чију слику покушавају да прекроје по својој мери.

„Хиљаду пута поновљена лаж постаје истина“ реченица је која се сасвим погрешно приписује нацистичком министру пропаганде Јозефу Гебелсу и она је сама по себи доказ своје тачности. Истина је да је Гебелс рекао нешто слично, позивајући се на теорију о „Великој лажи“ коју је Хитлер изнео у свом Мајн кампфу дванаест година раније, али су обојица говорила не о себи и својим плановима, него су указивали на манипулативне технике својих непријатеља. Хитлер је говорио о Јеврејима, а Гебелс о Енглезима. Управо у овој техници се налази суштина кампање „Ви сте свет“. Није циљ да ми заволимо Амере, него да поверујемо у њихов опис наших хероја, јер нам га понављају из дана у дан, са изузетном упорношћу.

Најочигледнији фалсификат био је у срцу прошлогодишњег спота у којем нас подсећају на великог Борислава Пекића за којег нам, између осталог, кажу да смо га прогонили само зато што је желео да има право на слободу мисли, иако би га данашњи амерички корифеји код нас, како је то приметио књижевник и професор Слободан Владушић, „сасвим сигурно називали нацошем и фашистом“. Није у овоме фалсификат. У овоме се прикривено иза наводне поруке „ви сте свет“ у ствари крије порука „ви сте смеће“, јер сте таквог човека прогонили. Фалсификат је у томе што се, опет како је Владушић навео, „Пекићу приписују речи његовог јунака, Конрада Рутковског, поручника Гестапоа, кога писац сасвим сигурно није замислио као модел за опонашање, па се укидање прошлости рекламира као Пекићева (хуманистичка) идеја, а не као заповест нациста, односно антихуманиста“.

Ова двострукост налази се и у њиховим спотовима посвећеним нашем хероју Милунки Савић. Порука „ви сте свет“ врло свесно и намерно претворена је у ону горепоменуту кроз причу о томе како смо јој као народ били незахвални, па је била приморана да ради као обична „чистачица и крај живота дочекала у сиромаштву, заборављена од оних за чије се животе жртвовала“. Иако се наша држава најчешће, нажалост, према својим ветеранима није односила на доличан начин, ово просто није истина.

Не знам са ким су се аутори ове рекламе консултовали, али сви историчари које сам ја упитао о овоме су ми дали исти одговор – нити је била заборављена (све до доласка комуниста који су поред Пекића и Милунке прогонили и многе друге угледне и важне Србе), нити је била понижена недоличним послом, нити је умрла у некој недоличној беди за коју је одговоран српски народ.

Укратко, по завршетку Првог светског рата додељено јој је имање у Степановићеву крај Новог Сада, у Хипотекарној банци је радила као шеф чистачица (није могла добити виши положај због недостатка формалног образовања) за плату за коју историчари наводе да је била у нивоу лекарске, или инжењерске, од које је могла да сазида пристојну кућу на Вождовцу из које се у позној старости преселила у додељени стан у насељу Браће Јерковић. Пре Другог светског рата учествовала је у јавном животу и била врло радо виђени гост на многим државним, а посебно војним, светковинама.

Кривотворење поруке коју нам је оставила се налази у томе што покушавају да нам је представе као неког Владу Трифуновића, којег је мајка у војну каријеру испратила заветом да никог не убије (?!) и који се предао чим се запуцало, а не Милана Тепића спремног да за отаџбину убија и гине. Да је била таква, не би се као добровољац пријавила у балканским ратовима и не би на почетку Првог светског ишла чак до регента Александра инсистирајући да не буде болничарка, него да јој се да пушка, што је далеко од квазипацифисте каквом нам је представљају Амери.

И на крају, умесно би било да се ти службеници америчке амбасаде, пре него што почну да претурају по томе шта су радили „једни од нас“, замисле о томе шта су радили „једни од њих“, од покоља Индијанаца, преко атомских бомби, до дронова, а онда да схвате да ми нисмо и не желимо да будемо тај свет који су они.

(Филип Родић / Новости)

KOMENTARI20 коментара

 1. Gagi says:

  Valjda ce ovaj tekst procitati Kosovac i shvatiti zasto Srbi nisu u stanju da budu neki propali "svet" vec samo Srbi. Jesu dosuse Srbi svet,i to onaj svet koji je morao da bezi iz svoje drzave po celom svetu od ovih katolicko-komunistickih okupatora.

  • Косовац says:

   @ Gagi, …..Прочитао сам текст, ништа ново. Мада се слажем да о тој теми треба често писати. Теби сам држао доста предавања, али си мало од тога прихватио. Више си се приклонио погрешном мишљењу југоносталгичара Ристе. Нешто га нема Ристе, плашим се да није и њега поткачила корона. Јесте да Риста не признаје корону, али је заборавио да корона може њега признати. ………………..Срби су грешан народ, али су Срби Велики народ. Као Велики народ, нормално је да Срби буду нападани од свих гадова који су у служби антихриста. То је дефинисао и Син Божји Исус Христос; „Ако су сви против тебе, знај да си Ти у праву“. Немачко дете је једном рекло да када порасте хоће да буде Србин. Питали га зашто, а он каже: „Ви га бомбардујете, али се он упорно држи својих људских особина, сорошоиди му не могу ништа“. Заиста, ако узмеш карту Европе, па зацрниш оне државе које су бомбардовале Србе, остаће само један бео потез, СР Југославија, (и мала Швајцарска). Ако је карта цртана у размери, запрепастићеш се колико је Српски свет мала, али једина светла тачка у поробљеној Европи. Могао би да зацрниш и Америку, са Канадом, али се плашим да ће ти понестати црне боје. ………………..Данас је Крстовдан, велики празник. Косовци га зову и Нетка. И данас Црква свети водицу, која се рачуна исто као она од Богојављења.

 2. острогорски says:

  А где је, у томе, наш (у кам ударило) Нурсултан Александар (Скендер) Вучић. Зар нико не види у овом слуђеном, исквареном и рајинском српском народу, да нам је лично Он АВ, набацио клечку на вратове и, безобразно, лично врти, на свим ТВ програмима, ону одвратну фашистичку антисрпску пропаганду - ВИ СТЕ СВЕТ.

 3. Ovcoizovani covid idioti says:

  Prokleti amerikanci,prokleta amerika,prokleto anglosaksonsko, germansko i jevrejsko smeće, sve su to genocidaši,lopovi i ubice, od kad postije do danas. To smeće je PARAZIT na Zemlji. A sa parazitima se zna koji je tretman. Sloveni i Kinezi moraju zavladati, NEMA DRUGE.

  • Željko says:

   Da vas napomenem zaboravili ste nas vaše susjede u tom nabrajanju, pripadniče naroda koji odrasta, živi i umire u mitovima, narodnim predanjima i legendama! Samo da se ne probudite u granicama sanstefanske Srbije uskoro?!

 4. Dragan Pik-pantalon says:

  Tepić nije ubijo za i po otadžbini već kod komšija.

  • Velika Metla says:

   Драган, чудно је да ви не волите комунистичку титоистичку Југославију ( нисам је ни ја волео )али зато волите, обожавате, комунистичке титоистичке границе. Тепић је као припадник ЈНА само бранио своју државу и своје војнике, како официру и приличи.

   • Mussa Kessedžija says:

    Trabunjate. Trepić je bio zlikovački pravoslavni Turčin, smrad koji je razarao u tuđem dvorištu. Uskoro ćete svi u BiH na traktore pa u otadžbinu.

    • Косовац says:

     @ Mussa Kessedzija, …..Ћибе, муслиманско псето.

 5. VRSK says:

  Ko nam je predsednik nije ni čudo šta nam se dešava i šta će nam se dešavati.

 6. Darko says:

  Читам коментаре о председнику. Нисам његов обожаватељ али кад погледам како је стао иза Новака у овој ситуацији не знам шта да кажем. Где су сад сви ти Србимкоји су бољи од њега? Где су ти опозициони политичари да га подрже? Где су ти политичари да поведу народ да дочекају Новака.нигде. Забили се у своје мишије рупе. Можда ово Вучић ради због избора, можда због рејтинга, није битно. Он је то урадио. Он је рекао да је то била и психичка и физичка тортура, да је то лов на вештице. Нема везе који су мотиви, питање је где су други. Питање је где су наши тенисер који су остали у аустралији, да су људи по почетку турнира би рекли, хвала али не хвала. Толико наших спортиста и спортских савеза што се не оглашавају. Огласио се Изнер, Кириос, Тенис, а наши. Е па да вам кажем ове рекламе америчке амбасаде пале баш код ових који се не оглашавају, то су што би наш народ рекао јајаре и ништа друго. Ради ових амери праве рекламе!

  • MIKI says:

   Bravo Darko. Realna politika se ne vodi pukim navijanjem. Mogu ja navijati za Rusiju i Kinu koliko hoces. Budete li rusili AV vrli globalni svet ce zasigurno na vlast dovesti one koji navijaju za Amere, Nemce (EU) i Engleze. A ovi rusofili nece ni trepnuti. Veruj mi.

  • Penzioner says:

   Darko, čime je to predsednik podržao Novaka? Time što je izjavio da je razgovarao telefonom s Novakom u vreme kad ni njegovi roditelji to nisu mogli jer mu je bio oduzet telefon. Time što je izjavio da je Đoković najbolji, ili među najboljima. Đoković je trenutno najbolji, a ne među najboljima. Time što ga je dočekao na aerodromu, isto kao i opozicioni političari koje ti pominješ. Da nije možda uložio protestnu notu ambasadoru Australije u Beogradu? Da nije pozvao našeg ambasadora u Australiji, kojeg i nema? Kad već pominješ naše sportiste zar nisi video da je nasred teniskog terena Dušan Lajović razvio zastavu Srbije? Znaš li da su ga podržali i fudbaleri i Ivana Španović? Znaš li na šta su se pozvale sudije koje su donele onako sramnu odluku? Pozvale su se na izjave Ane Brnabić i dr. Kona da je Đoković antivakser. To su oni znali odavno. Još jedna stvar u ovom sporu je veoma bitna. Đoković je podržao proteste protiv Rio Tinta, a to je australijsko - engleska kompanija. Nisam se ja javljao iz Londona sa izjavom da vodim pregovore sa Rio Tintom već Ana Brnabić. Ako ne znaš šta bulazniš onda bar ćuti.

  • Nebeska Srbija says:

   Taj isti koga branis ili sta god je trebao da uruči protestnu notu australijskom ambasadoru npr.Ili da kontaktira naseg ambasodara tamo-a,da,MI NEMAMO AMBASADORA U AUSTRALIJI,tako da-sem sto je,sirotan,morao da ustupi svoje vreme na TV-u Novaku,ja zaista ne vidim kako je on pomogao,sem izjavom.

 7. Јеврем says:

  Мени смета што не разумем у тексту шта је КРИВОТВОРЕЊЕ осим ако аутор није мислио на ФАЛСИФИКОВАЊЕ... Пречесто и превише је сличних речи за које сам уверен да су намерно "случајно позајмљене" па самим тим и аутор долази у позицију да се поистовећује са појавом која је предмет његове оправдане критике...

 8. Kosovac says:

  Ja sam budala koja je prodala srbiju na kosovu pa sada i ovde vama prodajem neke imbecilne komentare.... Valja se.

  • Косовац says:

   @ …..Ево видим један се ваља да ти ј.бе мајку кроасанску.

 9. Miodrag ovdašnji says:

  Nije problem američka ambasada. Problem je uređivačka politika naših televizija koje to puštaju. Mi njihovu ambasadu ne možemo da kontrolišemo šta, kako, piše, ili snima o nama, ali bi trebalo da na našim televizijama Naši urednici provravaju šta se pušta u eter.

  • Косовац says:

   @ Miodrag ovdаšnji, …..Нити је то наша телевизија, нити су то наши уредници. Наше је само то да их Ми плаћамо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u