ŠTA ŠVAJCARCI ZNAJU? – Švajcarska vojska se priprema za nemire u Evropi

ŠTA ŠVAJCARCI ZNAJU? – Švajcarska vojska se priprema za nemire u Evropi

29 decembra 2013

41964995-15306486Švajcarska nije članica Evropske unije, niti evrozone, švajcarska armija se zbog krize u evrozoni i brojnih demonstracija protiv mera štednje priprema za moguće nemire, piše bečki dnevnik “Standard”.

Vojna vežba “Stabilo Due”, koja je sprovedena prošlog meseca sa 2.000 vojnika, trebalo je da osigura da armija može, ukoliko to bude potrebno, brzo reagovati na interne nemire ili potencijalnu navalu izbeglica iz zemalja kao što su Grčka, Španija, Italija, Francuska i Portugalija.

U manevrima su učestvovali pripadnici pešadije, ali i vojna avijacija i specijalne jedinice.

Ministarstvo odbrane Švajcarske polazi od toga da će njene snage narednih godina biti potrebne, jer će bezbednost u zemljama, koje su trenutno primorane na štednju, drastično opasti, pošto neće biti novca za vojsku.

„Ako se te zemlje više ne budu mogle braniti, situacija u čitavoj Evropi će se zaoštriti „, rekao je ministar odbrane Uli Marer vojnom časopisu “Švajcarski vojnik” (Shweizer Soldat).

Načelnik generalštaba Andre Blatman želi do decembra da uputi zahtev za stacioniranje dodatnih 1.600 vojnika na aerodromima, industrijskim zonama i ispred međunarodnih organizacija, tvrdi “Standard”.

Stranka Zelenih kritikuje ovo delovanje vojske i ocenjuje da Ministarstvo odbrane koristi nestabilnost u Evropi kao paravan za jačanje uloge vojske i delovanje protiv sopstvenog stanovništva.

Jozef Lang iz stranke Zelenih je mišljenja da bi Švajcarska mogla biti suočena sa nemirima kao u Grčkoj i Španiji, a grupa “Švajcarska bez vojske” smatra da vojska traži zadatke kako bi opravdala postojanje.

U Švajcarskoj bi, kako se očekuje, naredne godine moglo doći do referenduma o ukidanju vojne obaveze. Zasad, u Švajcarskoj građani imaju petomesečnu vojnu obavezu uz godišnje kurseve obnove znanja.

Trenutno švajcarska vojska broji 200.000 vojnika i time je, po broju stanovnika od oko osam miliona, najveća u Evropi

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *