Шта све чека Србију следећих 30 дана!?

Šta sve čeka Srbiju sledećih 30 dana!?

13 juna 2015

03_620x0  4354Srbija će u narednih mesec dana biti izložena žestokom spoljnopolitičkom pritisku, a naći će se pred opasnim izazovima od čijeg razrešenja zavisi politička stabilnost naše zemlje i čitavog regiona!

Kosovski pregovori i obeležavanje zločina u Srebrenici uvezaće se u naizgled nerazmrsiv politički čvor, a raspetljavanje zavisi od međunarodnih faktora, regionalnih partnera, ali i od Beograda.

Konkretno, pred premijerom Aleksandrom Vučićem možda su do sada i najkomplikovaniji pregovori sa predstavnicima kosovskih Albanaca u Briselu.

Praktično, 23. juna trebalo bi da se postignu konačni dogovori o telekomunikacijama, energetici, uklanjanju „Parka mira“ na mostu preko Ibra i o formiranju ZSO.

Priština bi, dakle, morala da pristane da srpska zajednica sa KiM zadrži sadašnji način telefoniranja sa centralnom Srbijom, da se postigne dogovor za „Valač“ i „Gazivode“, da se park u Kosovskoj Mitrovici pretvori u šetačku zonu i da se uvaži dogovoreni status ZSO, a da to ne bude NVO, kako zamišljaju Albanci.

U pripremu pregovora, navodno, aktivno su uključene vodeće zemlje EU, ali i Amerikanci vrše pritisak na Prištinu na popuštanje oko ZSO.

Od epiloga novog briselskog obaranja ruku zavisiće i dometi predstojeće posete nemačke kancelarke Angele Merkel koja će 8. i 9. jula biti u Beogradu. A stav Berlina presudno će uticati na odluku o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja sa EU.

Paralelno s novim kosovskim iskušenjima, otvoriće se i krupna politička igra oko jubileja u Srebrenici. Britanci pripremaju rezoluciju o srebreničkom genocidu, a Rusija bi mogla da stavi veto na taj dokument pred SB UN.

Taj novi hladnoratovski duel Zapada i Moskve praktično će se opet prelamati preko Beograda. Jer, naši zvaničnici naći će se pred rizikom opasne konfrontacije sa SAD i EU (kojoj država stremi), ukoliko se otvoreno zahvale Rusiji i osude rezoluciju.

Uoči srebreničkog jubileja, teledirigovano se zaoštravaju i odnosi Srba i Bošnjaka. Jer, hapšenje Nasera Orića očigledno je tempirano baš sada, pošto on za Srbe predstavlja simbol zločinca, a za Bošnjake oslobodioca. Tako je Beogradu u ruke uvaljen novi vruć krompir pred „srebrenički test“.

U tim okolnostima, sve su jači pritisci i da srpski premijer poseti Srebrenicu 11. jula, kada bi u Potočare, između ostalih, trebalo da stignu i Bil Klinton i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Pored svega, u Beogradu će na Vidovdan biti podignut spomenik Gavrilu Principu, što bi takođe moglo da zažulja neke u regionu ali i na Zapadu. Regionalne potrese upotpuniće verovatno i nove turbulencije u Makedoniji, kao i stalni udari na Dodika i opstanak RS.

KALENDAR DOGAĐAJA

21. jun – Dan sećanja na žrtve u NDH logoru u Jadovnom

23. jun – Ključni pregovori Beograda i Prištine u Briselu

26. jun – Premijer i ministri sa predstavnicima MMF

28. jun – Podizanje spomenika Gavrilu Principu u Beogradu

8-9. jul – Angela Merkel u zvaničnoj poseti Srbiji

11. jul – Obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici

KOMENTARI2 komentara

  1. teletabis says:

    Pa postoji jedno jednostavno rešenje. Svi znamo da naš Vučko radi 26 sati dnevno već treću godinu. Da naši ministri skapavaju na poslu već godinu dana. Svi oni su tako umorni da više nisu u stanju da donose prave odluke (mada ih ni do sada nisu donosili). Svima njima treba odmor. Idite i odmorite se jedno dva meseca, biće bolje i vama i Srbiji.

  2. Robert Lucas says:

    https://shariaunveiled.wordpress.com/2013/11/28/the-truth-behind-the-genocide-in-srebrenica-what-the-west-doesnt-want-you-to-know/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *