Šta sve krije dokumentacija Šarićevog klana?

Šta sve krije dokumentacija Šarićevog klana?

27 marta 2014

Darko-Saric-11-2403-2014_620x0U tom dokumentu pobrojane su isplate optuženima, troškovi za kupovinu balona za pakovanje kokaina, kupovinu čamaca, nepromočivih torbi, kao i različiti nadimci i brojevi telefona.

U nastavku suđenja Darku Šariću i pripadnicima njegove kriminalne grupe za šverc kokaina, danas je u Specijalnom sudu u Beogradu Tužilaštvo predstavilo dokumenta zaplenjena kod Šarićevog brata od tetke, Željka Vujanovića, za koja tvrdi da prikazuju prihode i rashode te kriminalne grupe.

„Ovo je jedan od najrelevantnijih dokaza, jer pokazuje prihode od kokaina, odnosno pravo knjigovodstvo kriminalne grupe“, rekao je zamenik tužilaca za organizovani kriminal Saša Ivanić.

Prema njegovim rečma, samo od avgusta 2007. do marta 2008. godine od prodaje kokaina grupa je zaradila 47 miliona evra. Taj novac, kako je naveo tužilac, prema dokumentaciji poslao je „Čupavac“ – jedan od nadimaka optuženog Milana Milovca koji je bio zadužen za Italiju.

Na suđenju su prikazani i papiri koji, prema stavu tužilaca, pokazuju troškove kriminalne grupe koja je u Agentini sačinjavao svedok saradnik Draško Vuković.
U tom dokumentu pobrojane su isplate optuženima, troškovi za kupovinu balona za pakovanje kokaina, kupovinu čamaca, nepromočivih torbi…

Piše da je grupa u Argentini kupila 1.131 kilogram kokaina za 4.550.000 evra. Tužilac je predstavio i šifranik koji je u komunikaciji koristila Šarićeva grupa, iz kog se mogu utvrditi, kako je naveo tužilac, brojevi mobilni telefoni koje su koristili.

Tužilac je predstavio i pojedine nadimke optuženih, pa je tako Šarić bio Pop i Zoki, Anastasije Martinčić – Mali, Bond i Nindža, Željko Vujanović – Mečka i Ket, a Miloš Cajić – Jorgos.

Za reč se javio optuženi Željko Vujanović, tvrdeći da je sada svima jasno, a i tužilacu, da novac nikada nije bio kod njega i da nikoga nije isplaćivao.
„Sve ovo jasno dokazuje da sam ja bio samo usputna stanica za prenos informacija od tačke A do tačke B. Tu se tačno vidi šta sam ja radio“, rekao je Vujanović.

On je ustvrdio da nikada nije znao ko mu šalje poruke, već da je samo prenosio ono što mu je rečeno.

„Na svim papirima gde je moj rukopis vidi se da sam ja to prepisivao. Ja sam i ranije u svojoj odbrani rekao da nije tačno da sam poruke slao Darku Šariću, nego Goranu (Sokoviću koji je drugooptuženi i nalazi se u bekstvu)“.

Vujanović je napomenuo da je neke od prikazanih papira dobio od optuženih Vorotovića i Rakića.

Tužilac Ivanić predstavio je danas i nepotpisano pismo nađeno kod Vujanovića, navodeći da ne zna ko je autor, ali da ono dokazuje pripremu za prebacivane oko dve tone kokaina.

Pismo govori o problemima koje je imala grupa sa prebacivanjem dve tone kokaina u septembru 2009. koje su kasnije otkrivene u Urugvaju, precizirao je tužilac.

„Beranac zna više od svih njih, jer sam ih ja istestirao na sastancima, kakva je fukara to me sada ne zanima. Samo hoću da se završi posao…“, navodi se u pismu, a spominju se i Džoni, tačka A i tačka B, Nindža…

Tužilac je podsetio da je svedok saradnik Draško Vuković ranije rekao da je Nindža Anastasije Martinčić, na čijoj je jahti zaplenjen kokain u Urugaju u oktobru 2009.

Vuković je rekao i da se sastao sa Šarićem i da je od njega tražio 1,2 miliona evra za to što je uradio, podsetio je tužilac.

Advokat Marko Kljajević reagovao je na taj dokaz, tvrdeći da anonimno pismo koje tužilac predstavlja ne može da bude dokaz prema Zakoniku o krivičnom postuku.

Međutim, Sudsko veće sudije Siniše Perovića nije prihvatilo njegovu primedbu i dozvolio je tužiocu da nastavi.

Darko Šarić prvi put se pred sudom pojavio u ponedeljak i negirao da je droga njegova, tvrdeći da mu je postupak za krijumčarenje kokaina i pranje para montirao bivši režim da bi sakrio svoje mahinacije.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *