Šta sve može da se desi na srspkoj političkoj sceni rekonstrukcijom Vlade Srbije

Šta sve može da se desi na srspkoj političkoj sceni rekonstrukcijom Vlade Srbije

23 jula 2013

Vucic Dacic DinkicPiše: Jovan Ličina

U osvit godišnjice Vlade Republike Srbije, njen prvi potpredsednik Aleksandar Vučić pokrenuo je rekonstrukciju. Ukoliko se obistine najave prvog potpredsednika i promene u Vladi ne budu fasadne, svaka od članica vladajuće koalicije će se naći pred izazovima. Iskušenje se ukratko se ogledaju u sledećem: kako se postaviti prema najavljenoj rekonstrukciji i, sa druge strane, prema potencijalnim vanrednim izborima.

Srpska napredna stranka

Trenutno najpopularnija stranka u Srbiji na majskim izborima prošle godine osvojila je 24.04% glasova građana, što je za samo dva procentna poena više od drugoplasirane Demokratske stranke.

Godinu dana od preuzimanja vlasti, istraživanja javnog mnjenja pokazuju mnogo veći rejting stranke i još veću popularnost njenog lidera, Aleksandra Vučića. Srpska napredna stranka kontroliše većinu medija, drži monopol nad borbom protiv korupcije, a njen lider, iako formalno ministar odbrane, nezaobilazan je činilac u gotovo svakom dnevno-političkom dešavanju. SNS drži osam ministarstava u Vladi Republike Srbije.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić i Glavni odbor stranke suočavaju se sa nekoliko izazova.

Ukoliko rekonstrukcija Vlade i pored pompeznih najava ne bude motivisala koalicione partnere da nešto važno menjaju, predsednik SNS-a će se suočiti sa pitanjem da li je pametnije optužiti koalicione partnere za neiskrenost i politikanstvo i raspisati vanredne izbore. Da bi se odlučili na ovaj korak, u SNS-u moraju da budu sigurni da će trenutni rejting, popularnost lidera, agresivna kampanja vođena putem medija i nesumnjiva moć koju pruža upravljanje nad ogromnim delom policijsko-obaveštajnog aparata, biti dovoljni da stranka zabeleži rezultat iznad 45%, koji je dovoljan za samostalno formiranje Vlade.

Sa druge strane, lideru SNS-a je sigurno još uvek u sećanju dugogodišnji boravak u opoziciji na svim nivoima, iako je Srpska radikalna stranka beležila najbolje rezultate na izborima. Takođe, ne treba smetnuti sa uma da je republička vlast ono što održava naprednjake, sa obzirom da sledeće dve najvažnije celine, Vojvodinu i Beograd, kontroliše Demokratska stranka. I pored ozbiljnih pokušaja, SNS nije uspeo da preuzme vlast ni u jednoj od te dve jedinice. Izbori bi, prema tome, bili mnogo veći rizik nego što se u javnosti pretpostavlja.

Drugi iazov može da bude utisak da Srpska napredna stranka nije jedinstvena celina. Dosta se pisalo o tinjajućem sukobu između Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Lider stranke bi mogao da iskoristi rekonstrukciju i obračuna se sa Nikolićevim kadrovima u Vladi Republike Srbije i tako dodatno učvrstio svoju poziciju unutar stranke. Pretpostavka je da bi u tom slučaju u rekonstrukciji bili zamenjeni ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević. Međutim, Tomislav Nikolić i dalje poseduje značajan uticaj unutar stranke, pa bi ovakav potez bio visokorizičan.

Socijalistička partija Srbije

Nijedan političar u Srbiji nije bio srećniji od Ivice Dačića kada su 6. maja prošle godine objavljeni rezultati parlamentarnih izbora. Ne mogavši da skine osmeh sa lica, Dačić je šeretski poručio da se još uvek ne zna ko će biti predsednik Srbije, ali je poznato ko će biti premijer. Godinu dana kasnije, pitanje je da li bi se ponovo smejao. Socijalisti nisu naučili lekciju od Koštunice koji je po svaku cenu želeo da bude premijer i pored mnogo slabijeg rejtinga od tadašnjeg predsednika najveće stranke u Vladi, Borisa Tadića. Dačić je, kao i nekad Koštunica, u manjini u Vladi koju formalno vodi.

SPS drži Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo saobraćaja i veza. Sva četiri ministra su iskompromitovana u javnosti posle brojnih afera koje su žestoko potresle socijaliste.

SPS se nalazi u kompleksnoj situaciju.

Budući da se pretpostavlja da SNS i SPS crpu glasove iz biračkog tela koje odlučuje za koga će glasati po sličnim kriterijumima, čini se da je pozicija SPS-a nezgodna usled porasta rejtinga naprednjaka. Međutim, ono što za socijaliste predstavlja veliku prednost prilikom svakih pregovora sa glavnim koalicionim partnerom, jeste to što u Beogradu pružaju podršku gradonačelniku iz Demokratske stranke, i drže SNS u opoziciji. Time sprečavaju Srpsku naprednu stranku da raspiše izbore na svim nivoima i u potpunosti kapitalizuje svoj rejting.

Uočljivo je ćutanje Ivice Dačića i nepreuzimanje bilo kakve odgovornosti niti okrivljavanje ministara iz njegove stranke za bilo koju od grešaka. Takav stav je posledica odnosa u stranci. Dok je Aleksandar Vučić neprikosnoven u redovima SNS-a i može sebi da dozvoli da javno kritikuje svoje ministre, to se za Ivicu Dačića ne može reći. Vidljivo je izostajanje Branka Ružića, predvodnika „novog talasa“ socijalista i predsednika Izvršnog odbora stranke, iz bilo kog oblika izvršne vlasti, čime sigurno nije zadovoljan. Takođe, iako to u javnosti nije toliko uočljivo, unutar stranke je veoma jaka takozvana stara garda. Predstavnici stare garde u Vladi su Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović.

Žarko Obradović je zamenik predsednika stranke, ali i čovek koji se bavi unutarstranačkim kadriranjem. To problem Ivice Dačića dovodi do usijanja. Kao jedan od svega četiri ministra, ima veoma mali manevarski prostor. Da bi SPS održao privid iskrenosti, Dačić bi morao da promeni barem jednog od kompromitovanih predstavnika stare garde, čime rizikuje da sebi iskopati jamu u stranci.

Ujedinjeni regioni Srbije

Jedno od većih iznenađenja prošlogodišnjih pregovora bilo je uvođenje Mlađana Dinkića i Ujedinjenih regiona Srbije u kombinatoriku oko sastava Vlade od strane SPS-a. I pored toga što URS nije potreban za većinu u Skupštini, Dačić je prešao preko ranijih neslaganja sa Dinkićem, uz izgovor da SPS i URS imaju istu agendu, te da zajedno čine kontrateg SNS-u. Naprednjaci su iznenađujuće lako prihvatili novog partnera, iako su na njemu maltene gradili negativnu kampanju. Malo upućeniji cinici zaključuju da to nije toliko rezultat promene mišljenja partnera o Dinkiću, koliko uticaj pojedinih stranih centara moći sa kojima je Dinkić izgradio poverljive odnose tokom godina.

Ujedinjeni regioni imaju tri člana Vlade, a Dinkić je već izrazio mišljenje da oni odlično obavljaju svoj posao u datim okolnostima, te da URS neće ništa menjati. Poznajući Dinkićevu pregovaračku „uzmi ili ostavi“ tehniku, ili će i nakon
rekonstrukcije Vlade URS-u ostati tri ministarstva, ili ga više neće biti u Vladi. Moguće je i da će SNS pokušati da od Dinkićevog ministarstva iščupa i eventualno izdvoji deo nadležnosti. Pri tome bi SNS imenovao ministra privrede, koji će otvarati svaku fabriku, dok bi Dinkiću ostalo Ministarstvo finansija, da oporezuje i finansijski disciplinuje siromašne građane. Dinkić se tome opire. Međutim, on nema apsolutno nikakav ucenjivački kapacitet, s obzirom da skupštinska većina ne zavisi od njegovih poslanika. Takođe, URS je već izgubio Zaječar, jedno od svojih najjačih uporišta. Sličan scenario je veoma moguć i u Kragujevcu. Pitanje je i da li bi URS mogao da pređe cenzus ukoliko bi se održali vanredni izbori. Prema navedenom, Dinkić se nalazi u krajnje nepovoljnoj situaciji. Međutim, ne bi bio prvi put da izađe kao pobednik, iako je već viđen kao deo političke istorije.

Ostalo

Ministri iz malih stranaka koji drže resore u Vladi su Jovan Krkobabić, Velimir Ilić i Rasim Ljajić. Tu je i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin. Nabrojani akteri nemaju ucenjivački kapacitet, niti političku volju da se mešaju u rekonstrukciju Vlade.

Šta je izvesno

Kakav god da bude rezultat rekonstrukcije, jasno će pokazati položaj snaga aktera u Vladi Republike Srbije. Ono što je sigurno, ona će biti samo uvod u pravu rekonstrukciju, onu stranačka. U srpskom političkom sistemu, koji je duboko partokratski, čak i Vlada je poligon za pokazivanje mišića unutar stranke.

(Srpski akadmeski krug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *