Шта све можеш кад си у ЕУ

Šta sve možeš kad si u EU

7 septembra 2015

Aleksandar-Apostolovski-velika 5678Piše: Aleksandar Apostolovski

Valjda se podrazumeva da evropske vrednosti važe samo za one koji ka toj Evropi teže. Pokazalo se da EU vrši monitoring, skrining i sprovodi ostale disciplinske mere briselske birokratije, mahom nerazumljive rabote, samo nad kandidatima za članstvo. Tako su i naši političari drhtali, sve dok nisu isporučili sve optužene Hagu. Potom su drhtali zbog otopljavanja odnosa s Prištinom. Drhte i zbog parade ponosa… Međutim, za zemlje članice pravila su daleko labavija. Tolerišu se otvoreno ksenofobične antiislamske izjave i postupci.

Nije li tipičan primer za to mađarski premijer Viktor Orban, koji ima izuzetno tvrd stav prema takozvanom migrantskom pitanju i ne libi se da, osim građevinskih radova na granici sa Srbijom, ulazi i u lingvističke avanture koje su, kako verujemo mi, naivni, van briselskog carstva, daleko ispod svakog praga političke korektnosti.

Tako Orban izjavljuje da priliv izbeglica podriva hrišćansku Evropu. Komentarišući fotografiju utopljenog dečaka na turskoj plaži koja je uznemirila i uplakala čitav svet, Orban je hladno rekao da to nije moralni argument da se vrata Evrope otvore za izbeglice. Da li je, međutim, Orban usamljen u takvim razmišljanjima? Ili su pravi briselski igrači iza zavese izabrali Viktora da, kao divlji, neposlušni momak na granici Unije, bude njihov trbuhozborac? Dok se Viktor naročito ističe, oni iskazuju samilost prema migrantima.

Zaista, šta sve možeš kada si u EU? Upravo smo svedoci kako države EU nemaju ni trunke skrupula da majke sa decom bacaju na bodljikavu žicu ili da ih ubacuju u pretrpane vagone, kao u filmovima o holokaustu.

Dok se Orbanovi ispadi tretiraju kao nestašluci, zamislimo samo šta bi uradili Aleksandru Vučiću kada bi samo i prošaputao ono što Orban o migrantima viče na sav glas. Verovatno bi istog časa Vučića prikazali kao vukodlaka, a njemu naklonjeni evropski lideri, umesto da mu otvore poglavlja, otvorili bi novinsku dokumentaciju iz vremena kad je bio generalni sekretar radikala. Na packe zbog nepoštovanja evropskih humanističkih vrednosti navikla je, uostalom, cela srpska politička zajednica, bez obzira na boju dresova koje nosi.

Za ono što se toleriše kao Orbanova uobičajena dnevna porcija nekorektnih izjava, lideri zemalja kandidata bili bi stavljeni na stub srama, žigosani zbog skandaloznog i nedopustivog nepoštovanja „evropskih humanitarnih standarda i ljudskih prava”. Ili tome slično.

I Hrvati su, dok su bili kandidati, imali daleko bolji odnos prema Srbima, naročito u vreme desničarske vlade Ive Sanadera. Od kada su u EU, ponašaju se sasvim opušteno. Tompson je postao državni pevač, u Vukovaru je zabranjena ćirilica, čak se razmišljalo o ustaškom pozdravu u hrvatskoj vojsci.

Shvatili su poentu: ko jednom uđe u EU, nema mu izlaza.

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. mija says:

    Budući da ja nemam nameru ni želju da bilo koga kinjim (kao Hrvati Srbe), nemam šta da tražim u EU. A čak i da mi je do toga stalo, ne bih želeo da udjem u EU i to bi mi opet davalo odrešene ruke.

  2. Mile says:

    Nemoj samo Vucica da zalis molim te.Nije Orbanu ni do kolena(fizicki da).Samo sta je uradio sa stranim bankama i MMF-om pa dosta za njegov narod.

  3. vuk SAMOTNJAK says:

    NOVINARCICU, OBJASNI TI NAMA , UMNA GLAVO ZASTO TVOJ PREMIJER NEMA ALTERNATIVU EU, KADA TAKO STVARI STOJE? HOCES DA JA SAMO POCNEM? EVO: PRVO ZATO STO SU LJIGAVOG VUCICA S KOJIM SE TI LJIGAVI POISTOVECUJES (KAO I VECINA NEPISMENIH PODANIKA), NA VLAST DOVELI TI KOJI ZAGOVARAJU TZV. EVROPSKE VREDNOSI (RATOVI, RAZARANJA, PLJACKE, SANKCIJE......) DA RAZORI SRBIJU ZA SVA VREMENA, DA SE NIKAD VISE NE OPORAVI. DRUGO; CIK TI NASTAVI AKO IMAS MUDA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *