Шта све Руси лече сенфом?

Šta sve Rusi leče senfom?

24 februara 2018

U Srbiji – u jelovniku, u Rusiji – na lekarskom receptu! Senf je poznat u svetu kao gurmanski začin, ali ga Rusi koriste kao efikasnu zaštitu od različitih bolesti. Gorčičnici, odnosno oblozi od senfa izlečili su od prehlade mnoge generacije Rusa. Provereno „bakino“ sredstvo još uvek nadmašuje po popularnosti čak i najsavremenije antibiotike.

Preventiva protiv raka

Kada stranci vide u ruskim apotekama listiće kartona premazane senfom, oni se čude: „šta je to i čemu služi?” A Rusi, s druge strane, se pitaju: „zašto je u Evropi skoro nemoguće pronaći gorčičnike – prirodno, jeftino i u isto vreme efikasno sredstvo protiv prehlade i drugih oboljenja?”

Gorčičnici su oblozi od senfa, koji Rusima zamenjuju ogromni arsenal lekova. O isceljujućim svojstvima senfa znali su još stari Rimljani. Oni su pravili ovaj pikantan začin od slačice – biljke, koju u narodu takođe zovu gorčica ili gorušica. Drevni lekari su često koristili senf kao sredstvo protiv kašlja, bolesti creva i krvotoka. Savremena istraživanja su potvrdila da ovaj gurmanski dodatak zaista blagotvorno utiče na zdravlje: on normalizuje cirkulaciju krvi, poboljšava probavu, ima antiseptično i protivoupalno dejstvo. Osim toga, senf smatraju preventivnim sredstvom protiv kancera.

Spolja i iznutra

Senf je skoro univerzalan lek jer se koristi i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Još u prvom veku nove ere veliki grčki lekar i naučnik Dioskoridis (koji je prvi smislio termin „anestezija“) je preporučivao pacijentima obloge od senfa kao najbolje sredstvo protiv bolova u mišićima.

Još 1866. godine, francuski farmaceut Žan-Pol Rigolo je napravio prvi standardni gorčičnik – kartonski kvadratić, premazan slojem senfa. Iako je u Evropi tokom 20. veka ovo lekovito sredstvo bilo nezasluženo zaboravljeno, u Rusiji su gorčičnici postali veoma popularni. I danas se oni mogu pronaći u svakoj kućnoj apoteci. Zbog velike potražnje, ruske fabrike proizvode godišnje desetine miliona gorčičnika – i u klasičnom obliku i u moderniziranoj varijanti, koja predstavlja papirnu kesicu, napunjenu prahom od senfa.

Šta sve leči gorčičnik

Lekoviti efekat gorčičnika se postiže zahvaljujući sinigrinu – aktivnoj supstanci, koju sadrže semenke slačice. Sinigrin izaziva peckanje kože i obezbeđuje dotok krvi ka bolnom mestu, smanjujući upalu.

Rusi najčešće koriste gorčičnike kao prvu pomoć kod prehlade. Oblozi od senfa dobro pomažu u lečenju kašlja, bronhitisa i upale pluća.

Osim toga, gorčičnici normalizuju krvotok i zato se preporučuju za regulisanje pritiska i ublažavanje migrene. Oni takođe olakšavaju stanje pacijenata, koji pate od osteohondroze – bolesti, poznate kao „koštana smrt“.

Gorčičnici efikasno pomažu kod reume i neuralgije. Pored toga oni su nezamenljivi u slučaju istezanja tetiva i bolova u mišićima.

Iako se u Srbiji gorčičnici ne prodaju u svakoj apoteci, nije teško napraviti njihov analog u kućnim uslovima.

Kako napraviti gorčičnike

Jednu supenu kašiku mlevene slačice (ljutog senfa u prahu) pomešajte sa jednom supenom kašikom brašna ili skroba. Dodajte u smesu malo tople vode i dobro sve umutite dok ne dobijete konzistenciju paste. Nakon 30 minuta premažite ovom masom komadić tankog papira ili tkanine dimenzije 10h12 centimetara. Pokrijte sloj paste od senfa još jednim komadom papira ili tkanine. Gorčičnik je gotov.

Kako stavljati gorčičnike

Umočite gorčičnike u toplu vodu (40-45 stepeni Celzijusovih) i stavite ih na kožu. Pokrijte se jorganom i sačekajte od 5 do 15 minuta. Nakon toga skinite gorčičnike i obrišite kožu suvim peškirom. n

GDE NA TELU STAVITI GORČIČNIKE

Kod kašlja, bronhitisa ili upale pluća stavite gorčičnike na leđa, izuzev oblasti kičme i srca.

Kod upale grla stavite gorčičnike na prednju stranu vrata.

Kod migrene stavite jedan gorčičnik na potiljak.

Kod hipertenzije stavite gorčičnike na pete ili na nožne listove.

Kod neuralgije, upale i istezanja tetiva stavite gorčičnike na bolno mesto.

Kod prehlade stavite gorčičnike na tabane, navucite čarape i ostavite ih celu noć.

KADA SE GORČIČNICI NE PREPORUČUJU:

* kod tuberkuloze ili kancera;

* kod otvorenih rana i čira na koži;

* u slučaju, kada je temperatura pacijenta veća od 37,5 stepeni Celzijusovoih;

* u trudnoći;

* ako dete ima manje od šest godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *