ШТА ТО АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ? ЕУ је хтела мир на Балкану, али…

ŠTA TO AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU? EU je htela mir na Balkanu, ali…

30 decembra 2017

Evropska unija očekivala je da će dogovor u vezi granica na Balkanu biti model mira, ali da se onda sve urušilo, ocenio je „Njujork Tajms“.

„Njujork Tajms“ objavio je tekst o graničnim sporovima koji postoje između bivših jugoslovenskih republika, uključujući Srbiju.

Godina na izmaku trebalo je da bude godina u kojoj su Slovenija i Hrvatska, članice EU i NATO, trijumfalno okončale 26. godišnji granični spor u Piranskom zalivu posle presude međunarodnog suda u junu, ali, kako je podsetio „Njujork Tajms“, to se nije dogodilo.

Propadanje sporazuma ostavilo je EU „uznemirenu“ i „vise nego malo zabrinutu“, s obzirom da je taj dogovor trebalo da bude primer prijateljskog rešenja sukoba za sve ostale zemlje Zapadnog Balkana koje žele u Uniju, naveo je „Njujork Tajms“.

Brisel bi mogao da bude u još težoj godini nego što je to bila 2017. godina, u kojoj su vođeni pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU, smatra „Njujork Tajms“, navodeći primere dugogodišnjih graničnih sporova na jugoistoku Evrope.

Tu su granični spor između Hrvatske i Srbije na reci Dunav, nedaleko od sela Batina, zatim spor Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Hrvatskom, spor između Srbije i Kosova, Kosova i Crne Gore i spor oko imena između Makedonije i Grčke, navodi se u tekstu američkog lista.

„Njujork Tajms“ je podsetio da je Slovenija, koja je postala član EU 2004. godine, godinama blokirala priključivanje Hrvatske Uniji upravo zbog spora oko nekoliko kvadratnih metara u Piranskom zalivu.

Analitičari smatraju da je EU potcenila težinu tereta koju sobom nose granični sporovi u regionu.

Spor između Hrvatske i Slovenije je znak da zemlje u regionu možda nisu u stanju da izbegnu neke svađalačke navike, konstatuje „Njujork tajms“.

Nemački dnevni list „Velt“ se juče, takođe, pozabavio sporom između Hrvatske i Slovenije, nazivajući ga „potpuno bizarnim“.

Nemački list piše da se hrvatsko-slovenačka arbitraža pretvorila u „mračan presedan“, iz kojeg je izašlo još „internog stresa za EU“.

„Upućeni u briselske stavove su zabrinuti da bi insistiranje Evropske komisije na priznavanju arbitraže u Hrvatskoj moglo biti interpretirano kao jednostrana podrška Sloveniji, te Hrvatsku još više gurnuti u savez s nacionalistima iz Mađarske i Poljske“, zaključuje Velt i završava konstatacijom da bi takav razvoj događaja „dugoročno predstavljao postavljanje eksploziva pod celi evropski projekt“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Taipova Češma says:

  Molio bih nekoga,ko zna,da mi objasni šta na prikazanoj geografskoj karti znači natpis VLAŠKI na teritoriji države SrBije. Unapred hvala.

 2. kuki says:

  Kad je u jednom razgovoru sa stranim diplomatama Gering upitan zar on ne želi mir, on je odgovorio: "Da, ja želim mir, ali pre toga želim da pobedim." Tako i Zapad. Hoće oni mir na Balkanu, ali pošto potpuno istrebe Srbe. Razume se da je na taj način jako teško doći do mira, jer ko će pristati da bude istrebljen bez borbe.

 3. pravda says:

  Bravo za Ustase.Samo su Srbi bili LUDI kada su ceo jadran dali Ustasama>prvo je morala biti povucena crta sta je srpsko pa onda ako hoce ujedinjenje,a ako nece jos bolje.danas bi Srbija imala more od Karlobaga do Draca u Albaniji .Zato Vi Ustase budite pametni i nedajte janezima nista ,jer su oni bili i ubijali JUGOSLAVIJU. Dace BOg jednoga dana opet ce Dubrovnik i cela jadranska magistrala biti srpska,samo tad vam ga necemo dati ustase,dostasmo vam verovali.Dva puta smo vam stvorili drzavu ,e vise necemo.

 4. Ivan Grozni says:

  Ne znam sta pijani Junker vidi kad se izbaulja u stakleni cardak u Briselu, ali sigurno ne vidi pravo stanje, sta se u Eu radi.Ogoljena propaganda "borba protiv komunizma" dosla je do kraja. Od 1918. godine na zapadu je "vodjena borba protiv boljsevika i komunista, sve dok se nije SSSR raspao.Danas briselska birokratija ima istu,pa cak i goru politiku od Staljina,Hruscova ili Tita. Primenjuju diktaturu proletarijata kroz zakone koje donose. Smatraju se za neopzive tumace zivota u Uniji. Arbitre za sve nacionalne i medjunacionalne probleme.Planiranu proizvodnju i plasman roba. Monopol na proizvode kao na primer celik.( zabrana uvoza celika iz zelezara van EU) samo one koje oni odobre. Prinudno rasporedjivanje emigranata po zemljama clanicama i ako u njima ne zaposlenost prelazi granicu normalnog, I sve tako kao da je prepisano iz socijalistickih rezima. Jedino nam nisu tekli da je "borba protiv komunizma" u stvari bila i ostala BORBA PROTIV RUSIJE. Onda i danas,nista se nije promenilo. Da nisu ishitreno priznali AVNOJEVSKE granice danas nebi imali problema.

  • Velika Metla says:

   IG,komunizam u "Titoslaviji"je bio podržavan direktno sa zapada! Prilog ovoj mojoj tvrdnji ide to što se zapad grčevito bori za sve granice koje su komunjare podvlačile! Jedino Rusiji ne mogu ništa,ako Rusija poželi da zaštiti svoj narod u nekoj koloniji zapada koju nazivaju naprimer "ukrajina"! Kako je moguće da zapadu komunizam nije valjao,ali im granice komunističke valjaju i te kako? Mene zapad prevariti ne može!

 5. Velika Metla says:

  eu-rajh se pitao kod razbijanja Jugoslavije koliko li sam se ja pitao ! eu-rajh je poslužio samo judejsko-vatikanskoj eliti da stvori što je moguće više malih mizernih nazovi država,bez ikakve moći odlučivanja o bilo čemu! I naravno da te i takve države zaduže kreditima,tako da ne smeju usta otvoriti! S takvim državama se mnoooogo lakše manipuliše,i moraju bezpogovorno raditi šta im okupator kaže! A za uzvrat će da dobiju taman onoliko koliko je potrebno da bi se stvorio lažni privid nekog blagostanja i nečeg vrednog!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *