ШТА ТО АМЕРИКА СПРЕМА СРБИЈИ?

ŠTA TO AMERIKA SPREMA SRBIJI?

5 decembra 2021

NEKOLIKO dana pre najavljene video-konferencije ruskog i američkog predsednika, lider SAD Džozef Bajden poručio je da ne prihvata „crvene linije“ koje je pominjao ruski predsednik Vladimir Putin vezano za situaciju u Ukrajini.

Bajdenovo podizanje tenzija je, kaže dr Srđa Trifković, retorička drama namenjena američkoj javnosti i — pretnja praznom puškom.Kako kaže Trifković, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Kronikls“, reč je o „dimnoj zavesi“ od koje će, na kraju balade, ispasti da se tresla gora, a rodio miš

Zašto Amerika podiže tenzije?

– Na ovo gledam kao na pretnju praznom puškom, jer je u širem, geostrateškom smislu, fokus američke globalne strategije definitivno na prostoru Indopacifika, imajući u vidu da je američki establišment prepoznao Kinu kao jedinog istinskog globalnog takmaca. Takođe, krajem novembra sam bio u Americi i u Vašingtonu sam sreo ljude koji su upoznati sa prilikama u ovom drugom ešalonu birokratskog analitičkog aparata, koji smatraju da je zaoštravanje odnosa sa Rusijom više teatralna, pomalo koreografisana predstava, nego istinska pretnja – navodi Trifković.

On dodaje da nikome ne pada na pamet da ulazi u rat sa Rusijom zbog Ukrajine, pogotovo što ta zemlja nije deo odbrambene strukture za koju bi SAD, Velika Britanija ili NATO u celini bili u obavezi da je brane od eventualne ruske agresije.

– A što je najvažnije, svima je jasno da Putin takvu tobožnju agresiju uopšte i ne planira, pa je ovde više reč o jednom retoričkom zaoštravanju koje, pritom, nema naročitu supstancu – smatra Trifković.

On je uveren da će sa evropske strane sigurno biti pokušaja da se takav retorički zalet spreči.

– Evropi to ne treba u trenutku kada Britanci i Francuzi teže zaoštravanju međusobnih odnosa, a energetska kriza Evrope je došla do tačke u kojoj čak ni Zeleni u novoj nemačkoj ’semafor koaliciji‘ više neće moći da koče ’Severni tok 2‘, jer je dovedeno u pitanje funkcionisanje nemačkog energetskog sistema. I konačno, mada ne i najmanje važno, u globalnom smislu zaoštravati odnose sa dva suparnika istovremeno, Kinom na istoku i Rusijom na zapadu, krajnje je neuputna strategija i toga su američki planeri svesni – ocenjuje Trifković.

Zaoštravanje namenjeno konsolidaciji domaće javnosti

Na pitanje da li je Bajdenova poruka pre upućena domaćoj javnosti nego Rusiji, istoričar je jasan:

– Uvek je kroz istoriju zaoštravanje na spoljnom planu bio oblik rešavanja unutrašnjih problema, a ja sam ponovo imao priliku da se uverim u duboku podeljenost američkog društva po čitavom nizu kulturnih i moralnih pitanja. Ali, ukoliko Amerika nastavi konfrontaciju sa Rusijom u Evropi i basenu Crnog mora, a istovremeno pokušava da suzbije Kinu kroz novu vojnu strukturu, koja uključuje Australiju i Veliku Britaniju, doći će u fazu imperijalne prenapregnutosti, tim pre jer govorimo o sili koja je dostigla neverovatnih 30.000 milijardi dolara federalnog javnog duga. Kada još saberemo i dugove saveznih država, gradova i lokanih organa, dolazimo do neverovatnih 200.000 milijardi dolara.

Zaoštravanje je, kako kaže, namenjeno konsolidaciji domaćeg javnog mnjenja.

– Iz nedavne ankete vidimo da oko 65 odsto Amerikanaca sada smatra Kinu za pretnju, što znači da je implantacija teze o spoljnoj pretnji uspešno sprovedena. Kina, naravno, ima ambicije regionalne sile, ali joj ne pada na pamet da ulazi u sukob sa SAD. Dakle, ovo je predstava delimično namenjena domaćem javnom mnjenju, a delimično je i odraz jedne latentno rusofobne tendencije u američkom Stejt departmentu. Ta tendencija je naročito bila izražena u vreme Donalda Trampa, kada je birokratski aparat Stejt departmenta ’torpedovao‘ njegove pokušaje poboljšanja odnosa sa Rusijom. To smo videli u histeričnoj reakciji američkog establišmenta posle samita sa Putinom u Helsinkiju 2018. godine – primećuje Trifković.Da li Amerika sprema nove sankcije

Komentarišući Bajdenovu izjavu da „priprema set sveobuhvatnih i smislenih mera“ koje će „Putinu otežati da sprovede ono čega se ljudi plaše da će uraditi“, Trifković kaže da je Bajden to rekao sa očiglednom implikacijom da je reč o eventualnoj ruskoj invaziji Ukrajine.

– Te invazije neće biti i Putin je ne planira, ali ako Vašington hoće da nametne nove sankcije Rusiji, to će uraditi pod izgovorom navodnog ilegalnog i skrivenog pomaganja donbaskih snaga od strane Ruske Federacije, što naravno može da bude samo plod nekih kvaziobaveštajnih konstrukcija. Dakle, ukoliko je Bajden naumio da proglašava nove sankcije, to će verovatno biti sprovedeno kroz neku kampanju dezinformacija, poput one koja je propratila i sam početak sukoba u Donbasu, kada su Rusi optuživani da su angažovali svoje regularne snage. To naravno nije bila istina, isto kao što je i mit o ruskom uplitanju u američke izbore od početka bila nameštaljka i konstrukcija naručena od strane kampanje Hilari Klinton, za koju je ceo establišment koji je gurao tu priču pune dve godine od početka znao da je lažna – objašnjava Srđa Trifković.

Kako je saopštio Kremlj, video-konferencija Putina i Bajdena mogla bi da bude održana 7. decembra, a pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je da će glavna tema biti pitanje širenja NATO-a na istok, kao i situacija vezana za raspoređivanje oružanih snaga SAD koje predstavljaju pretnju za Rusiju.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Nije isključeno da bi Ameri hteli da uspostave muslimansku državu u srcu Evrope i tako unesu trajni metež na evropski kontinent. Dodatni je zaplet što bi takva muslimanska država Bosna predstavljala smrtonosnu demografsku i sigurnosnu opasnost za Hrvatsku.

 2. Beli Orao says:

  Frankenštajn stisnuo zube , pazi da ih ne polomiš senilac !

 3. milorad5 says:

  Svake sledeće sankcije rusiji će biti okidač rata,ne slažem se da neće biti rata ,u najboljem slučaju on neće izaći iz granica ukrajine,ali ukrajniski neonacisti imaju samo jedan izlaz a to je kamikaza napad na rusiju,i kaskada dogadjaja koji će uslediti vode direktno u rat sa rusijom,jer putin kada udari udariće da UBIJE ovoga puta,previše je inteligentan da sedi i čeka na ledu dok amerika konsoliduje situaciju sa kinom i u svojoj kući, pa onda da se obruši punom silom na rusiju.Rusima je jasno da je počela borba na ŽIVOT I SMRT i mislim da neće biti nežni nikako,propišaće majčino mleko svako ko se drzne da ih udari.Biće to prikaz MOĆI i SILE kakav skoro nije vidjen i TO je ono što tupavim budalama u vašingtonu NIKAKO NE DOLAZI DO MOZGA. NEGDE SU IM ŽICE U PREKIDU A GLEDAJUĆI MARIONETU KOJA IH VODI NIJE NI ČUDO, JER SAMO MORONI MOGU DA ISTURE ONAKVU KARIKATURU OD "LIDERA" A MORONI TAKO DOBRO RAZUMEJU ŠAMARČINUI DA JE TO PROSTO LEKOVITO,JEDINO TO I RAZUMEJU JAJARE.NE ZNAJU ONI ŠTA JE ULICA ALI PUTIN JE PROŠAO TU ŠKOLU I ZNA ŠTA TREBA DA RADI SA MAMINIM MAZAMA KOJE GLUME GANGSTERE jer to su amerikanci danas previše kokica i filmova,pemalo mozga,vreme je za UŽAS,to je terapija za njih,nekako je mnogo lepo kad gore drugi i specijalni efekti blinkuju dnevnu sobu,šta kad to postane STVARNOST,šta će onda biti.

  • Zarko says:

   Panika i opsti haos. Dok ruski projektili stignu do amerike, americki idioti ce se poubijati sami 😂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *