ШТА ТО АМЕРИКАНЦИ СПРЕМАЈУ у Белој кући за СРБЕ И ШИПТАРЕ? НЕШТО ЈЕ ВЕЋ СПРЕМНО…

ŠTA TO AMERIKANCI SPREMAJU u Beloj kući za SRBE I ŠIPTARE? NEŠTO JE VEĆ SPREMNO…

17 juna 2020

Vest da će se lideri Srbije i prištinskih institucija sastati 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu je sve iznenadila. Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za Kosovo i Metohiju očigledno ima osećaj da postoji mogućnost da se postigne barem dogovor oko ekonomske saradnje .

To je za Sputnjik izjavio direktor predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i analitičar Obrad Kesić povodom Grenelovog skupa najavljenog za 27. jun, uoči Vidovdana.„Ako pogledamo šta je Grenel već izneo u javnost, mislim da je realno da počnemo od toga – da se očekuje da će biti postignut neki dogovor vezan za otvaranje ekonomske saradnje između Beograda i Prištine, tako da bi to stvorilo neki momentum pred ključne faze pregovora na jesen. Barem se tako ovde procenjuje“, objašnjava Kesić.

Pregovarački boj za Kosovo uoči Vidovdana u Beloj kući

U Stejt departmentu, oni koji su radili na kosovskom pitanju zatečeni su brzinom kojom je Grenel krenuo da posreduje između Beograda i Prištine, dodaje Kesić.

Svaki uspeh u pregovorima na spoljnopolitičkom planu može se uveličavati, ali s obzirom na sadašnje stanje stvari u SAD, spoljna politika, prema Kesićevoj proceni, neće igrati značajniju ulogu u kampanji za predsedničke izbore.

Kombinacija epidemije koronavirusa, ekonomska kriza povezana sa njom i nemiri izazvani ubistvom Džordža Flojda učinili su da spoljna politika neće privući mnogo pažnje u predizbornoj kampanji. Uz to, naglašava naš sagovornik, mejnstrim mediji, koji su orijentisani protiv Donalda Trampa, neće naglašavati bilo kakav njegov uspeh na spoljnopolitičkom planu.

„Očekujem da mejnstrim mediji, šta god da se desi, ignorišu sve što se dogodi i da pokušaju da umanje značaj kroz ignorisanje situacije. Sa druge strane, mislim da nema ni previše prostora za bilo koje pitanje vezano za spoljnu politiku“, naglašava Kesić.

On podseća na obećanje koje je Tramp dao pre nekoliko dana, kada je rekao da neće slati vojsku da rešava probleme drugih država, kao i da Amerika više neće da se bavi eksperimentima stvaranja novih država koje nisu sposobne da same opstanu. U tom kontekstu, nisam siguran da u kampanji ima više mesta za plasiranje nekog spoljnopolitičkog uspeha.Labava podrška Albancima

Grenelovu izjavu da će, ako strane ne budu zadovoljne razgovorima 27. juna, stvari vratiti na status kvo, Kesić tumači sve labavijom podrškom koju u Vašingtonu imaju kosovski Albanci. Ovakva izjava izrasla je iz sve veće frustracije Bele kuće, Stejt departmenta, pa i samog Grenela, nestabilnom političkom situacijom u Prištini.

„Mislim da Albanci u SAD gube pozicije; jedino gde im do neke mere ostaje isti nivo podrške jeste u Kongresu, pogotovo u Donjem domu, gde jedan od njihovih ključnih saveznika, Eliot Engel, predsedava Komitetom za spoljnu politiku. On je pokušavao da nametne stavove prethodnih administracija kroz svedočenja, pisanje pisama i kroz javne nastupe, kritikujući politiku Trampove administracije vezano za pregovore“, kaže Kesić.

Međutim, erozija podrške Prištini u Vašingtonu je evidentna i ukoliko ne bude bilo napretka u pregovorima ili se dogovor ne bude primenjivao, još postojeće poverenje prema Hašimu Tačiju i celokupnoj političkoj eliti u Prištini osuće se do kraja.

Ipak, Kesić, kako kaže, ne veruje da bi Grenel organizovao sastanak u Beloj kući da u velikoj meri nije siguran da do neke vrste dogovora može da dođe.

Prema onome što je rekao srpski predsednik Aleksandar Vučić, Srbija u Vašingtonu sigurno neće pristati na priznanje kosovske nezavisnosti. Slične izjave stižu i od srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji sa oprezom gleda na pristanak Prištine da prekine kampanju za prijem u međunarodne institucije.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Ako Ameri odluce da vrate Srbiji Kosovo, Vucic to nece dozvoliti. A ni SPC (Srpski pederski centar).

  • uddu says:

   Ha-ha-ha ! Garant da Vučić neće pristati da Amerika vrati Kosovo Srbiji.Pa on će biti iznenađen i uvređen.To će biti protiv onoga za šta se njegovi nalogodavci bore.Možda Tramp neće hteti ni njega ni Tačija da pusti kući dok se ne dogovore kao ono kad su pregovarali Palestinci i Izraelci (pokojni Arafat i ne znam koji izraelac).Što se mene tiče,može 20 godina da ih drži tamo u Beloj kući,biće nama u Srbiji lepše a i šiptarima bez Tačija.SPC je trenutno sramota za srpski narod,toliko velika sramota,skoro kao i Vučić.

 2. Kosovac says:

  Pregovore koje organizuje Ričard Grenel, a tercuje vođa pregovora Miroslav Lajčak, neodoljivo podsećaju na mali Dejton. Blago Srbiji što ima tako dobre volontere organizatore pregovora i vođe pregovora. Preostaje još da se Aleksandar Vučić proglasi kao nezaobilazni faktor, pa da Vidovdan opet uđe u istoriju. ……….Posle će savremeni srpski istoričari da pišu kako je Aleksandar Vučić isti pljunuti Vuk Branković – borac za slobodu Srbije protiv mrskog neprijatelja.

  • uddu says:

   Pa da,u budućnosti će biti snimljen i film sa naslovom "Vidovdan".Tu će glavnu ulogu igrati neki čika koji stalno namešta naočare da bi ga ljudi žalili i on kao hoće da žrtvuje svoje vreme da bi kobajagi spasao neke tamo srbe.Ne znam samo posle politike njegove i ovih iz SPC,da li će biti ikoga više ko će razumeti jezik kojim pričaju ovi u filmu.

   • Kosovac says:

    @ uddu, …..Razočarao sam se u tebe. Taman sam pomislio da si dostojan sagovornik iako imaš suprotan stav, kad ono ispade da igraš za kljakav persidin tim Novoveraca stare vere. Trgni se malo, prekrsti se bar jednom, da ako ti Bog pomogne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *