ШТА ТО БРИТАНСКИ МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ? Заваравају трагове и припремају Македонију за рат!?

ŠTA TO BRITANSKI MEDIJI NAJAVLJUJU? Zavaravaju tragove i pripremaju Makedoniju za rat!?

23 maja 2017

Ambasada Rusije u Skoplju reagovala je na pisanje britanske štampe, konkretno na tekstove objavljenje u Sandej tajmsu od 30. aprila i 7. maja. „U prvom članku je navedeno da bi izvesni „proruski nacionalisti“ mogli da pretvore Makedoniju u „bojno polje Rusije i Zapada“, dok je u drugom bilo reči o tome da je Moskva, navodno, pretila Skoplju embargom na uvoz poljoprivrednih proizvoda1, stoji u saopštenju. Ujedno, ukazuje se na bombastične naslove: „Makedonija u opasnosti od ruske intervencije“ i „Makedoniji su rekli: Ili Rusija ili stradanja“.

Stanovnici EU počinju se navikavati da neprovjerene i tendenciozne informacije gutaju kao teški bolesnici šaku tableta. Terapija se sada primjenjuje na Balkan. Nastoji se hipnotisati javnost pomoću „pouzdanih“ medija i društvenih mreža. Osmišljene i doziranefake news postaju najtraženija i najprodavanija roba. Dok mediji poput Sandej tajmsa ukazuju na fantomsku rusku prijetnju u Makedoniji, u susjednu Albaniju u NATO baze slijeću vojni transporteri C-130 sa teškim oružjem. Sve više informacija ukazuje da na obuku u Albaniju sa Kosova odlaze pripadnici UČK, shodno procjeni da ova paraformacija, poznata po zločinima nad Srbima, nije dovoljno ni obučena ni naoružana da bi mogla izaći na kraj sa makedonskim snagama bezbjednosti. Ustav Albanije daje za pravo ovoj državi da vojno brani svoj narod i van albanskih granica.

NATO je po ustaljenom scenariju, uz podršku korporacija i vlada koje podržavaju ideje i želje vodećih naftnih gignata, počeo operacije na Balkanu protiv vlada zemalja koje ne vide opasnost od „ruskog političkog uticaja i ekonomskog prisustva“. NATO – politička organizacija priprema teren za NATO – vojnu organizaciju. U tom kontekstu treba posmatrati pisanje Sandej tajmsa, ali i izjave pojedinih visokih američkih zvaničnika o rastućem ruskom uticaju u regionu. Okupljanje „starog društva“ – Ahtisari, Olbrajtova, Voker, ne sluti na dobro. U izgledu su crne i psiop operacije.

Psiop operacije, sigurno je, podržaće tzv. „vodeći Zapadni mediji“ uz podršku mnoštva botova na društvenim mrežama. Zašto ne treba vjerovati kada nas iz „razvijenog svijeta“ uvjeravaju da na Balkanu neće biti novih sukoba, i da nijedna strana nije vojno sposobna za to? Zato što su vojnim operacijama hrvatske vojske „Bljesak“ i „Oluja“ prethodila uvjeravanja zvaničnika međunarodne zajednice da Srbi u Hrvatskoj treba da budu mirni i spokojni, da su područja na kojima su pod zaštitom UN itd. Uoči pomenutih vojnih operacija umirujući ton „u toku su ozbiljni pregovori“ i konstatacije da“ Z-4 nije mrtav“ i „liniju razdvajanja čuva UN“ dolazio je, na žalost, i iz Beograda.

Tekstove objavljene u Sandej tajmsu treba čitati „između redova“, odnosno tumačiti ih kao pripremu za operacije britanske komponente NATO na Balkanu. Operacije su za sada političke. A sve što su objavili o navodnom ruskom uplitanju u unutrašnje poslove u Makedoniji, može se odnositi i na Srbiju. Uostalom, visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji upozorio je da Rusija produbljuje napore kako bi izvršila „maligni uticaj” na Balkanu, koristeći finansijska i politička sredstva u pokušaju daspreči povezivanje tog regiona sa Zapadom.2

Govoreći pred Potkomitetom za spoljne poslove u srijedu, 17. 05. ove godine, Ji je ukazao da je „veoma teško predvideti ili čitati misli ruskom predsedniku Vladimiru Putinu” i upozorio da humanitarni centar Rusije u Nišu vrlo moguće ima za krajnji cilj uticanje na formiranje javnog mnjenja, naglasivši da je u pogledu tog centra i ruskih zahteva za poseban status te ustanove veoma važno biti oprezan, jer SAD „ne veruju da su tu namere čiste”.3 A šta je to u Putinovim mislima i ruskim namjerama što brine Hojta Jia? Bojazan da bi Rusija, ukoliko njen humanitarni centar u Nišu dobije diplomatski status, Srbiji pored humanitarne mogla dostaviti i vojnu pomoć, što diplomatski status daje za pravo.

NATO je sve donedavno vršio uticaj na javno mnjenje nordijskih zemalja, ukazivao na „rusku prijetnju“, pripremu Rusije za agresiju itd. Međutim, NATO nije uspio da pridobije vlade nordijskih zemalja za konfrontaciju sa Rusijom jer su intelektualna i finansijska elita shvatile namjere NATO. Zvijezda vodilja bila je norveška naftna kompanija, koja je zahvaljujući vezama sa vodećim naftnim korporacijama bila na izvoru informacija, i signalizirala nordijskim vladama šta je po srijedi. S druge strane, Evropljani su hipnotisani zahvaljujući glomaznom Briselu.

(Predrag Ćeranić / Fond strateške kulture)

KOMENTARI5 komentara

 1. Milan says:

  Kako rovare po svetu, zato im i decu ubijaju u rodjenoj kuci, kako zanjes tako ti se i radja.

 2. Sančo Pansa says:

  Britanske službe su najveći spletkaroši na našoj planeti. Nama su brojčno prepolovili naciju u zadnjih stotinu godina a sada su došli do finalnih radova:totalne dezintegracije ostatka srpske teritorije i raseljavanja Srba. Međutim, svijetu se desio Putin i njegova moćna Rusija koja je (za sada) to uspješno odložila a da li će sasvim uspjeti velikim dijelom zavisi i od naše Vlade...nadajmo se da će naš polotički vrh smoći snage i hrabrosti da prihvati ponuđenu pomoć Rusije i da uđemo u tvrdi savez sa njima i tako se jednom za uvjek ratosiljamo anglosaksonskih dželata.

 3. bane says:

  Neka neko skrene golfsku struju i pošalje GB u ledeno doba, u istoriju. Pište zbog terorističkog napada na koncertu, kao nevine žrtve, mladi pobijeni... a što su nas bombardovali, naše žrtve su to valjda i zaslužile... Samo gospod bog može da izjednači, koliko su zla naneli po celom svetu i time se još i bahatili. Ahmedi i Mahmudi će im već doći glave.

 4. blaf says:

  Jednom nasilnik= uvek nasilnik! Britanci su istrebili (izvšen skoro totalni genocid) aboriđžine, indijance , maore .... i storili države monstrume: USA i Australija. USA, udaljena od evroazijsko kontinenta, svuda po svetu vrši krvoprolića, truje, zagađuje i iživljava se na lokalnom stanovnivštvu. Razaranjem starih držav: Koreja, Vijetnam, Jugoslavija, Irak, iran, Libija, Sirija ... stvorila je državu kojo je culj borba protiv USA! Ali USA su, zbog geografskog položaja, bezbedne i njene saveznice stradaju umesto nje! Da li postoji Srbin, Makedonac, Libijac .... koji blagonakolno gleda na taj monstruozni savez?

 5. Dragan says:

  AM Kako rovare po svetu, zato im i decu ubijaju u rodjenoj kuci, kako zanjes tako ti se i radja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *