ШТА ТО ЕРДОГАН ИМА? УЦЕЊУЈЕ ЦЕО ЗАПАД и не одступа

ŠTA TO ERDOGAN IMA? UCENJUJE CEO ZAPAD i ne odstupa

26 oktobra 2021

Oštra igra turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana protiv zapadnih predstavnika godinama prolazi zbog jakog „ucenjivačkog potencijala“ Turske. Turska je nezamenjiva na jugoistočnom krilu NATO, Amerikanci strahuju od približavanja Erdogana Rusiji, a EU od „rušenja brane“ izbeglicama u Turskoj.Naređenje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Ministarstvu spoljnih poslova da se proteraju ambasadori deset zemalja mnoge je iznenadilo i predstavlja novi izazov i za NATO, i za zapadne zemlje, smatra Vojislav Lalić, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Turske.

Interesantno je da je SAD tražila objašnjenje tog poteza a da zemlje poput Norveške i Švedske ne mogu da shvate zašto je Turska povukla taj potez, dodaje on. Takođe, smatra Lalić, interesantno je da se dva dana posle izjave Erdogana nije oglasio niko u turskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Do najave proterivanja ambasadora deset zemalja došlo je nakon što su oni na društvenim mrežama zatražili da se oslobodi borac za ljudska prava Osman Kavala. Na turskoj „crnoj listi“ persona non grata našli su se ambasadori Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD.

Zahtev za oslobađanje Kavale uputili su i Evropski sud za ljudska prava i Evropski savet. Iz Saveta Evrope su saopštili da će, ako ne oslobode Kavalu kog turske vlasti godinama drže u pritvoru bez presude, pokrenuti postupak isključenja Turske.

Ucenjivački potencijal Erdogana

Erdoganovo naređenje o proterivanju deset ambasadora još više će pogoršati odnose između Turske i zapadnih zemalja i NATO, pre svega SAD, ističe Lalić i dodaje da predsednik Turske u poslednje vreme igra dvostruku igru tako što sve više igra na kartu Moskve.

Podseća da Turska i SAD već duže vremena ne mogu da nađu zajednički jezik oko mnogih pitanja poput turske kupovine ruskih raketa S 400 nakon čega je Amerika uvela sankcije Turskoj i blokirala njeno učešće u proizvodnji aviona F 35, iako je Turska uložila više od milijardu dolara u taj projekat.

Ta se situacija i dalje zaoštrava i nije isključeno će Erdogan ponovo pokušati da ucenjuje Ameriku, čak ni da, eventualno, umesto američkih kupi ruske avione.

„Turska je jedna od najznačajnijih članica NATO, nezamenjiva na jugoistočnom krilu i Erdogan očigledno igra na tu kartu jer je svestan da je nezaobilazan faktor. Mada, lično mislim da on igra dvostruku igru. Ali to ne znači da se to ne može i desiti, a već ima ishitrenih komentara na Zapadu u kojima se tvrdi da je Turska već počela da okreće leđa NATO. To bi bio lom ne samo za NATO nego i za samu Tursku“, kaže Lalić.

Igra uoči susreta sa Bajdenom

Ipak, prema njegovim rečima, u ovom trenutku gotovo je neizvodljivo da Turska napusti NATO iz prostog razloga što je Turska i strateški i naoružanjem decenijama vezana za Alijansu i nemoguće je preko noći da je napusti.

„Erdogan je toga očigledno svestan i zato igra na kartu Rusije ali on sada nudi i da kupi rakete ‘Patriot’ i F 16 umesto najsavremenijih aviona F 35, jer je turska avijacija zastarela“, kaže Lalić, podsećajući da bi Erdogan i američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi da se sastanu u Rimu 31. oktobra na samitu G 20.

Turska brana za izbeglice ka EU

Kad je reč o ucenjivačkom potencijalu Erdogana naspram EU, odnosno puštanju talasa migranata ka uniji, prema Laliću, reč je o problemu koji stalno opterećuje odnose Turske i EU.

Ankara uporno optužuje Brisel da se dvolično ponaša nakon postignutog sporazuma iz 2016. i zaustavljanja talasa izbeglica u Turskoj jer EU ne ispunjava svoje obaveze, iako u Briselu stalno tvrde da su uplatili obećanih šest milijardi evra, dodaje naš sagovornik.

Odnos EU i Turske praktično je sveden na protokolarne susrete, ističe Lalić i podseća da već godinama Turska nije otvorila pregovore ni o jednom poglavlju. Turska je 2005. godine počela pristupne pregovore, istog dana kad i Hrvatska, a Hrvatska je već osam godina punopravni član dok je Turska završila pregovore o samo jednom poglavlju.

„U Turskoj je sve veće raspoloženje protiv EU iako u vladi kažu da je to njihov strateški cilj. Komentarišući najnoviji izveštaj o približavanju Turske EU koji je najkritičniji do sada jer se u njemu kaže da su pregovori praktično prestali, jedan turski poslanik je u parlamentu rekao da ako EU nastavi tako da se ponaša, Turska će ući u EU u 22. veku, ako i tada uđe“, zaključio je Lalić.

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Ucenjivacki potencijal Erdogana je izuzetno veliki. NATO-fasisti i EU nacistima je potreban da bi u, odredjenom trenutku, krenuo na Rusiju, verbalno ili oruzajem. Zato ga "zapadni partneri" cuvaju i neguju. Gubitak Turske ni NATO-ne bi mogao da nadoknadi. Putinu treba za gasovode i zato ga tolerise do granice koju Rusija sebi nebi smela da dozvoli. Pomaze Ukro-naciste, naoruzava i ratuje na starni Azerbejdzana protiv Armenije, tvrdi da je Krim Tatarski a "car" cera "mudru politiku" i sve to tolerise radi protoka gasa. I u Siriji ima gotovo odresene ruke da taba kako misli da je za Tursku dobro. Putinu nije u interesu od Turcina napraviti neprijatelja ali su u tom nadmudrivanju NATO-fasisti i EU nacisti mnogo jaci od Rusije. Njihova snaga se olicava i u tome sto su na svakave zlocine spremni da bi dobili ono sto hoce. I Erdoganu je postalo jasno da on ne moze istovremeno i protiv Rusije i protiv Zapada pa tako se i ponasa. On nece sebe satreati u cosak da moar da se odluci tamo ili ovamo. On vesto sedi na dve stolice i jos vestije koristi ponude sa obe starne.

  • John Evans says:

   nacisti, fasisti, ukri... koja poremecenost!!!!

   • E.Lirsch says:

    Niej mnogo drpav. Za njih ali i za podrepase i sluge istih blizi se rasulo.

 2. Petrovgrad says:

  Nisu Turci problem Rusima,ako krenu na Rusiju popiće dve atomke, slupa će im Rusi Istambul, a to je pola Tusrke, druga polovina su Kurdi koji će ih uz Rusku pomoć dotući. Turci Rusima tebaju kao snabdevači jeftininih poljoprivrednih proizvoda, i solidno mogu da snabdevaju Rusiju, imaju solidne kapacitete.Drugo rade na gradilištima u velikom broju.Na jednom gradilištu na dalekom istoku rade oko 10.000 radnika. Oko 500-600 su iz bivših SR SFRJ, našto fizikalaca iz Azerbejdžana, Kazahstana, i ostalo su Turci. U Rusiji ima posla za 5 miliona stranih radnika. Tu Turska vidi ozbiljnu šansu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *