ШТА ТО ЕРДОГАН СМЕРА СА БУГАРСКОМ?

ШТА ТО ЕРДОГАН СМЕРА СА БУГАРСКОМ?

19 децембра 2020

БУГАРСКИ председник Румен Радев рекао је данас да турски председник Реџеп Тајип Ердоган има амбиције да учествује у политичком животу Бугарске.

Он је то рекао поводом видео обраћања Ердогана на онлајн Националној конференцији Покрета за права и слободе (МРФ), опозиционе странке са великим бројем етничких Турака у Бугарској.Радев је на радију Дарик рекао да Ердоганово обраћање „признаје амбиције да учествује у политичком животу Бугарске и да је то недопустиво“. Бугарски шеф државе тврдио је да је премијер Бојко Борисов, Ердоганов близак лични пријатељ, канал тог утицаја, преноси бугарска агенција БТА.

По мишљењу Радева, Ердоганово обраћање доводи у питање репутацију МРФ-а као национално одговорне политичке снаге.

– Турска је пријатељ, партнер и савезник и радије не бих да ово утиче на наше односе. Надам се да се нећемо вратити на односе из марта 2017. године, када су се турске власти отворено умешале у наш изборни процес. надам се да се Турска неће мешати у ову предизборну кампању – рекао је бугарски шеф државе за Дарик Радио.

Ердоган је у свом обраћању говорио о добросуседским односима две земље и честитао кабинету Бојка Борисова на напорима да се избори са здравственом кризом.

Карадаји, који је поново изабран за лидера МРФ-а на Националној конференцији прошле суботе, рекао је касније за Дарик Радио да је Ердоган позван да се обрати Националној конференцији МРФ-а у својству лидера Странке правде и развоја, једне од четири највеће турске политичке странке, а не као председник.

Карадаји верује да је Радев погрешно протумачио Ердоганово обраћање јер је председник Турске, али као такав није позван да говори на мрежној конференцији МРФ-а.

KOMENTARI4 коментара

 1. Miraš says:

  Stanovništvo Bugarske 31.12.2019. ima 6.951.482 duša. Od toga Turaka 746.664 što je oko 10,74 posto od ukupnog stanovništva.

  • Archelay says:

   A"zaboravili"Makedonce?I ova maca na vratanca docice najkasninje do 16 marta iduce godine.Zure se njima da eliminise Makedonce u Makedoniju kako bi dokazali Sudu u Strazburgu da im ne postoji ni teritorija ni edintitet.Zaboravljaju da jos nisu se izjasnili Rusi oko toga sta ustvari je Bugarska i koji je to narod.

 2. Archelay says:

  Jel,tako Radev?Dosla je maca na vratanca.A vasa dogma"od Dunava do Olimpa i Ohrida do Crnoga mora"?Sada ste "zaboravili do Olimpa"pa ste se pobratimili sa Grcima po pitanju Makedonije.Mislite da cete tek tako proci u Eu zbog 14 presuda Strazburga za prava Makedonaca u Bugarskoj?Necete.Jer kad tad docice 16 mart 2021.Varate se ako mislite da Erdogan ne zna ko ste vi(Bugari)i odakle su dosli"vasi"carevi na osnovu cega postojite.Sumnjam da niste sebi postavili pitanje zasto su Makedonci i Srbi kroz ustanaka krvarili u dobi Osmanliskog carstva a vi od ustanake niste imali ni slovo U.Vas ne zanima sto vam se Bugarska prazni i je najsiromasnija medzu clanicama EU-e nego da je Makedonija "bugarska"a Makedonci"Bugari"i"Nis je 30 km od bugarske granice".Dokle cete ovako,Bog nek vam bude upomoc.

  • Ivana says:

   Dovoljno im je petokoolonaška vlast u Beogradu na pomoći. Nema kome se ti nisu na..i od hrvata ustaša, šiftara, milogoraca, makedonaca, bugara, amera i katolibana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u