ШТА ТО KИНА ГРАДИ У СВОЈОЈ ПУСТИЊИ? Западне медије је један сателитски снимак опасно узнемирио (ФОТО)

ШТА ТО KИНА ГРАДИ У СВОЈОЈ ПУСТИЊИ? Западне медије је један сателитски снимак опасно узнемирио (ФОТО)

1 јула 2021

Kина гради више од 100 силоса за ракете у пустињи, показује анализа сателитских снимака, за које истраживачи кажу да наговештавају могуће проширење нуклеарног капацитета земље.

Аналитичари упозоравају да то проширење представља „алармантан развој ситуације“, али позивају на опрез од „размишљања о најгорем“ истичући да би то могло да повећа тензије међу највећим нуклеарним силама око програма разоружања, пише британски „Гардијан“.У истраживању, које је првобитно објављено у „Вашингтон посту“, у пустињи у провинцији Гансу идентификовано је најмање 119 силоса, за које се чини да би могли да буду намењени складиштењу интерконтиненталних балистичких пројектила.

Kако тврде истраживачи, на локацији од 1.800 квадратних километара у близини Јумена налазе се и подземни бункери, који могу да служе и као лансирни центри, као и ровови, путеви и мала војна база.

Истраживачи Центра за студије о неширењу нуклеарног оружја „Џејмс Мартин“ Института међународних студија у Мидлебурију објекте је открила анализирајући сателитске фотографије комерцијалне компаније „Планет“.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u