ШТА ТО KИНА ГРАДИ У СВОЈОЈ ПУСТИЊИ? Западне медије је један сателитски снимак опасно узнемирио (ФОТО)

ŠTA TO KINA GRADI U SVOJOJ PUSTINJI? Zapadne medije je jedan satelitski snimak opasno uznemirio (FOTO)

1 jula 2021

Kina gradi više od 100 silosa za rakete u pustinji, pokazuje analiza satelitskih snimaka, za koje istraživači kažu da nagoveštavaju moguće proširenje nuklearnog kapaciteta zemlje.

Analitičari upozoravaju da to proširenje predstavlja „alarmantan razvoj situacije“, ali pozivaju na oprez od „razmišljanja o najgorem“ ističući da bi to moglo da poveća tenzije među najvećim nuklearnim silama oko programa razoružanja, piše britanski „Gardijan“.U istraživanju, koje je prvobitno objavljeno u „Vašington postu“, u pustinji u provinciji Gansu identifikovano je najmanje 119 silosa, za koje se čini da bi mogli da budu namenjeni skladištenju interkontinentalnih balističkih projektila.

Kako tvrde istraživači, na lokaciji od 1.800 kvadratnih kilometara u blizini Jumena nalaze se i podzemni bunkeri, koji mogu da služe i kao lansirni centri, kao i rovovi, putevi i mala vojna baza.

Istraživači Centra za studije o neširenju nuklearnog oružja „Džejms Martin“ Instituta međunarodnih studija u Midleburiju objekte je otkrila analizirajući satelitske fotografije komercijalne kompanije „Planet“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. ko says:

    Napred KINA stop fasizmu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *