ШТА ТО КРИЈЕ „ЗМИЈА“? Ево зашто је велики део оптужнице против Тачија још увек тајна!

ŠTA TO KRIJE „ZMIJA“? Evo zašto je veliki deo optužnice protiv Tačija još uvek tajna!

3 decembra 2020

Veliki deo optužnice protiv lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, koji se tiče konkretnih radnji, lokacija i žrtava za koje se terete i dalje su tajni.

Razlozi za tajnost navedeni su u odluci sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća tzv. Kosova o potvrđivanju optužnice, a tiču se opasnosti njihovog uticaja na svedoke i žrtve, opasnosti da će izvršiti nova krivična dela, te da će preko svojih pristalica nastaviti da podrivaju rad tog suda i ometaju istrage i postupke.Što se tiče uticaja i pritisaka na žrtve, svedoke i navodne saučesnike, sudija je imao u vidu autoritet osumnjičenih i njihov uticaj na tzv. Kosovu, koji bi im, kako smatra, omogućio da organizuju podršku pristalica.

Preko pristalica, uticanjem na svedoke i žrtve oni bi mogli da opstruišu istrage i postupak koji se vodi protiv njih.

Sudija je takođe imao u vidu tvrdnje tužilaštva da su pokušali da kosovskim zakonom ukinu Specijalizovana veća i ometaju prethodne i sadašnje postupke.

Što se tiče opasnosti da ne počine nove zločine, sudija je primetio da su „oni optuženi kao deo udruženog zločinačkog poduhvata čije su mete bili protivnici OVK“.

– Razmatrajući tvrdnje tužilaštva da su pokušali da opstruišu postupke i sveopštu klimu zastrašivanja koja je urušila slučajeve protiv bivših pripadnika OVK, sudija je utvrdio da postoji veliki rizik da se izvrši nasilje nad osobama za koje osumnjičeni smatraju da su njihovi protivnici – navodi se u odluci.

Sudija smatra da je tužilaštvo pokazalo da postoje izuzetne okolnosti, koje opravdavaju privremeno neotkrivanje identiteta svedoka i žrtava, sve dok ne budu preduzete odgovarajuće zaštitne mere.

Kako će biti zaštićene žrtve i svedoci i koliki će ih se pojaviti pred sudom biće poznato u narednom periodu.

U slučaju protiv Saljiha Mustafe, koji je uhapšen 25. septembra i izručen Hagu, sudija je naredio da im Registar dodeli pseudonime brojevima.

Tačiju i ostalima nakon što su uhapšeni 4. i 5. novembra, uručena je redigovana optužnica, kakva je objavljena i u javnosti, zbog čega su i oni i njihovi advokati negodovali tokom prvog pojavljivanja pred sudijom.

Dokazni materijal koji prati optužnicu, prema odluci sudije, trebalo bi da bude dostavljen optuženima najkasnije 30 dana od njihovog prvog pojavljivanja, ali i on će, kako navodi, biti redigovan prema potrebi.To znači da tužilaštvo tokom obelodanjivanja svojih dokaza može odbrani optuženih da ne dostavlja materijale bez redakcija, ukoliko proceni da je to neophodno.

O zaštiti dokaza i merama koje se preduzimaju odlučuje sudija.

Redakcije iz optužnice odnose se na lokacije koje su posećivali optuženi a na kojima je izvršen veliki broj zločina iz optužnice, takođe na imena žrtava, ali i njihove izjave ili konkretne radnje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *