ШТА ТО ЛИТВАНИЈА РАДИ? Руси и Белоруси оштро упозоравају

ŠTA TO LITVANIJA RADI? Rusi i Belorusi oštro upozoravaju

26 avgusta 2020

Saopštenja zvaničnog Viljnusa o izborima u Belorusiji i pružanje utočišta bivšoj kandidatkinji za predsednika Belorusije Svetlani Tihanovskoj predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja Belorusije, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Govoreći o navodnoj ‘nelegitimnosti’ izbora u Belorusiji litvanske vlasti javno nazivaju predsednika Belorusije Aleksadra Lukašenka ‘bivšim predsednikom’, uvode sankcije protiv njega, i to se ne može oceniti drugačije nego kao mešanje u unutrašnja pitanja druge države. Pritom, Viljnus je pružio utočište na svojoj teritoriji jednom od kandidata na izborima i organizuje joj sastanke ne samo sa rukovodstvom Litvanije, nego i sa visokim predstavnicima SAD i zemalja EU, pozivajući na ‘odlučne međunarodne akcije’“, navodi se u saopštenju portparolke MIP Rusije Marije Zaharove.Prema njenim rečima, takvi postupci Viljnusa, koje „litvanski majstori za političke intrige“ pokušavaju da predstave kao želju da pomognu beloruskom narodu, u stvarnosti samo uzburkavaju situaciju.

„Umesto da beloruskom narodu pruže mogućnost da sami reše trenutnu tešku situaciju, šef litvanske diplomatije direktno nameće beloruskim susedima, s njegove tačke gledišta, ‘ispravnu’ odluku“, ističe Zaharova.

Ona je takođe skrenula pažnju na to što ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkjavičus govori o „zabrinutosti“ s kojom posmatra „na koji način se beloruska vlast bori sa svojim narodom“, kome navodno „preti opasnost“.

„Smatramo da su optužbe litvanskog šefa diplomatije na račun vlasti susedne zemlje o ‘nepoštovanju svog naroda’ u najmanju ruku neprimerene“, zaključila je Zaharova.

Zaharova je uporedila je uporedila saopštenja zvaničnog Viljnusa o izborima u Belorusiji i njihove kontakti sa opozicijom sa pokušajima da se vatra ugasi kerozinom.

„Moramo konstatovati da je neprikriveno mešanje u poslove susedne države postalo uobičajena praksa za Viljnus, koji aktivno sarađuje i sa predstavnicima ruske takozvane nesistemske opozicije. Međutim, ne treba zaboraviti da želja za gašenjem požara dolivanjem kerozina u vatru može biti veoma opasna i za ljubitelje sličnih tehnoloških eksperimenata“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. garo says:

  Izgleda da Vatikanoidi su zagrizli velik zalogaj i da ce im stati u grlu, da crknu. Ako ovo ostvare ode i Rusija.

  • mister Driller says:

   Vatikanoidna djubrad iz Litve zele da Belorusija propadne ekonomski i demografski kao sto su sami usavsi u vatikanoidno-nacisticku EU i NATO. Ne gledaju kako sebe da izvuku iz vatikanoidno-nacisticke bede i zla nego drugima zele njihovu propast. Koje je to degenerisano stanje uma kad je neko vatikaner.

 2. Beli Orao says:

  Litvanija izgleda radi po nečijem nalogu . Moglo bi joj se otresti o glavu !!!

 3. Kulak says:

  Nekakva gigantska Litvanija opasno preti sićušnoj Rusiji i Belorusiji!? Zvuči kao dobar vic,ali nije kad shvatimo da je ultrakatolička Litvanija član agresivnog NATO pakta.

 4. Portopranco says:

  Josif Staljin je na kraju 2.svjetskog rata oprostio Litvancima suradnju sa nacistima i pustio ih da se vrate svojim kućama.Isto tako je oprostio i ukrajinskim neonacistima banderovcima suradnju sa Hitlerom.Bože moj i u nekadašnjem SSSR-u isto je važilo "bratstvo i jedinstvo".Mnogi antifašisti sada se zbog tog gledanja kroz prste nacistima gorko kaju.

  • Ivana says:

   I Tito i srpski generali su progledali kroz prste ustašama ali su streljali Srbe pod četnici gde god su stigli za hvala im ustaše razvalili Jugoslaviju.

 5. petrovgrad says:

  Ako je Litvanija problem za Belorusiju i Rusiju, onda je bolje da ne postoje. Litvanija ima milon ipo stanovnika, dalje da ne pricamo. Strah me je da je je možda Litvanija stvarno pretnja. Pitao sam upućeno osobu Ko je palio srpske kuće na Kosovu. Odgovorio mi je najveće srpske gazde i njihovu imovinu su palile najveće Šiptarske vaške. Pred Moskvu 1941 god. prvi su stigli Hrvati, Bugari, Ukrajinci, Poljaci Litvanci. Berlinci i Italijani su zadnji stigli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *