ШТА ТО НАТО И ШИПТАРИ КРИЈУ ОД ЈАВНОСТИ? Шта се то спрема на БАЛКАНУ?

ŠTA TO NATO I ŠIPTARI KRIJU OD JAVNOSTI? Šta se to sprema na BALKANU?

16 februara 2019

U sedištu NATO u Briselu poručuju da je jasna obaveza po kojoj Kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu da se kreću severno od reke Ibar bez odobrenja zapovednika KFOR-a.

„Ova obaveza je zasnovana na razmeni pisama između kosovskih vlasti i Generalnog sekretara NATO 2013. godine“, izjavio je zvaničnik NATO za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li može da dobije uvid u ta dokumenta, NATO zvaničnik objašnjava da ta „korespondencija nije dostupna za javnost“.Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da obaveza KBS da traže odobrenje od KFOR pre ulaska na sever Kosova proizilazi iz Briselskog sporazuma dogovorenog 2013. godine.

Iako se nijedna od 15 tačaka Briselskog sporazuma ne odnosi direktno na obaveze Kosovskih bezbednosnih snaga, njihove dužnosti, posebno kada je reč o aktivnostima na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, garantovane su kroz pisma koja su razmenili predsednik Kosova Hašim Tači i tadašnji prvi čovek Alijanse Anders Fog Rasmunsen.

Nakon samog potpisivanja Briselskog sporazuma, 19. aprila 2013. godine, potpisnici, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači, zajedno sa bivšom šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton, sastali su se u Briselu sa NATO zvaničnicima.

Cilj tog sastanka je bio dogovor oko garancija za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

U razgovoru za Tanjug zvaničnik NATO ponavlja da su mnoge članice NATO jasno poručile Prištini da njihov potez transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga sada dolazi u pogrešnom trenutku.

On je upozorio da je važno da se svi uzdrže od izjava i koraka koji mogu imati „nepredviđene posledice“.

„Misija KFOR je tu da doprinese održanju sigurnosti, bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu. Ona to čini nepristrasno, podjednako za sve zajednice, a na osnovu mandata dobijenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, kažu u sedištu NATO.

Zvaničnik NATO izjavi za Tanjug zaključuje da tranzicija KBS neće ni na koji način uticati na mandat misije KFOR, koja će nastaviti da obezbeđuje sigurno okruženje na Kosovu na dobrobit svih građana koji tu žive.

Ramadani: KBS bi išao na sever u slučaju katastrofa, a ne rata

Zamenik ministra za Kosovske bezbednosne snage Burim Ramadani izjavio je da te snage ne bi išle na sever Kosova zbog rata, već u slučaju prirodnih katastrofa.

On je to rekao povodom izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je obaveza KBS da traže odobrenje od KFOR pre ulaska na sever Kosova proizilazi iz Briselskog sporazuma dogovorenog 2013. godine, prenosi Telegrafi.

„Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sever bez saglasnosti sa komandom KFOR-a. Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse“, izjavio je Stoltenberg novinarima.

Ramadani je za RTV Dukađini rekao da je Stoltenbergova izjava zasnovana na pismu tadašnjeg premijera Hašima Tačija ondašnjem generalnom sekretaru NATO Andersu Fog Rasmusenu.

„Sada imamo potpuno drugačiju situaciju i drugačiju vladu. Nadam se da prirodne katastrofe neće pogoditi taj deo Kosova“, rekao je on.

Dodao je da je premijer Ramuš Haradinaj u ime Kosova garantovao da Priština nema plan, viziju, ni interes da se bori protiv građana na severu Kosova.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

 1. Kulak says:

  Napad je najbolja obrana.

 2. Budi Bog s nama says:

  E ljudi a šta reći na sve ove vaše političko ratne teme, aktuelnosti i pretpostavke, ostavimo to gospodinu Lazanskom da komentariše jer to je njegov posao. Mi se trenutno borimo i vodimo rat na domaćem terenu u krugu naših porodica sa opstankom bez hleba i mesa, bez proje i sira, da ne nabrajam šta sve, ali od čega bre? Šta mi vredi i ako znam ko će i gde da puca ako nisam čist pred Bogom? Jer o pravednom carstvu Božijem svako od nas će dobiti po delima svojim.

  • oko says:

   vucic se hvali kako beograd zeli mir na balkanu pa normalno je da ce alabanci braniti zajedno svoju tertoriju kosovo u granicama titinim avnojskim albanija i kosovo su zajedno ima 20 godina spojeni su sa kosovom vucic oce samo mir mir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *