ШТА ТО НАТО СПРЕМА У БиХ?

ШТА ТО НАТО СПРЕМА У БиХ?

30 јула 2021

Одлука Валентина Инцка да уведе забрану негирања геноцида у Сребреници лоша је не само за БиХ, него и за Европу и слободу говора, сматра др Џорџ Семјуели са лондонског Института за глобалну политику. Он не искључује да ће хаос изазван спорним потезом високог представника на крају решавати НАТО, који увек настоји да се прикаже као спасилац.Семјуели, иначе пореклом из угледне породице мађарских Јевреја и револуционара, својевремено је у интервјуу за Спутњик предвидео да ће Србија, уколико хоће да уђе у ЕУ, морати да призна да је у Сребреници почињен геноцид. Сада се, каже за наш портал, нешто слично и десило, што види као наставак западне политике демонизовања Срба.

— Запад инсистира да су искључиво Срби криви за ратове: они су почели ратове, они су починили све ратне злочине, они су починили геноцид. То је почело као потпуно неистинито гледање на Балкан, јер у суштини, Срби су служили да оправдају оно што су западне силе радиле. Ако сте Србин у Босни, или Србин у Србији, ви сте демонизовани, очекују да погнете главу од стида, да се посипате пепелом и извињавате. А јасно је да Срби не мисле да је то истина нити да је то фер. Али је јасно и да је то нешто што уноси поделе. Други аспект је да је све ово пут ка растућој нетолеранцији и растућем гушењу слободе говора. Мислим да је пут којим идемо крајње опасан.

Инцко каже да је циљ његове одлуке да се изгради мирна и просперитетна будућност за Босну…

— Будућност коју Инцко жели за Босну и будућност коју Босни желе ЕУ и НАТО, јесте она у којој ће Срби прихватити много тога што им се не свиђа — и онда ће бити добри грађани ЕУ и НАТО-а и прикључити се свим оним НАТО авантурама, посебно оним које се односе на непријатељство према Русији. То је очигледно тоталитарна будућност, јер је историја толико искривљена. Иако нико нема власт над историјом да не може да је оспори. Потпуно је легитимно да неко као ја — а ја нисам Србин — преиспита шта се десило у Босни, шта се десило у Сребреници. Али оно што желе Инцко и ЕУ естаблишмент, јесте да сви то само прихвате као догму , тврђу него у време средњовековне цркве. Европа као да се враћа у доба пре 17. века и епохе просветитељства.

Може ли следећи корак бити да треба признати да је добро што смо имали НАТО бомбе и осиромашени уранијум у Србији?

— Управо се то очекује, да Срби кажу — добро је што смо бомбардовани, што смо кажњавани, убијани, а наша имовина уништавана, а све је то било за наше добро. То наравно нема смисла, јер свако ко преиспитује историју, зна да су прави кривци националисти, сецесионисти и исламисти који су инсистирали на отцепљењу од Југославије и касније Европљани, а затим и Американци који су им то омогућили, а кад су ствари кренуле тим путем, искористили су екстремну силу против само једне стране у сукобу која је случајно најбројнија нација у Југославији. Толико о демократији.

Све ово изазива нове тензије. Зашто баш у овом тренутку?

— НАТО од окончања Хладног рата стално тражи ново оправдање за своје постојање и зато мора да провоцира нове сукобе, да измишља нове претње за европску безбедност. Кад обнављају конфликте на Балкану, онда НАТО може поново да ступи у акцију. То оживљава све оне старе пароле из деведесетих.

Свемоћни НАТО који спасава народ у Босни…

— Управо тако, они су као витезови у сјајним оклопима који покушавају да вас спасу од јада. Стиже НАТО с исуканим мачевима да спасе јадне муслимане у Босни, јадне муслимане на Косову. Заправо, НАТО баш брига за муслимане, јер су их случајно бомбардовали у Либији, Сирији, Ираку, Авганистану, где год, али се у Европи, зато што је то згодно, праве да су на страни муслимана. Видите, НАТО се проширио свуда, скоро све земље у Европи су у НАТО-у, осим Србије и БиХ. И то излуђује ЕУ, НАТО и САД зато што виде Србију и БиХ, посебно њен српски део, као пријатеље Русије и малтене као руске агенте, руско оруђе унутар Европе, а то је нешто што НАТО не може да толерише. Отуд стални притисак да се увуку у НАТО, али тамо свакако не можете да уђете ако не прихватите НАТО догму. Не постаје се део те организације ако се не погнете и понављате: НАТО је дивна организација која нам је помогла, решила нас страшних људи какви су Караџић, Младић и Милошевић.

Може ли Инцкова одлука бити протумачена као нека врста колонијалне политике?

— Високи представник је особа која чак и својим називом сугерише да је то представник колонијалног господара који има врховну моћ и ако нешто сматра незадовољавајућим, он то поништава. И наравно, тако ће увек бити. Канцеларија високог представника неће одустати. Босна и Херцеговина никад неће стећи суверенитет, јер кад колонијалном господару дате овлашћења као што су ова, они не одустају. Превише је добро.

Пошто Инцко упозорава да ће бити кажњен затвором свако ко јавно изазива мржњу према некој групи људи, имајући у виду да Инцко изазива мржњу против Срба, значи ли то да Инцко треба да ухапси Инцка?

— Интересантне су те приче о говору мржње и заштити људи од мржње. Увек је врло селективно ко треба да буде заштићен, а ко треба да буде демонизован. Кад је говор мржње уперен против Срба то може. Сетите се шта се причало о Србима деведесетих у западним медијима, то је био отворени расизам. Данас имате исту ствар према Русима. Сасвим је допустиво рећи најгоре ствари, да говорите о диктатури, шпијунажи, тиранији која је у руском ДНК. Нико неће бити кажњен због тога, то је у реду.

Представници босанских Срба објавили су бојкот свих кључних институција у Босни. Шта ће по Вама бити резултат?

— Проблем је што Срби немају превише савезника у Европи. Биће интересантно како ће Русија на то реаговати. Јер ако Русија снажно подржи став Срба, настаће доста занимљива ситуација. Русија је дала низ оштрих изјава поводом оног што је Инцко радио и о томе како је Шмит именован. Тешко је предвидети сада како ће се све завршити, али ствари ће бити много теже за НАТО и ЕУ, него пре неких 10-15 година.

Можете ли да замислите да дође до референдума у Републици Српској и да то буде крај Босне какву знамо?

— Могу то да замислим. Јер шта би НАТО урадио пре 10-15 година? Запретио би силом, рекао — бомбардовали смо вас 1994. и 1995, бомбардовали смо 1999, можемо поново. Сад нису у таквој позицији, делом зато што је Русија много јача, делом зато што су САД данас много више свесне проблема с Кином, а не желе баш да се боре на два фронта. Радије би да имају неку врсту радног односа с Русијом ако желе да се супротставе Кини. А мислим да је Бајденова администрација то коначно схватила. У том случају не мислим да би НАТО радо улазио у конфронтацију с Русијом покушавајући да употреби силу против босанских Срба. Немају они данас стомак за то. Свет је данас друкчији.

KOMENTARI7 коментара

 1. Kulak says:

  Čuvajmo se srpskih titoista.Oni su za nas Srbe i srpske nacionalne i državne interese sto puta opasniji nego NATO.

 2. 1389 says:

  Evropa nema više vremena, ovo su zadnji dani za evropu kakvu znamo, naredne godine koje dolaze pokazaće kakva je evropa u suštini. Nemočna i nekontrolisana podeljena na više segmenata, od problema sa financijama, do problema prava, do problema sa migrantima pa do problema sa granicama, neuspeh evrope se odrazuje u duplim standardima i duplim merama. Kada evropi to paše ona to servira kada evropi to ne paše ona se protivi, situacija sa Katalonijom, Škotskom, Irskom, itn... Razpad evrope će biti sličan Jugoslaviji, a mogu da tvrdim još i gori jer nisu u pitanju 3 verske zajednice, nije ni u pitanju nacionalnost, u pitanju su različite nacije, mentalitete pa čak i različitosti koje slep čovek vidi. Ako bude ovo potrajalo još par meseci, Rusi su OVOGA PUTA OTVORILI OČI I BOLJE BRANITI SRBIJU NEGO SVOJE GRANICE, zato NATO I EVROPU čekaju nemiri od strane migranata koje će dovesti do razmena NAJVEĆIH konflikta...

  • Željko says:

   Pustite vi EU, nego gledajte da sačuvate Medveđu, Bujanovac, Preševo, Vojvodinu, Sandžak, itd. jer ionako NIKADA nećete ući u EU !

 3. Vesko says:

  Ako NATO napadne RS to ce biti momentalan kraj ne samo BiH nego i NATO-a!

 4. Veliki brat says:

  Kakve veze ima negiranje genocida sa slobodom govora? Ako je to pitanje slobode govora, zašto je onda Nijemcima zabranjeno vikati "Hail Hitler!"?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u