ШТА ТО НАТО спрема за март? ШТА АКО НАПАДНЕ РУСИЈУ?

ŠTA TO NATO sprema za mart? ŠTA AKO NAPADNE RUSIJU?

2 februara 2020

NATO se krije iza mitske „ruske pretnje“, dok je u stvarnosti Alijansa pravi agresor, naveo je nemački parlamentarac Aleksandar Noj. U prilog tome podsetio je da članice Alijanse u martu započinju manevre „Zaštitnik Evrope 2020“, najveće vojne vežbe u poslednjih 25 godina.

Na vežbama „Zaštitnik Evrope 2020“ NATO snage će trenirati ofanzivu u slučaju rata sa Rusijom.Ruski eksperti upozoravaju da tokom tih vojnih vežbi vojska NATO-a neće samo testirati svoje sposobnosti, već će prikupljati i informacije o ruskom naoružanju i mogućnostima bezbednosnih sistema na njenoj granici.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je otkrio da je vojno prisustvo SAD u Evropi dostiglo rekord od početka veka i naveo je da će Amerika prebaciti u Evropu 20.000 svojih vojnika radi učešća na vežbama „Zaštitnik Evrope“. Očekuje se da će u ovim manevrima učestovati ukupno 37.000 vojnika.

„SAD uvežbavaju prebacivanje svojih trupa u Evropu sa američkog kontinenta. Imaju poteškoća sa tim zato što nemaju dovoljno transportnih sredstava i logistike da brzo prebace svoje trupe iz jednog dela sveta u drugi u slučaju bilo kakvih sukoba. Oni zavide Rusiji, koja je naučila da premešta trupe sa jedne svoje granice na drugu. Prilikom pripreme vojnih vežbi Rusija prebaci i do 150 hiljada vojnika u roku od mesec dana, a njima je za vreme Zalivskog rata 2003. godine trebalo skoro šest meseci da prebace trupe za operaciju protiv Iraka“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.

Ruski eksperti navode da će NATO na ovim vežbama, između ostalog, izvoditi izviđačke letove, a koristiće i sva sredstva elektronskog ometanja.

Stručnjaci ističu i da će Rusija obavezno pratiti sve vojne akcije tokom vežbi koje će biti održane u 10 zemalja Evrope, uključujući Nemačku, Poljsku, pribaltičke zemlje i pozvanu Gruziju. Kako objašnjavaju, Rusija će nadzirati NATO manevre – uključiće radarske stanice koje rade na različitim frekvencijama, a mogu se očekivati i preleti ruske avijacije.

„Oni govore o pretnji – to je navodno ruska agresija, ruska pretnja. To je odavno poznata floskula, kojom se služe i služili su se Amerikanci i NATO i mnogo pre događaja na Krimu na koje se danas pozivaju. Rusija decenijama nikoga nije napala, a SAD i NATO su vodili ratove: u Iraku dva rata, u Avganistanu, Libiji, Jugoslaviji, okupirali su deo Sirije i uz pomoć terorista pokušali da svrgnu legitimnu vladu. Stvaraju haos gdegod dođu, a pokušavaju da optuže Rusiju za ono što oni sami rade“, ističe Litovkin.

NATO prekršio obećanje

Nemački parlamentarac Aleksandar Noj ističe da je NATO prekršio obećanje dato SSSR-u i širi se prema Istoku, približavajući se granicama Rusije. Kako napominje, SSSR je sam dozvolio da bude obmanut, jer nije insistirao na potpisivanju dogovora da se NATO neće širiti dalje od Nemačke, ako posle ujedinjenja te zemlje ona ostane u NATO. Noj smatra da je to neoprostiva greška sovjetskog rukovodstva za vreme Mihaila Gorbačova.

Na taj način, naglašava Noj, NATO je vođen principom „otvorenih vrata“ već 1999. godine započeo postepeno širenje, koje se do sada nije zaustavilo.

Ruski politikolog Dmitrij Žuravljov smatra da bi postojanje takvog sporazuma zaista otežalo realizaciju planova NATO-a, ali da ga ni taj dokument ne bi odvratio od širenja ka Istoku.

„Danas Amerikanci mogu da kažu da je to obećanje dao Džejms Bejker, tadašnji američki državni sekretar, pa da se njemu i obratimo. Uostalom, taj vojni savez je, bez obzira na sve, rešen da se širi“, rekao je za Sputnjik Žuravljov.

Šta ako NATO napadne Rusiju

Viktor Litovkin smatra da nije NATO prekršio obećanje dato Mihailu Gorbačovu, nego su to učinili Amerikanci.

„Džejms Bejker je obećao Gorbačovu da nijedan NATO vojnik neće preći preko reke Odre. Amerikanci to obećanje nisu ispunili. Ja namerno ne kažem NATO, nego Sjedinjene Države, jer je NATO samo instrument u rukama Vašingona. NATO bez SAD ništa ne može da uradi, zato što su sve akcije Alijanse uslovljene američkom politikom“, kaže Litovkin za Sputnjik.

Eskpert ističe da približavanje NATO-a granicama Rusije i razvoj njene vojne infrastrukture predstavlja potencijalnu opasnost za zemlju, ali da Moskva ima odgovor na svaku pretnju.

„SAD nastavljaju da sprovode operaciju širenja NATO-a na Istok s ciljem da svoje trupe približe ruskim granicama, kako bi izvele prvi napad na rusku teritoriju. Za Evropu bi takav scenario bio veoma loš, jer će Moskva u slučaju agresije na Rusiju sigurno reagovati, i to – efikasno“, kaže Litovkin.

On podseća da u ruskoj vojnoj doktrini piše – da ako država koja poseduje nuklearno oružje napadne Rusiju, onda Rusija ima pravo da koristi nuklearno oružje.

„Možete li da zamislite dokle bi dovela upotreba nuklearnog oružja u Evropi gde danas već postoji oko 200 američkih atomskih bombi B-61 – one se nalaze u Italiji, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Turskoj. Evropa je talac američke politike, upala je u zamku“, ističe ovaj stručnjak.

Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov smatra odluku o širenju NATO-a najvećom strateškom greškom Zapada i korakom ka destabilizaciji vojno-političke situacije u Evropi i šire. On je u svojoj novoj knjizi „Šta je stavljeno na kartu: budućnost globalnog sveta“ naveo da je u uslovima postojanja organizacije Varšavskog sporazuma bilo apsurdno predlagati neki „pravno obavezujući sporazum“ o neširenju NATO-a na istočnu Evropu, jer bi Moskvu tada „optužili da sopstvenim rukama ruši Varšavski sporazum“.

Prema njegovim rečima, sovjetsko rukovodstvo je u tim uslovima uradilo sve što je moglo, a doneta odluka o širenju NATO-a nekoliko godina kasnije postala je korak ka potkopavanju poverenja koje je nastalo zajedno sa prekidom Hladnog rata. Rusija je, smatra on, iz toga morala da izvuče zaključke.

(Sputnjik)

KOMENTARI16 komentara

 1. milorad2 says:

  situacija pred sastsansk gorbačov-regan je bila :ili rat ili opuštanje napetosti i NEKI dogovor.U rusiji je sada JASNO da je ipak RAT.Rusija ne može da vodi konvencionalni rat protiv NATO i USA a pogotovo ne pobednički.Zaključke izvucite sami.Takodje rusiji ne treba konvencionalni rat jer nemaju nameru da okupiraju bio koga ili da zauimaju teritoriju ili resurse, i jednog i drugog imaju na pretek,ali zato NATO i USA žele osvajanje a za to im je potrebna pešadija:) NATO će napasti rusiju sigurno to je sad jasno i najglupljima i taj rat će od samog početka biti nuklearni rat.TAČKA.Alijansa ubicai pljačkaša vrši zadnje pripreme pred napad.

  • Dusan Mrdjenovic says:

   milorad2, apsolutno se slazem

 2. Cp6a says:

  He, he, naslov vam je dobar. Tako je Tajsona krajem osamdesetih mogao da napadne samo samoubica i potpuni ludak.

  • "Brozomora" says:

   Stvar je u tome što oni nisu ludaci,nego imaju tuđih života na raspolaganju koliko im god treba,i što ne bi pokušali oteti ruske resurse,kad njihovi najbliži ne ginu,nego tamo neki vojnici? Još uz to kad znahu da su ti vojnici glupi,zašto ne pokušati? Niko neće za glupanima žaliti.

 3. M says:

  USA-NATO već sad možda može izvesti neobranjivo prvi udar na Rusiju,ako ga izvede iznenadno,jer po Kinezima,raspolaže s 600 bojevih A-glava,i transporterima za to!I da taj rat mogu glatko dobiti za tri(3)sata,bez da Rusi uspiju adekvatno odgovoriti!Ako dođu na Ruske granice,to će postati fakat!Ako već nije!?!

  • Cp6a says:

   O čemu ti zemljače? A šta misliš gde su ruske podmornice? Takav rat niko ne dobija. To je pakao za sve. Onaj ko preživi, žaliće što nije ispario.

   • Uterivač budalama says:

    Aj sad pusti vodu i idi narani stoku, budalo.

    • Cp6a says:

     Kad neko kaže "narani", pretpostavljam da je Srbin, dakle moj brat. Pa što ti mene brate tako opravi? Šta sam ti skrivio?

  • stogod says:

   delimicno tacno, sta cemo sa ispaljenim raketama posle prvog saznanja o napadu, sta cemo sa raketama sa podmornica koje ne mogu biti ugrozene...niko nije spreman da pritisnu to dugme jer svi, pa i oni koji odlucuju o tome voke lep zivot na planeti zemlji sa zalascima cunca i punim mesecom u nocima...jeftinije je im je da roknu Putina...i tu kreci igre bez granica jer su i oni poznati odlucioci sa imenom i prezimenom i decom i porodicom i imovinom...svi mogu da izgube sve...a nilom nije do toga...meni je trenutno do rozea...

   • Ahileus says:

    Sve bi bilo ok kad bi nasrtljivi napadač--hijena, bio hrabriji a trpeljivi branilac-medved, manje trpeljiv. Sve bi se brzo dovelo u red. Već bi živeli u novoj eri. Luk, strela i koplje-lepota od naoružanja. Ovako jbg...

 4. Istina says:

  Pa, ako napadnu vise ih nece biti, a i nije neka steta.

 5. M says:

  USA-NATO se ne bi spremao za napad na Rusiju,da ne vjeruje u uspjeh za to,a tu vjeru ne bi imao a da nema argumente za to,a o kojima mi pojma nemamo!A da se spremaju napasti Rusiju,to je evidentno svakome tko je trijezan!I ako napadnu prvi,iznenadno,velika je vjerovatnoća da će uspjeti jeftino,pogotovo s Ruskih granica!P.S.Npr.,Ruske podmornice vjerovatno budu detektirane i praćene još čim izrone iz svojih luka,i možda su neprestano na nišanu?!?Metnimo stvar obrnuto!Što bi se desilo da Rusija sama prva iznenada A-udari USA-NATO?!?A ova situacija to provocira!Pa je opasnost dvostruka,odnosno apokaliptički sukob vjerovatan!Pogotovo što ne mora biti apokaliptična,ako Rusija A-napadne USA-NATO samo u Europi i Blistoku,i tako odkloni ovog neprijatelja iz svog dvorišta,odnosno odkloni mogućnost da bude od njega fatalno napadnuta iz blizine!

 6. The Fuck crazy confusion says:

  U čitavoj svojoj kratkoj i glupoj istoriji Amerika je imala samo jednu i jedinu priliku da pobedi Rusiju, i to je bilo u vreme Hitlerove Nemačke, da su tada SAD pridružene silama osovine sa Nemačkom, Italijom i Japanom zajedno krenule na Rusiju možda su imale neke šanse, od tada na ovamo te šanse se rapidno smanjuju i sada jednostavno ne postoje.

 7. marko says:

  naTo je PROSLOST zasto istocni nato broji 2,8 miljarde ljudi pretekao je zapadni samo bnrodovi istocnig natoa kina rusija indija sad broje 1500 br4odova dok zapadni nato jedva ima 700 tinjak. rusija je sila broj 1 s avangardom brzine i 32 maha kad je 20 tona tezine nato je nemocan. amaerika ne moze u klasicnom sukobu napasti rusiju jer 2000 brodova marinaca za dopremanje u evropu bih rusi klasicno pogodili s kinzalima i avanagardom s klasicnim glavama na 10 000 km a evropski nato je skoro mrtav nema dovoljno oruzja polovica je opreme koju i ma rusija celi istocni deo ukljucujuci italiju je lose opremljen nesto poljaci nemocni protiv rusa. rusija i dalje povecava vojni potencijal a evropa ne moze tko slovenija hrvatska bugarska grcka portugal spanija italija te vojske su u raspadu slovacka .U OVOM TRENUTKU RUSIJA IMA VISE VOJNIH BRODOVA NEGO AMERIKA 514 NOVIH NAPRAVLJENIH 161 U OVIH 2O GIDINA OPREMANJA VOJSKE A AMERIKA 410

 8. M says:

  To prvi put čujem,da Rusija i Kina imaju više brodova od USA-NATO!?!Po općevidljivim javnim podatcima,USA-NATO ima drastično više brodova,podmornica i aviona od Rusije i Kine!A što se tiče A-oružja,sami Kinezi vele da USA-NATO ima u Europi i Turskoj 600 A-bojevih glava s transporterima,na Blistoku se nezna kolko,a u USA jednako kolko i Rusija!A one iz Ruskog okruženja do Rusije dojure začas,daklen u ogromnom broju!Dok Rusija ne može iz tolike blizine na USA iznenada ispaliti toliku količinu A-oružja!A to je drastična i realna razlika!Koja se gubi do približne ravnoteže ako Rusi izvrše prvi iznenadno udar po USA-NATO u Europi i Blistoku!A ova ih situacija na to poziva,upravo vrišti,što bi trebala biti opomena gomilanju USA-NATO snaga na Ruskim granicama!Odnosno opomena i Rusima da sat otkucava posljednje trenutke!Nama ostalima samo preostaje da gledamo,ali na žalost iz prvog reda!

 9. Pera says:

  Manje vise ko je brojniji, bitna je sustina ! Dal Litovkin i njemu slicni sto ovakve nebuloze pricaju, stvarno neznaju koje su demonske sile rusitelji covecanstva ? Nije nato nego amerikanci ? Pa amerika uz ustale clanice nato su cionisticke kolonije vec vekovima. Znaci nato legije su psi rata iliti topovsko meso cionistima. Bas njih briga koliko ce amerikanaca, engleza, francuza, bugara, hrvata biti pobijeno. Oni su odredili da prezive samo pola milijardi ljudi, a ostatak, 7 milijardi su kolaterala. E kad Putin i Djiping budu javno rekli ovo sto sam naveo, e onda covecanstvo ima sanse. Ovako, samo citamo besmislena proseravanja novinara ! Uostalom napisite na guglu americki stounhedz, pa ce te procitati na 20 jezika ovo sto napisah ! Americka pravda, 5 amandman i ostala americka sranja, stite ove sataniste i kobajagi ne znaju ko su, a oni 1980 godine ga sazidase, a ko je projektovao, ko je trazio gradjevinsku dozvolu, ko je finansirao, jadni zombi amerikanci neznaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *