Шта то Путин смера у Сирији?

Šta to Putin smera u Siriji?

8 septembra 2015

putin-54767Znaci gomilanja ruskih vojnih snaga u Siriji su izazvali zabrinutost SAD i pokrenuli pitanja o tome da li Moskva planira da se umeša u tamošnji sukob.

Predsednik Vladimir Putin je bio škrt na rečima, rekavši da Rusija odmerava razne opcije, a ta izjava je podstakla sumnje u namere Kremlja.

Posmatrači u Moskvi kažu da rusko manevrisanje može biti deo plana za slanje trupa u Siriju da bi se borile protiv vojske “Islamske države”, u nadi da će to popraviti veze Rusije sa Zapadom.

Oni međutim upozoravaju da će Putin tu svoju ideju verovatno teško prodati skeptičnim SAD, a ako se odluči za jednostranu vojnu akciju u Siriji, rizikuje potencijalno katastrofalne posledice.

Igrajući se mogućnošću pridruživanja koaliciji protivnika “Islamske države”, Putin se može nadati da će dobiti nekoliko ključnih ustupaka. Njegov glavni cilj: ukidanje sankcija Zapada i normalizacija odnosa sa SAD i Evropskom unijom, koji su zbog ukrajinske krize potonuli na svoju najnižu tačku od Hladnog rata.

Pročitajte još:

Evo šta je sve BAŠAR AL-ASAD učinio u Siriji i zbog čega Zapad želi njegovu glavu!

DOKAZI I ANALIZA: Ruska vojska u Siriji!

Povrh toga, ruski lider možda cilja da navede Zapad da postane otvoreniji prema angažovanju Moskve u Ukrajini, uz zadržavanje uticaja u Siriji.

Početkom ovog leta, Kremlj je izneo mirovni plan za Siriju koji je predviđao angažovanje snaga sirijske vlade i Irana u koaliciji protivnika “Islamske države”.

Nekoliko rundi pregovora sa Amerikancima i Saudijcima nije dovelo do vidnih rezultata, a sada Moskva izgleda da opipava puls za sledeći potez: jačanje svog vojnog prisustva u Siriji.

Dok je Putin izjavio u petak da “još” nema razgovora o pridruživanju ruskih trupa borbi protiv “Islamske države”, izgledalo je da ostavlja vrata otvorenim upravo za tu mogućnost, jer je rekao da “razmatramo razne opcije”.

Ruski Lider treba da prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija krajem ovog meseca, a neki analitičari kažu da predlog za slanje trupa u Siriju može biti središnja tačka te njegove posete.

Od sovjetskih vremena, Rusija je imala bliske političke i vojne veze sa Sirijom koja je domaćin objektu ruske Ratne mornarice u sredozemnoj luci Tartus, namenjenom za servisiranje i snabdevanje brodova tokom poseta. Mada taj objekat iz sovjetske ere ima samo nekoliko plutajućih dokova i nekoliko zarđalih radionica i magacina, on ima simbolički značaj kao poslednje preostalo ruske vojno uporište van teritorije nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Moskva je odlučno podržavala predsednika Sirije Bašar Asad tokom četvorogodišnjeg građanskog rata, snabvajući njegov režim oružjem i držeći svoje vojne savetnike u Siriji. Putin je ponovo izjavio u petak da Rusija smabdeva sirijsku vojsku oružjem i obučava je.

Rami Abdurahman, šef nadzorne Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, rekao je da je od sredine avgusta bilo izveštaja da ima ruskih trupa na aerodromu u glavnom gradu i na aerodromu primorskog grada Latakije.

“Mi ne znamo da li su to vojnici ili prevoznici oružja i municije”, rekao je on, ukazujući na povećanje dotoka ruskog oružja u Siriju od jula.

“To što to (vojna saradnja) nije nova je jedna stvar, ali porast je primetan”, rekao je Abdurahman koji ima veliku mrežu aktivista na terenu u Siriji, koja mu pomaže da prati situaciju.

Američki državni sekretar Džon Keri je signalizirao zabrinutost Vašingtona u telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom tokom vikenda.

Stejt department je saopštio da je Keri jasno rekao da ako su tačni izveštaji o neposredno predstojećem gomilanju ruskih vojnih snaga u Siriji, ” ti postupci mogu dodatno pojačati sukob, dovesti do još većeg gubitka nevinih života, do povećanja toka izbeglica i rizika od sukoba sa koalicijom protivnika ‘Islamske države’ koja deluje u Siriji”.

Prema jednom zvaničniku američke odbrane koji je govorio pod uslovom da mu se ne objavi ime, SAD su primetile povećanje broja ruskih transportnih aviona za čije letove za Siriju se traže diplomatska odobrenja. On je rekao da nije jasno šta je u tim avionima i šta je njihov cilj.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Grčke, Konstandinos Kutras je rekao da su SAD zatražile od Grčke da poništi dozvolu za prelet datu Rusiji za period 1-24. septembar, za letove ka Siriji. On je rekao da se taj zahtev razmatra.

Zvaničnici SAD koji ne žele da im se objave imena, reki su da su videli transport montažnih kuća u Siriji, ali ne i vojnike, iako se to tvrdilo u nekim izveštajima medija.

Sergej Karaganov, osnivač Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, vodećeg udruženja ruskih političkih eksperata, rekao je da Rusija razmatra mogućnost priključivanja koaliciji protivnika “Islamske države”, ali da je Zapad za sada negostoljubiv.

“Oni nisu voljni da prihvate predloge Putina, koga žele da ograniče”, rekao je on.

Karaganov koji ima dobre veze s ruskim zvaničnicima, rekao je da ne očekuje da će se Rusija opredeliti za jednostranu vojnu akciju u Siriji ako je SAD i saveznici odbiju. “To bi podrazumevalo ogromne rizike”, rekao je on.

Igor Koročenko, penzionisani pukovnik Generalštaba ruske vojske, a sada urednik časopisa o odbrani, takođe je rekao da Rusija, mada isporučuje oružje Asadovoj vladi, nema nameru da pošalje svoje trupe u Siriju.

“Rusija neće slati svoje vojnike na Bliski istok, to je apsolutno isključeno”, rekao je on. “To je problem SAD. Rusija ga neće platiti životima svojih vojnika”.

Aleksander Golc, nezavisni vojni analitičar, rekao je da Putin pridruživanje koaliciji protivnika “Islamske države” smatra šansom da postigne približavanje sa Zapadom. “Rusija se našla u izolaciji koja je sve osetnija”, rekao je on.

On je rekao da najnoviji izveštaji o kretanju trupa i vojnog tereta ka Siriji izgleda pokazuju spremnost Moskve da se pridruži koaliciji, ali to nije neko veliko slanje trupa.

Pavel Felgenhauer, moskovski analitičar specijalizovan za pitanja u vojske i bezbednosti, rekao je da bi očigledno povećanje ruskog prisustva u Siriji moglo biti deo napora Kremlja za podizanje pritiska na SAD da prihvate Putinovu plan.

“Takva koalicija… bi omogućila opstanak Asadovog režima, a Rusiji da očuva svoje prisustvo na Bliskom Istoku”, rekao je on.

Ako Rusija na posletku pošalje vojni kontingent u Siriju, verovatno će sadržati nekoliko borbenih aviona, zajedno sa osobljem za podršku i nešto vojnika da ih čuvaju, rekao je Felgenhauer. Neupuštanje u pnene akcije će omogućiti Rusiji da izbegne bilo kakve značajne gubitke.

Aleksej Malašenko, stručnjak za Bliski istok u moskovskoij kancelariji Karnegijeve fondacije je skeptičan, i rekao je da nije verovatno da će uspeti Putinov navodni plan da upotrebi Siriju za poboljšanje odnose sa Zapadom.

On je upozorio da će, ako Rusija ne postigne dogovor sa SAD i pokuša da nastupi sama uz Asadove snage, to dodatno oštetiti njene odnose ne samo sa SAD, već i sa silama u tom regionu. Takođe će verovatno izazvati negativan odgovor javnosti, kao bolan podsetnik na propali sovjetski rat u Avganistanu.

“To neće biti radosno dočekano ovde u Rusiji, svi će to uporediti sa Avganistanom”, rekao je on. “A ako to urade, bilo bi to veoma glupo. Vrlo je jednostavno ući, ali može biti veoma teško izaći”.

Malašenko je takođe upozorio da bi slanje ruskih vojnika u borbu protiv “Islamske države” donelo rizik od odmazde i povećalo opasnost od terorističke pretnje Rusiji.

Dok bi pokretanje jednostrane akcije bilo izuzetno rizično, teško je predvideti kako će Putin postupiti ako Vašington odbije njegovu ponudu zajedničke akcije protiv “Islamske države”, rekao je Malašenko.

“Putin je nepredvidiv, a on je vrlo emotivan”, rekao je on.

KOMENTARI5 komentara

 1. Padre says:

  Što volim ove analitičare, kao "Putin nepredvidiv, emotivan, da ne akžem nerazuman", a ja pametan i kontrolisam, prosto se čudim što me ne sluša!To mi izgleda na nivou navijača, koji smo uvek pametni i sve bi bolje uradili nego igrači i selektor, ali nam nedaju!

 2. Ilija says:

  Bezvredna naprdivanja zapadnih i pro-zapadnih analiticara.

 3. mija says:

  Mene mnogo više zanima šta Putin smera u Srbiji. Dok frontovi bar prividno miruju, u zaledju, na rubu NATO zone odvija se prava drama. Ubacuju se stotine hiljada migranata, a kažu da je planirano da bude dovedeno izmedju 5 i 7 miliona. Ne treba sumnjati da će medju njima biti veliki broj terorista i obolelih od zaraznih bolesti koji će takodje služiti kao oružje. Većina nas već je potpuno uverena da je ova seoba naroda projekat NATOa. Destabilizacija Srbije, a delimično i Makedonije i Grčke je neizbežna u godinama koje slede. To jeste jedan od ciljeva NATOa: destabilizacija i krvavi rat, nakon kog će uslediti intenzivan demografski inženjering na Balkanu. Ali još važnije od ovoga je potiskivanje ruskog uticaja sa ovih prostora. Po žurbi sa kojom je izvedeno ovo pokretanje stanovništva reklo bi se da je Zapad svestan da su Vučića potpuno izraubovali i potrošili, da on više nema nikakvog ugleda u Srbiji i da ga puštaju niz vodu. Verovatno pretpostavljaju da na čelo Srbije više nikad neće doći tako gnjecavo govno kao on, te da će sve dalje akcije biti teže izvodljive. Zato su se odlučili da na brzinu, pre nego što Vučić padne, obezbede svoje pozicije muslimanskim življem i teroristima koje, vidimo, planiraju ovde da smeste tako da ih više niko ne može oterati. Rusija i Putin ovo verovatno znaju, ali ničim ne pokazuju da su zainteresovani za zbivanja u Srbiji. Da li to znači da su se nešto dogovorili sa NATOm ili da su sami tako odlučili, jer ih Balkan više ne zanima?

 4. miroslav says:

  Uzmite svoju biometrijsku licnu kartu pogledajte zig.I ako zelite da vidite iznenadicete se.Ja jesam

 5. darko says:

  MIJA DOBRO RAZMISLJAS MEDUTIM I PRE SAM IZNOSIO SVOJE ANAALIZE NATO ZELI PROTERATI MILIONE STANOVNIKA BILO IRAKA ILI SIRIJE NARAVNO VECINOM MUSLIMANE SUNITE JER SU ONI PODLOZNI ZA NJIHOV RAT.IMA I JEDAN DEO ISTINE DA LJUDI BEZE OD SMRTI BILO IZ LIBIJE IRAKA ILI AFGANISTANA.MEDUTIM POSTO SE RUSIJA UKLJUCILA U RAT NATO NEMA VRMENA PUNO JER CE IRANCI I RUSI ZAUSTAVITI RAT U IRAKU I SIRIJI U SIRIJI JE ON DODUSE NA GRANICI NE UNUTAR ZEMLJE I ZATO BRZO PROTERUJU SILOM ISILI I NATO PLACENICI MUSLIMANSKO STANOVNISTVO KOJE OPET TREBA DA BUDE VOJSKA TERORISTA ZA NJIHOVE CILJEVE U SIRIJI I NARAVNO U UKRAJINI MASA PROTIV RUSA.IZ TOG RAZLOGA RUSIJA TREBA ZAUSTAVITI RAT STO I HOCE .SRBIJI PRETI OPASNOST JER SU NATO PLANERI PLANIRALI DA VECINA OVIH 100 000 OSTANE U SRBIJI I UNISTI SRBIJU VOJVODINU I JUG SRBIJE SPOJI SE S KOSOVOM I OPET IMAJU ODATLE BAZU TERORISTA ZA RUSIJU I SIRIJU JER OVAJ RAT JE DUGOROCAN I NATO JEDINO TREORIZMOM POKUSAVA UNISTITI DRZAVE VISE NIJE SPOSOBAN DA VECE DRZAVE KOJI IMAJU JAKU VOJSKU UNISTI VEC OVIM IGRAMA.RUSIJA NIJE U DOGOVORU S NATO OM JER SU JOJ NABILI SANKCIJE SRBIJA TREBA BACITI VUCICA JER ODBRANITI SE MOZE SAMO AKO UDE U ODKB SRBIJA NEMA VREMENA NE SME VISE OVU VLAST DRZATI JER CE JE UNISTITI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *