ШТА ТО ПУТИН СПРЕМА? Медитеран, Либија, Италија, Хути…

ŠTA TO PUTIN SPREMA? Mediteran, Libija, Italija, Huti…

1 jula 2024

Nakon intervencije koalicije zapadnih država, Libija nastavlja da se tiho raspada. Pojavljuju se prvi znaci da se rivalske vlade ratom razorene republike pregrupišu za nešto veliko, uz nastavak frakcijskih sukoba. O tome izveštavaju brojni zapadni mediji.

Ranije, ove nedelje, uz pomoć obaveštajnih službi Sjedinjenih Država, italijanske vlasti presrele su teretni brod natovaren oružjem. Sumnja se da je reč o isporuci pošiljke oružja iz Rusije za generala Halifu Haftara, sa sedištem u istočnoj Libiji. Ovo je izazvalo konfuziju za Zapad i Haftarove rivale u samoj severnoafričkoj zemlji.Nije ni čudo što Haftarov rival, privremeni premijer Dbeibah, postavljen u Tripoliju naporima Sjedinjenih Država i EU, postaje sve nervozniji – i to javno.

Stručnjaci sugerišu da Rusija naoružava Haftara u zamenu za dozvolu da izgradi rusku luku na obali Sredozemnog mora, što će joj dati potencijalnu vojnu bazu bliže Evropi, tačnije Italiji, članici NATO-a.

Očigledno, ako se takva informacija potvrdi, to će biti veoma zastrašujuće za Zapad i koalicione saveznike. Ovaj korak neće biti zanemaren. Trenutno se svake nedelje prelaze „crvene linije“ obe strane, povećavajući eskalaciju.

Čini se da se administracija predsednika Džoa Bajdena približava tome da dozvoli odbrambenim izvođačima da se baziraju u Ukrajini, navodno da bi pomogli Ukrajini da održava i popravlja američko oružje. To je takođe neprihvatljivo za Moskvu.

Dakle, u ovom trenutku, strane u sukobu i saveznici iza njih, su zauzeti traženjem strateški najznačajnijih, a time i najbolnijih koraka za protivnike kako bi pokazali svoju reakciju na neprijateljske akcije. Takav pristup, naravno, ne obećava deeskalaciju u Ukrajini.

NAORUŽAVANJE HUTA

Sadašnji i bivši američki zvaničnici su veoma zabrinuti da bi ofanziva izraelske vojske na libanski Hezbolah mogla da uvuče Rusiju u akciju. Ovo je objavila onlajn publikacija Middle East Eye (MEE), navodeći neke detalje.

Sagovornici MEE su govorili o „sekundarnim“ i „tercijarnim“ posledicama mogućeg izraelskog napada na Liban, pozivajući se na obaveštajne podatke. Amerikanci tvrde da Rusi razmatraju mogućnost povećanja podrške „osovini otpora“ Irana.

Na primer, ruski predsednik Vladimir Putin razmatra opciju opremanja jemenskih Huta ruskim protivbrodskim raketama.

„Ako Izrael napadne Liban, to će verovatno dodatno produbiti vojne odnose Irana sa Rusijom kako bi pomogao Hezbolahu da se odbrani“, rekao je bivši viši analitičar CIA za Bliski istok, Vilijam Ašer.

Međutim, cela stvar je u tome da će prebacivanje projektila Hutima biti osetljivije od pružanja podrške Hezbolahu, pošto se Jemen nalazi u blizini najvećeg pomorskog trgovinskog koridora, kao i regiona bogatog naftom i gasom.

Američki obaveštajni zvaničnici kažu da je prestolonaslednik Saudijske Arabije sprečio Putina da obezbedi rakete Hutima.

„Putin je kontaktirao Mohameda bin Salmana, koji je zamolio Rusiju da ne nastavljaju ovaj sporazum“, izjavio je u razgovoru jedan od visokih američkih zvaničnika.

Diskusija o opisanom pitanju odvijala se nakon posete Putina Saudijskoj Arabiji i UAE u decembru 2023. godine. Tada su se Putin i Mohamed bin Salman složili da „smanje tenzije“ u regionu.

Svaki pokušaj Ruske Federacije da naoruža pripadnika iranske „osovine otpora“ koja se bori protiv Vašingtona i njegovih saveznika biće sudbonosni trenutak.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Putko ne sme na crtu sa Izra/helom. Svuda moze, ali u rabinske poslove ne moze, oni ga dreze tu gde jeste.

  2. upozorilo says:

    Plete se ruska mreža oko EUrope, kai i u 2.sv.ratu S.Afrika je bojno polje, dani su vam odbrojani "kulturni" EUropljani.

  3. Gagi says:

    Putin ce SIGURNO da zavrsi svoj posao. U njega veruju i ginu narodi koji nisu Rusi. Kod nas je takodje bilo puno ljidi koji su bili za ZIVOT koje su zapadni ekstrenmisti i placenici pobili. Dugorocna zapadna indoktrinacija, podrzana sa stampanom vrednoscu koja je imala efekat, kao sto vidimo, stize do kraja. SVI su vec prozreli i videli laz, da ta svetska nerdnicka olgarhija zavrsava svoj istorijski prevarantski proces. Naravno, tek bitka predstoji, kao uvek do sada u istoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *